Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пандемије — шта доноси будућност

Пандемије — шта доноси будућност

Пандемије — шта доноси будућност

ПАНДЕМИЈА грипа из 1918/19. је на неке изучаваоце деловала као упечатљив подсетник на оно што је проречено у Библији. Примера ради, у својој књизи о тој пандемији, Ђина Колата запажа: „Помор који је избио 1918. називају грипом, али он се разликовао од свих дотадашњих епидемија грипа. Више је личио на испуњење библијског пророчанства“ (Flu—The Story of the Great Influenza Pandemic of 1918 and the Search for the Virus that Caused It).

Да ли Библија заиста указује на ову катастрофу која је погодила човечанство? Да, указује.

Библијска пророчанства и пошасти

Исуса Христа су његови ученици питали шта ће бити знак „свршетка система ствари“ (Матеј 24:3). Он им је одговорио: „Устаће нација против нације, и краљевство против краљевства; и биће великих земљотреса, и у једном месту за другим биће пошасти“ (Лука 21:7, 10, 11). У Библији се такође каже да ће у време краја бити ’помора‘ (Откривење 6:8).

Епидемија шпанске грознице избила је пред крај Великог рата (1914-18), који је касније назван Први светски рат. У том периоду су почела да се испуњавају библијска пророчанства о ’последњим данима‘. Та пророчанства указују на ужасне несташице хране, снажне земљотресе, пораст безакоња и изразит пад људских вредности. Сигурно сте и ви запазили да данас у свету владају управо такви услови (Матеј 24:3-14; 2. Тимотеју 3:1-5).

Испуњење пророчанстава која говоре о ’пошастима‘ и о ’помору‘ проузроковало је неизмеран страх, патњу и губитак живота. А према часопису Microbes and Infection, „неосновано је мислити да се у будућности неће догодити више ниједна пандемија. Изгледа неизбежно да ће до ње доћи.“

Опасност и даље вреба

У часопису Emerging Infectious Diseases (издање од априла 2005), наводи се: „Оптимисти су се надали да ће тешке заразне болести до сада бити искорењене.“ Међутим, у том часопису се додаје да се „заразне болести увек изнова јављају“. У часопису Nature од 8. јула 2004. указује се на последице: „Процењује се да је годишње око 15 милиона... смртних случајева у свету директно повезано са заразним болестима.“

„Појава сиде оживела је свесност о неизбежности и последицама избијања заразних болести“, пише часопис Nature. „У 45 земаља које су најтеже погођене“, извештава UNAIDS, програм за борбу против сиде под покровитељством Уједињених нација и других организација, „предвиђа се да ће између 2000. и 2020. од сиде прерано умрети 68 милиона људи.“

Током протеклих 25 година, сида се показала као страховита пошаст, усмртивши више од 20 милиона људи. Али, шпанска грозница је однела милионе живота за тек нешто више од годину дана. Према упозорењима која се често чују, изгледа да је на прагу нова пандемија посебно опасне врсте грипа, пандемија за коју свет није спреман.

Новинска служба фондације Ројтерс, Alert Net, упозорила је 19. маја 2005. на учестало појављивање нових вируса грипа, додајући да они „представљају сталну и потенцијално све већу опасност од пандемије“. Дан раније, у листу The Wall Street Journal писало је: „Вирус птичјег грипа који је тренутно активан у Азији познат је као H5N1 и први пут је откривен 1997, на хонгконшким пијацама где се продаје живина. Изузетно је опасан — стопа смртности међу оболелима износи 80%.“ Како се извештава, људи се заразе њиме кад су у блиском контакту са зараженим животињама.

Будућност — суморна или светла?

Што се тиче здравља, могло би изгледати да нам не предстоји светла будућност. С обзиром на оно што је Исус Христ рекао о пошастима током последњих дана, постоји разлог за забринутост. Међутим, Библија нам пружа и наду. На пример, пре него што је дошло до општег потопа, Бог је дао једно обећање Ноју и његовој породици. Он је најпре упозорио Ноја на катастрофу која се приближавала, а затим му је дао упутства за градњу арке у којој су он и други могли да нађу уточиште (Постање 6:13, 14; 7:1). Апостол Петар је рекао да је „Божја стрпљивост чекала у Нојевим данима, док се градила арка“ и да су након што је арка саграђена, преживели ’били сигурно пронесени кроз воду‘ (1. Петрова 3:20).

Осим што је прорекао многе догађаје који су обележје света у ком живимо, Исус Христ је открио да ће наше време бити слично Нојевим данима. Они који се уздају у Бога као што је то Ноје чинио имају изглед да ће преживети једно уништење огромних размера (Лука 17:26, 27). Апостол Јован је написао: „Свет пролази, а и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17).

Према томе, данашњем свету ће доћи крај. Чему се могу надати они који то буду преживели? Апостолу Јовану је била дата визија предивних услова који ће постојати на земљи под владавином Божјег Краљевства: „[Бог] ће пребивати с њима, и они ће бити његов народ. И сам Бог биће с њима. И он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:3, 4).

Ваша будућност не мора изгледати суморно. Ако упознате Бога и потпуно се уздате у њега, предстоји вам светла будућност. Божје обећање да ће у његовом новом свету мртви бити ускрснути сигурно ће се остварити (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15). Пошасти ће заувек нестати. У пророчанству које ће се испунити у новом свету, Библија обећава: „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам.‘“ (Исаија 33:24).

[Слика на 10. страни]

Библија обећава нови свет у ком „нико од становника неће рећи: ’Болестан сам.‘“