Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библијски догађаји приказани помоћу леда и снега

Библијски догађаји приказани помоћу леда и снега

Библијски догађаји приказани помоћу леда и снега

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ НЕМАЧКЕ

„СТВАРНО феноменално!“ Тим речима Ања нам је пренела своје утиске. Георг је рекао: „Невероватно је шта се све може направити од тог материјала.“ Пуни знатижеље, неколико нас је отишло на север Немачке, у град Либек, с намером да видимо Ледени свет, изложбу скулптура од леда. Њена тема је била „Библија — приче из Старог и Новог завета“.

Када смо стигли у Либек, изнад познате Холштајнске капије издизали су се кишни облаци. Недалеко од ње стајао је велики шатор уобичајеног изгледа. Али унутра нас је дочекао живописан, блистав свет прозрачних фигура од снега и леда које су светлуцале у многобројним нијансама.

Пре него што смо уопште и започели обилазак, сетили смо се упозорења да обучемо топлу одећу — унутра је заиста било хладно! Иако се на температури од минус десет степени Целзијуса становници хладних поднебља можда осећају пријатно, нама двома није баш било тако кад смо увидели да смо заборавили шал и рукавице. Међутим, живописне и очаравајуће фигуре од леда брзо су потиснуле тај непријатан осећај.

Сцене из Библије у леду

Угледали смо статуу једног анђела како дува у трубу, на чијој су се хаљини могли видети фино изведени набори. Изгледало је као да лебди изнад снегом покривеног тла. Такође се могао видети и приказ различитих етапа стварања, укључујући и стварање Адама. Нешто даље, наишли смо на Нојеву арку. Осмех нам је измамила фигура нилског коња који као да је покушавао да угура у арку своју женку која се заглавила на вратима док један мали глодар као да је желео да се испод њеног стомака ушуња унутра. У близини је стајао Ноје поред хрпе дрва начињених од леда.

Стигли смо до експоната који је приказивао грех Адама и Еве у Еденском врту. Затим смо застали код велике фигуре коју смо желели да мало поближе испитамо — то је била статуа Мојсија који је у рукама држао две плоче Закона. Због чега је она на посебан начин привукла нашу пажњу?

На плочама од леда видели смо, не Десет заповести, већ Тетраграматон — Божје лично име, Јехова! Били смо узбуђени што је Божје име у свом хебрејском облику тако јасно истакнуто. Ова скулптура је чак приказана и на насловној страни брошуре издате поводом ове изложбе, а Тетраграматон је истакнут у њеној средини. Ту статуу смо фотографисали више пута. У близини се налазила статуа телета која је под светлом рефлектора имала златни одсјај. Она нас је подсетила на развратно идолопоклонство у које су се Израелци упустили убрзо након избављења из Египта.

Нажалост, било је тешко препознати ликове на снежном муралу на којем су представљени Јаков и Исав, као и на муралу с Јосифом и Фараоном. Имајући у виду да је током само прве три седмице изложбу видело око 100 000 посетилаца, уопште не треба да изненади то што су неки мурали били оштећени. Ипак, то се није десило великој статуи Самсона који је приказан како обара стубове филистејског храма. Један други експонат приказивао га је у ситуацији када је Далила одсекла његову дугу косу.

Ту је био и Давид, најпре када је победио Голијата, а затим и када је гледао Витсавеју како се купа. У другом углу приказано је Исусово рођење. Насупрот њему налазио се снежни мурал с мотивом последње вечере.

Смрзли смо се гледајући све те скулптуре. Зато смо отишли у један кафе у суседном Холштајн холу. Ту смо одгледали и филм о томе како су скулптуре направљене, који је био приказан на неколико екрана.

Прављење експоната

Најпре је из Белгије камионом довезено 350 тона кристално чистог леда у блоковима димензија два метра пута један метар пута 0,6 метара, који су наслагани један на други према величини будућих скулптура. Уз помоћ топова за снег направљено је 200 тона снега којим су затим напуњене огромне кутије. Користећи моторне тестере, длета, четкице за зубе и сламчице, скулптори су помоћу леда и снега приказали догађаје из Библије.

Према речима организатора пројекта, Јани Кирбис, најтеже је било постићи и одржати праву температуру. Посетиоци су изразили цењење за сав труд који је уложен у овај пројекат. Једна жена је узвикнула: „Ово је невероватно!“ Један човек је рекао да је изложба „заиста прелепа“. Међутим, његовој жени је било жао што тако слабо познаје Библију.

Многи, укључујући и младе, ишли су од сцене до сцене читајући пропратни текст о приказаним библијским догађајима. Кад смо отишли са изложбе, нисмо понели само неколико ролни филма већ и трајне утиске које су на нас оставили библијски догађаји приказани помоћу снега и леда.

[Слика на 16. страни]

Хебрејски облик Божјег личног имена, Јехова, приказан је на брошури изложбе

[Слика на странама 16, 17]

Стварање Адама

[Слика на 17. страни]

Самсон обара стубове филистејског храма

[Слика на 17. страни]

Давид и Голијат

[Слика на 17. страни]

Нојева арка

[Извори слика на 16. страни]

Мојсије од леда: Foto von: Nils Bergmann; кристал снега: snowcrystals.net; стварање Адама: Foto von: Nils Bergmann