Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бескућништво — глобални проблем

Бескућништво — глобални проблем

Бескућништво — глобални проблем

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ПОЉСКЕ

„СМРДЉИВЕ, прљаве пијанице — јадне, бедне и никакве!“ Овај стереотипни опис бескућника у први мах може изазвати одређену дозу страха, али према речима добровољаца из пољског града Ченстохове, који им пружају помоћ, управо на тај начин већина људи гледа на оне који немају кров над главом.

Према једном извештају објављеном пре неколико година у часопису The Economist, у смрдљивим ходницима испод улица Улан Батора, у Монголији, који воде до канализације и до градског топловода, живела су многа од више хиљада деце бескућника у том граду. Иако их је сазнање о томе шокирало, многи Монголци су дошли до закључка да је до тога дошло „зато што су родитељи сувише лењи да брину о својој деци“, наведено је у том часопису.

На другом крају света, екстремистичке групе које узимају закон у своје руке убијају незбринуту децу. Зашто? У једној публикацији коју су издале Уједињене нације, објашњава се: „У Латинској Америци многи људи из правосуђа, полиције, медија, бизниса и друштва уопште, сматрају да деца бескућници представљају моралну претњу цивилизованом друштву.“ У истом извору се запажа: „Извештава се да у бразилској држави Рио де Жанеиро сваки дан у просеку буде убијено троје деце бескућника.“

Бескућници „стварају страх и нелагодност... али и они су људска бића која трпе глад баш као и ми. Има их много и заиста им је потребна помоћ“. То пише на веб страни коју су направили добровољци из Ченстохове који пружају помоћ тамошњим бескућницима. Исти извор наводи: „Надамо се да ће... бити неких који ће се одазвати на ову велику потребу.“ Али, у чему се тачно састоји та потреба и колико је она велика?

[Слика на странама 2, 3]

У овој рупи живи група незбринуте деце

[Извор]

Jacob Ehrbahn/Morgenavisen Jyllands-Posten