Пређи на садржај

Пређи на садржај

Руски блињи — више од обичних палачинки

Руски блињи — више од обичних палачинки

Руски блињи — више од обичних палачинки

Од дописника Пробудите се! из Русије

У Француској је позната као crêpe, у Шкотској као bannock, а у Сједињеним Државама као flapjack. Зато не изненађује што и у Русији постоји једна врста палачинки, позната под називом блињи, која је већ дуго важан прехрамбени производ.

Древни Словени су их заједно с другим прехрамбеним производима приносили на жртву приликом својих паганских обреда и сматрали су их прикладним симболом округлог и топлог сунца боје злата. Жене су их непосредно након порођаја користиле у исхрани. Такође су их послуживали на венчањима и сахранама, тако да су били део живота људи од њиховог рођења па све до смрти.

За припремање блина Руси обично користе пшенично брашно, мада се могу користити и друге врсте брашна. Тесто се углавном прави с млеком или водом, или пак с њиховом мешавином. Осим тога, оно се може направити и с кајмаком, сурутком, кефиром, киселом павлаком или с било којим другим млечним производом. Печење блина сматра се вештином зато што сваки блин треба да буде што тањи — а то није лако постићи!

Каже се да је за прављење надева потребна права умешност. Као надев може послужити домаћи џем, попут џема од малина, јагода, купина, црвених или црних рибизли или црвених боровница. Поред тога, надев се може направити од сарделе, харинге, лососа, сардине, слеђице, печурака, млевеног меса или белог сира и може се послужити заједно или одвојено. Међутим, класичан руски надев састоји се од црвеног или црног кавијара. И не заборавите, блињи су најукуснији док су још увек врући!

[Оквир⁄Слика на 18. страни]

БЛИЊИ ОД ХЕЉДЕ

Састојци

120 грама хељдиног брашна

120 грама пшеничног брашна

20 грама сувог квасца

50 грама растопљеног путера

2 јајета

720 милилитара млека

30 грама шећера

мало соли

Припрема: У брашно од хељде сипајте једну шољу млека и добро измешајте. Загрејте другу шољу млека и добро мешајући сипајте у тесто. Кад се тесто охлади, уз мешање додајте суви квасац. Пустите да тесто нарасте док се не удвостручи.

Измешајте тесто дрвеном кашиком, додајући со и шећер. Одвојите жуманца од беланаца. Додајте жуманца, топао растопљени путер и пшенично брашно, и све то добро измешајте. Затим, посебно улупајте беланца и додајте их заједно с преосталом количином млека по потреби. Још једном пустите да тесто нарасте.

Загрејте тигањ и по читавој његовој површини нанесите мало уља или растопљеног путера. Сипајте онолико теста колико је потребно да прекрије дно тигања, тако да блин буде што је могуће тањи. Пеците га на тихој ватри док његова доња страна не добије златну боју. Окрените га и пеците још око 15 секунди. Потом га пребаците на тањир и пазите да се не охлади док припремате остатак. Наслажите палачинке једну на другу и послужите их.