Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта треба да знам о стероидима?

Шта треба да знам о стероидима?

Млади питају. . .

Шта треба да знам о стероидима?

„Није да не размишљам о томе [последицама узимања стероида]... Исто, колико ћу живети?... Али, то је оно што сада желим“ (Борис, дизач тегова).

ДА ЛИ си незадовољан својим изгледом? Да ли желиш да будеш мишићав попут неког познатог спортисте или витка попут неког топ модела? Да ли си се посветио спорту и желиш да будеш још јачи и бржи?

Ако је твој одговор на било које од ових питања ’да‘, могао би се наћи у искушењу да почнеш да узимаш неке пилуле или напитке за које твоји вршњаци гарантују да ће ти помоћи да брже дођеш до свог циља. Часопис American Academy of Family Physicians наводи: „Око милион тинејџера [у Сједињеним Државама] узраста од 12 до 17 година узима потенцијално опасне додатке исхрани и препарате ради постизања бољих резултата.“

Најпопуларнији препарати за постизање бољих резултата су анаболички стероиди. Шта је то? Зашто их људи користе? И како се можеш одупрети њиховој примамљивости?

Преко природних граница

У извештају Америчког министарства здравља и социјалне помоћи објашњава се: „Анаболички стероиди су синтетичке супстанце на бази мушких полних хормона (андрогена). Они поспешују раст мишићне масе (анаболичко својство) и развој карактеристика мушкарца.“ Услед прецизно подешеног повећаног лучења ових полних хормона, током пубертета долази до физичких промена захваљујући којима се дечак развија у мушкарца (Псалам 139:15, 16).

Синтетички стероиди су добијени током 1930-их и давани су мушкарцима који нису сами могли да произведу те хормоне у довољној количини. Данас се стероиди користе за спречавање губитка телесне тежине услед ХИВ вируса и других обољења. Међутим, почели су да их користе и они који нису имали оправдане медицинске разлоге за то. Током 1950-их, стероиди су се појавили на црном тржишту, а амбициозни спортисти су почели да користе ове препарате ради постизања бољих резултата.

Ипак, у такво искушење не падају само спортисти. Истраживање објављено у медицинском часопису Pediatrics процењује да у Сједињеним Државама ове препарате користи скоро три посто дечака и девојчица узраста од 9 до 13 година. Др Нора Волков, директор Америчког института за сузбијање наркоманије, рекла је пред једном комисијом америчког конгреса да је током 2004. „око 79 000 средњошколаца [рекло да су] у протеклој години користили анаболичке стероиде“. Исти проблем је раширен и у Великој Британији. Лист New Statesman извештава: „Током 2003, највише нових корисника шприцева у Мерсисајду и Чеширу је међу онима који узимају стероиде. Њих је први пут више чак и од корисника хероина.“ a

Зашто су примамљиви?

Зашто је све више оних који користе стероиде? Један разлог је што успешни спортисти могу моментално стећи славу и огромно богатство. Стероиди су наизглед пречица до тог рудника злата. Један познати тренер описао је општи став многих када је рекао: „Једино што је важно јесте победити.“ Раније споменута др Волков запажа: „Суочавамо се са опасном поруком која све више преовладава у друштву — већи мишићи су бољи, а бити најбољи важније је од тога како се то постиже.“

Истраживање које је спровео Боб Голдман, специјалиста спортске медицине, изгледа да потврђује тај забрињавајући закључак. Он је питао младе спортисте да ли би узели недозвољена средства под следећим условима: Не би били ухваћени, победили би на сваком такмичењу у наредних пет година, а затим би умрли од последица коришћења тих средстава. Више од половине младих рекло је да би то учинили.

Стероиди могу деловати примамљиво чак и ако ти није битно да победиш по сваку цену. Зашто? „Људи се одлучују за стероиде“, каже др Волков, „зато што им они заиста помажу у одређеним видовима физичке активности и побољшању изгледа.“ У многим срединама, изглед је најважнији. Др Харисон Поуп, професор психијатрије на Харвардском медицинском факултету, наводи: „Због толиког нагласка који се ставља на физички изглед, милионе мушкараца је стид и суочавају се с недостатком самопоуздања.“ Стероиди младићима нуде могућност да недостатак самопоуздања сакрију испод извајаног мишићавог тела.

Из сличних разлога, девојке се такође веома лако одлучују да користе стероиде. Чарлс Јесалис, професор здравља и људског развоја на Универзитету Пенсилванија, о употреби стероида каже: „Током 1990-их, дошло је до великог пораста броја девојака које их користе, а тренутно их је више него икада.“ Неке девојке их узимају да би биле јаче и брже у спорту којим се баве. Ипак, изгледа да их већина користи у нади да ће њихово тело тако постати витко и затегнуто, онакво какво имају данашњи топ модели и филмске звезде. Џеф Хергер са Универзитета Ратгерс у Њу Џерсију каже: „Можете приметити да их девојке углавном користе за контролу тежине и губитак масних наслага.“

Узми у обзир ризике

Ако се икада нађеш у искушењу да узмеш стероиде које ти није преписао лекар, требало би да размислиш о следећим чињеницама. Особа која их узима, чак и само накратко, повећава ризик од срчаног удара, поремећаја у раду јетре и бубрега, као и од појаве озбиљних психичких проблема. Жене ризикују да им се појаве проблеми с менструацијом, повећана телесна маљавост, губитак косе својствен мушкарцима и трајно дубок глас. С друге стране, мушкарцима могу порасти груди и вероватно ће им се десити да им атрофирају тестиси. И мушкарци и жене могу доживети изненадне нападе агресивности. И још, што је прилично иронично, стероиди могу зауставити раст тинејџера који их узима.

Ако си млада особа која жели да угоди Јехови Богу, сигурно те занима која се библијска начела могу применити на недозвољено коришћење стероида. Библија јасно каже да је твој живот дар од Јехове (Дела апостолска 17:25). Као што претходно споменуте чињенице показују, млада особа која узима стероиде вероватно ће нарушити своје здравље. Зато се запитај: ’Да ли бих показао захвалност Јехови за своје тело — које је дивно створено — ако бих узео супстанце које би ми на крају нашкодиле?‘ (Псалам 139:14).

Још један фактор који треба узети у обзир јесте да под утицајем стероида особа постаје склона изливима гнева. Мудри краљ Соломон је запазио: „Нагао човек често греши“ (Пословице 29:22). Апостол Павле упозорава да они који дозвољавају да их обузме гнев неће наследити Божје Краљевство (Галатима 5:19-21). Да ли су краткорочне користи од узимања стероида вредне тих ризика?

Шта ако си у искушењу да узмеш стероиде како би побољшао учинак у спорту којим се бавиш? Библија захтева да се ’у свему поштено владамо‘ (Јеврејима 13:18). Ако тежиш успеху у неком спорту тако што користиш стероиде, да ли си поштен према супарницима и према себи самом?

Иако те неки од вршњака можда оцењују на основу физичког изгледа или способности, не заборави да Јехова гледа на људе из другачијег угла. Њему није битан твој изглед да би оценио колико заиста вредиш. Када је изабрао Давида за израелског краља, Јехова је о његовом брату који је много боље изгледао Самуилу рекао следеће: „Не гледај на његову спољашњост нити на његов високи стас, јер сам га одбацио. Бог не гледа на оно што човек гледа, јер човек гледа оно што очима види, а Јехова гледа оно што је у срцу“ (1. Самуилова 16:7).

Било да служиш Јехови или не, мудро је да не користиш стероиде. Један младић који игра амерички фудбал на колеџу даје следећи практичан савет: „Ако желиш да избегнеш притисак да узмеш стероиде, пази с ким се дружиш. Ништа није толико вредно да би их узимао.“

[Фуснота]

a Стероиди се у тело често уносе помоћу шприца, чиме се међу онима који користе исте игле повећава ризик од инфицирања вирусом ХИВ-а или неким другим обољењем које се преноси крвљу.

[Слика на 20. страни]

Неке девојке узимају стероиде да би поправиле фигуру