Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто тражити вођство у Библији?

Зашто тражити вођство у Библији?

Гледиште Библије

Зашто тражити вођство у Библији?

„Све је Писмо надахнуто од Бога, и корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари“ (2. Тимотеју 3:16).

ГДЕ ви тражите вођство у животу? Иако данас постоји невероватно много савета практично о свему што се може замислити, многи се за вођство обраћају древним библијским записима.

Ипак, већина сматра да Библија и није од неке користи, посебно у ово доба информатике и савремене технологије. Неки уважени едукатори и научници заступају идеју да Библија више није примењива. Да ли су у праву? Када се узме у обзир где се данас све нуди вођство, зашто би га ико тражио у Библији?

Књига истине

Једном приликом, Исус Христ се одмарао на бунару и разговарао с једном Самарићанком. Рекао јој је: „Бог је Дух, и они који га обожавају морају да га обожавају духом и истином“ (Јован 4:24). Из тих речи сазнајемо да постоји облик обожавања који је Богу прихватљив. Да бисмо га обожавали истином, морамо то чинити у складу са оним што је Он о себи открио у Библији. У Божјој Речи се налази истина (Јован 17:17).

Многе религије кажу да поштују Библију, али свака изгледа има другачија учења. Зато и постоји велика забуна око тога шта Библија заиста научава. Да ли је Исус Бог или Син Божји? Постоји ли живот након смрти или не? Да ли је пакао дословно место где се људи муче након смрти? Да ли је Сатана стварна особа? Шта значи бити хришћанин? Да ли Бог заиста обраћа пажњу на наше мисли и дела? Да ли је права љубав оправдање за предбрачни секс? Да ли је погрешно пити алкохолна пића? a Разне религије тврде да имају истините одговоре на ова питања. Али често су те религиозне доктрине опречне јер, логично, не могу све бити истините (Матеј 7:21-23).

Како онда можете пронаћи истину о Богу и о томе који начин обожавања он одобрава? Претпоставимо да сте сазнали да вам је потребна операција како бисте решили неки здравствени проблем. Шта бисте радили? Ако је икако могуће, дали бисте се у потрагу за најбољим хирургом за такву врсту операције. Размотрили бисте његове препоруке и искуство, и разговарали с њим. Када се на темељу доказа уверите да је он заиста најбољи стручњак на том пољу, указали бисте му своје поверење и дозволили да вас оперише. Други можда имају другачије мишљење. Али ваше поверење у тог хирурга је добро утемељено.

Слично томе, ако искрено и темељно испитате доказе који вам стоје на располагању, можете развити веру у Бога и Библију (Пословице 2:1-4). У потрази за одговорима на питања о начину обожавања који је прихватљив Богу, пред вама се налази избор. Можете се обратити опречним људским учењима и мишљењима, или можете размотрити гледиште Библије.

Тачна и практична

Пажљиво разматрање Библије пружиће вам бројне доказе да је ’све Писмо надахнуто од Бога и корисно‘ b (2. Тимотеју 3:16, 17). На пример, Библија садржи бројна детаљна пророчанства. Историја потврђује да су се она испунила (Исаија 13:19, 20; Данило 8:3-8, 20-22; Михеј 5:2). Иако није неки научни приручник, Библија је научно тачна. Она садржи чињенице о природи и здрављу записане хиљадама година пре него што су научници успели да их открију (Левитска 11:27, 28, 32, 33; Исаија 40:22).

Затим, Библија нам помаже да доносимо мудре одлуке. На њеним страницама налази се мноштво практичних савета за породицу, физичко и емоционално здравље, посао и све остало са чим се свакодневно сусрећемо. У Пословицама 2:6, 7 (NW) стоји: „Јехова даје мудрост, из његових уста долазе знање и разборитост. Честитима он помаже да поступају мудро.“ Тражењем вођства у Библији, можете увежбати своје моћи запажања да „разликују исправно и неисправно“ (Јеврејима 5:14).

Божја Реч нам такође помаже да разумемо сврху живота (Јован 17:3; Дела апостолска 17:26, 27). Објашњава зашто је овакво стање у свету (Матеј 24:3, 7, 8, 14; 2. Тимотеју 3:1-5). У њој нам Бог открива како ће уклонити зло са земље и омогућити човечанству да има савршено здравље и вечни живот (Исаија 33:24; Данило 2:44; Откривење 21:3, 4).

Милиони људи су из прве руке видели да је Библија заиста поуздан извор практичне мудрости. Издавач часописа Пробудите се! позива вас да размотрите серију чланака „Гледиште Библије“, која ће излазити у сваком издању. На тај начин, пронаћи ћете додатне доказе да вам Библија може пружити најбоље вођство у животу.

[Фусноте]

a Чланак „Гледиште Библије“, који редовно излази у Пробудите се!, позабавиће се тим и другим питањима у наредним издањима овог часописа.

b Више о доказима да је Библија надахнута од Бога можете наћи у књизи Библија — Реч Божја или човечија?, коју су издали Јеховини сведоци.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Који је облик обожавања прихватљив Богу? (Јован 4:24).

◼ Шта морате радити да бисте имали користи од мудрости коју даје Бог? (Пословице 2:1-4).

◼ На који начин Библија пружа практично вођство у животу? (Јеврејима 5:14).