Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Омиљена животиња

„Пас је можда човеков најбољи пријатељ, али омиљена животиња му је тигар“, извештава лондонски лист The Independent. Након серијала документарних филмова о десет животиња, анкетирано је више од 52 000 људи у 73 земље и тигар је однео победу са само 17 гласова више од пса. На трећем месту нашао се делфин, а затим коњ, лав, змија, слон, шимпанза, орангутан и кит. Стручњак за посматрање животиња др Кенди д’Са објаснила је да људи „могу да се поистовете с тигром јер је он споља жесток и доминантан, а изнутра племенит и разборит. Насупрот њему, пас је лојално и послушно створење и наводи људе да буду ведрији и више пријатељски настројени“. Борци за очување природних богатстава поздравили су победу тигра. Калум Ранкин из Светског фонда за природу, рекао је: „Ако људи гласају за тигра јер им је он омиљена животиња, то значи да схватају колика је његова улога и, надајмо се, колико је важно да он опстане.“ Процењује се да у дивљини има још само 5 000 тигрова.

Микроби у устима и здравље

„Уста су комплексан екосистем“, наводи часопис Science. „Током протеклих 40 година, стручњаци су пратили велике културе микроба које успевају на зубима и око њих, на деснима и на језику.“ Научници већ неко време знају да бактерије које се иначе налазе у устима могу да мигрирају и изазову проблеме у другим деловима тела. Срчани проблеми се доводе у везу с једном бактеријом из уста, а истраживања указују на то да једна друга бактерија доприноси превременом порођају. Наравно, штетне бактерије већину штете наносе директно. Ако се размноже и надвладају корисне бактерије у устима, долази до каријеса, крварења десни и непријатног задаха. У извештају се наводи: „Скоро свака трећа особа старија од 65 година изгубила је све своје зубе. У Сједињеним Државама, половина свих одраслих или има обољење десни или каријес.“ Проучавањем ових бактерија, истраживачи се надају да ће открити како да направе „водицу за испирање уста која уништава само штетне микробе у устима а не и корисне и штетне“.

Навике спавања

„Светско истраживање о навикама спавања показује да људи у Азији остају будни до касно и одлазе на спавање касније од већине Американаца и Европљана, и да уједно устају пре њих“, извештавају телевизијске вести Aljazeera. Више од 14 000 људи у 28 земаља упитано је када обично лежу и када устају. У Португалу, 75% их иде у кревет после поноћи. Азијци су први на ногама, а међу њима Индонежани, „од којих је 91% рекло да обично устане до 7 ујутро“. Јапанци најмање спавају. Преко 40 посто спава највише шест сати током ноћи. На другом крају листе налазе се Аустралијанци. Међу њима не само да је највише оних који на спавање иду пре 22 часа већ је скоро трећина рекла да у просеку ноћу спава преко девет сати.

Престаните с пушењем одмах!

„Око половине до две трећине свих страствених пушача убиће та њихова навика“, каже се у извештају британског медицинског часописа BMJ. Истраживачи су открили да пушење не само да је далеко опасније него што се раније мислило већ и да се њиме потпуно поништавају било које користи које би пушачи можда могли да имају „у смислу дужег животног века током протеклих 50 година“. Док је утврђено 33 посто пораста могућности да ће 70-годишњаци који не пуше доживети 90-у, код пушача је та вероватноћа пала са 10 на 7 посто. „У просеку, пушачи умиру 10 година млађи од непушача“, наводи се у чланку, тако да би им престанак с овом навиком могао продужити живот. Што пре прекину, то боље. Откривено је да су 50-годишњаци на тај начин упола смањили ту опасност, а они који су прекинули с пушењем са 30, могу избећи скоро све опасности.

Библијска неписменост

Недавна Интернет анкета у Британији коју је обавила компанија YouGov, „открила је да више од четвртине анкетираних не знају да се Исус Христ родио у Витлејему“, пишу лондонске новине The Guardian. „А само три четвртине је знало да је Исус био Јеврејин.“ Када су упитани за Десет заповести, око половине испитаника је сматрало да је шеста заповест: „Не убиј“, најважнија у данашњим околностима у свету. По њима је најмање важна прва заповест, која гласи: „Ја сам Јехова, Бог твој... Нећеш имати других богова пред лицем мојим“ (Излазак 20:2, 3).

Исцрпљена природна богатства

„Две трећине богатстава наше планете, од извора енергије до свеже воде и чистог ваздуха, или је у великој мери исцрпљено или је веома загађено“, извештава њујоршки лист Daily News. Истраживање које је „обавило 1 360 стручњака из 95 земаља“, указало је на штету коју је током протеклих 50 година човек нанео екосистемима. „Људска активност толико шкоди природним циклусима на Земљи да способност екосистема да подржавају живот будућих генерација више није толико извесна“, закључује се у извештају. У том извештају, који је припремљен уз подршку УН и Светске банке, упозорава се да би се с временом у природи могли десити колапси, што би као последицу имало губитак шума, разна обољења и „мртве зоне“ у океанима.

„Кенгур“ за бебе

„Бебе на које се примени кенгурски стил неге спавају дуже, мирније дишу и брже добијају на тежини“, кажу јапанске новине Daily Yomiuri. Шта је „кенгурски стил неге“? То подразумева да мајка или отац сваког дана легне на леђа и сат или два држи бебу на голим грудима. Тојоко Ватанабе, начелница одељења за новорођенчад у Градској болници Бокуто у Токију, каже: „Кенгурски стил неге почео је да се примењује у Колумбији као принудна мера због недостатка инкубатора. Уницеф је приметио да је тиме опала стопа смртности код недоношчади и да се смањио период хоспитализације.“ Цитиране новине кажу да је сада „у развијеним земљама све популарнији овај начин неговања недоношчади али и нормално рођених беба“. Непосредан контакт преко коже између бебе и родитеља доноси многе користи, укључујући и стварање снажне везе родитеља с његовим дететом. Осим тога, не троши се новац и није потребна никаква посебна опрема.