Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли би се могло поново десити?

Да ли би се могло поново десити?

Да ли би се могло поново десити?

КАДА се осврнемо на то раздобље, оно нам може деловати занимљиво, па чак и привлачно због свог старинског шарма. У Западном свету, на пример, било је то време кочија, цилиндара и дугих, романтичних сукања. Али, било је то уједно застрашујуће време, кад је смрт харала читавом планетом. Шта је био узрок томе?

Иако је тада беснео рат, не говоримо о њему. Реч је о другој невољи, оној која је названа најразорнијом од свих које је историја забележила — о шпанској грозници, то јест грипу који је владао 1918/19.

Људи су масовно умирали, јер није било ефикасног лека нити методе лечења. Живот милиона здравих младих људи изненада је прекинут, и то када су били у пуној снази. Лешеви су се гомилали брже него што су могли бити сахрањени. У неким областима, читаве варошице и села били су покошени.

Све ово се дешавало пре неких 85 година. Да ли је откривен узрочник те болести? Може ли се слична катастрофа поново десити? Ако је одговор потврдан, има ли начина да се заштитимо?

Постоји још једно врло занимљиво обележје ове теме. Да ли сте знали да је Библија у далекој прошлости говорила о пошастима које данас погађају људе? (Лука 21:11; Откривење 6:8). Да ли је избијање шпанске грознице део испуњења библијских пророчанстава? О овим и другим питањима биће речи у чланцима који следе.

[Слика на 3. страни]

Припрема за сахрану жртава шпанске грознице, Филаделфија, САД

[Извор]

Library of the College of Physicians of Philadelphia