Пређи на садржај

Пређи на садржај

Куда иде овај свет?

Куда иде овај свет?

Куда иде овај свет?

ШТА нас очекује у наредних 10, 20 или 30 година? У ово доба тероризма неки се плаше да размишљају о будућности. Технологија се брзо развија. Глобализација је довела до међусобне зависности многих земаља. Да ли ће се светске вође ујединити и створити пут ка светлијој будућности? Неки људи одговарају потврдно. Они се надају да ће до 2015. године светске вође моћи да зауставе плиму сиромаштва и глади, да прекину ширење сиде и упола смање проценат становништва које нема чисту воду за пиће и одговарајуће санитарне услове. (Видите оквир „Оптимизам насупрот реалности“.)

Међутим, човеково виђење будућности често се показало као илузија. На пример, један стручњак је пре неколико деценија изјавио да ће до 1984. фармери обрађивати дно океана помоћу подводних трактора, други је рекао да ће до 1995. аутомобили имати компјутерску опрему која ће спречавати сударе, а трећи је предвидео да ће до 2000. године око 50 000 људи живети и радити у свемиру. Додуше, они који су изнели таква предвиђања сада би највероватније волели да су ћутали. Један новинар је написао: „Ништа не може боље од проласка времена показати да су најпаметнији људи на свету били прилично будаласти.“

„Карта“ која нам показује пут

Људи непрестано теоретишу о будућности, али њихова визија је понекад више идеалистична него реалистична. Где можемо наћи поуздано гледиште о ономе што нас очекује?

Осмотрите једно поређење. Замислите да путујете аутобусом кроз неку страну земљу. Пошто вам то подручје није познато, почињете да бринете. ’Где се заправо налазим?‘, питате се. ’Да ли овај аутобус иде у правом смеру? Колико још има до места у које путујем?‘ Одговоре на своја питања можете добити ако све пажљиво проверите на карти и уз то гледате кроз прозор и пратите путоказе.

У сличној ситуацији се данас налазе многи људи који са забринутошћу размишљају о будућности. ’Куда идемо?‘, питају се они. ’Да ли смо заиста на путу ка светском миру? Ако јесмо, када ће тај циљ бити остварен?‘ Библија је попут карте која нам може помоћи да добијемо одговоре на та питања. Ако је пажљиво читамо и уз то гледамо „кроз прозор“, то јест посматрамо збивања на светској сцени, сазнаћемо много о томе где се налазимо и куда идемо. Ипак, најпре треба да видимо како су наши проблеми почели.

Трагичан почетак

Из Библије сазнајемо да су први мушкарац и жена били савршени када их је Бог створио и дао им рајски дом. Адам и Ева су били створени да живе вечно, а не само 70 или 80 година. Бог им је рекао: „Рађајте се, множите се и напуните земљу, и владајте њом.“ Његова намера је била да Адам, Ева и њихови потомци прошире рај по целој земљи (Постање 1:28; 2:8, 15, 22).

Први људи су се побунили против Бога. Због тога су изгубили свој рајски дом. Осим тога, у њиховом телу је отпочео постепен, али непрекидан процес физичког и менталног пропадања. Сваког дана су били један корак ближе смрти. Зашто? Када су се окренули против свог Створитеља, починили су грех, а „плата коју даје грех [је] смрт“ (Римљанима 6:23).

Адам и Ева су умрли, али пре тога су добили синове и ћерке. Да ли би њихови потомци могли да спроведу у дело Божју првобитну намеру? Не, јер су од својих родитеља наследили несавршенство. У ствари, из једног покољења у друго, сви Адамови потомци наслеђују грех и смрт. Тако је са нама. Библија каже: „Преко једног човека у свет [је] ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 3:23; 5:12).

Где се тачно налазимо?

Побуна Адама и Еве означила је почетак дугог и трновитог путовања на ком се човечанство још увек налази. Као што је рекао један библијски писац, човечанство је „подложено ништавности“ (Римљанима 8:20). То је заиста одговарајући опис људске борбе! Размислите о следећем: Иако је међу Адамовим потомцима било генијалних научника, великих умова медицине и пионира на пољу технологије, нико од њих није успео да оствари светски мир нити да пружи човечанству савршено здравље какво је Бог желео да људи имају.

Побуна Адама и Еве утиче на сваког од нас лично. Ко није осетио жалац неправде, страх од криминала, бол услед хроничне болести или неизрециву тугу која нас обузме кад неко кога волимо умре? Изгледа као да сваки миран период у животу брзо бива прекинут неком трагедијом. Иако доживљавамо и лепе тренутке, оно што је рекао патријарх Јов заиста је одговарајући опис нашег постојања: „Краткога је века и пун је чемера човек“ (Јов 14:1).

Када се узме у обзир прошлост човечанства и жалосно стање у ком се оно тренутно налази, будућност може изгледати суморно. Али Библија нас уверава да Бог неће дозволити да такво стање траје у недоглед. Његова првобитна намера за човека сигурно ће се испунити (Исаија 55:10, 11). Зашто можемо бити уверени да ће се то ускоро десити?

Према Библији, сада пролазимо кроз једно критично раздобље које се назива ’последњим данима‘ (2. Тимотеју 3:1). То не означава уништење планете Земље и живота на њој. Супротно томе, тај израз указује на ’свршетак система ствари‘, то јест на крај услова који проузрокују несрећу (Матеј 24:3). У Библији су описани светски догађаји и особине људи који ће бити обележје последњих дана. Запазите неке од њих у оквиру на 8. страни, а затим погледајте „кроз прозор“, на светску сцену. Наша карта, Библија, помаже нам да тачно утврдимо где се тренутно налазимо. Она показује да смо веома близу краја овог система ствари. Али, шта ће уследити након тога?

Пут пред нама

Одмах након што су се Адам и Ева побунили, Бог је почео да открива своју намеру у вези са успостављањем Краљевства „које се неће никад уништити“ (Данило 2:44). То Краљевство, за које су многи поучени да се моле у молитви која се обично назива Оченаш, донеће човечанству неизмерне благослове (Матеј 6:9, 10).

Божје Краљевство није неки неодређен осећај који постоји у људском срцу. То је стварна небеска владавина која ће значајно утицати на збивања на земљи. Погледајте само шта Бог обећава да ће учинити за људе путем тог Краљевства. Библија каже да ће он најпре ’уништити оне који уништавају земљу‘ (Откривење 11:18). Шта ће Бог урадити за оне који су му послушни? У његовој писаној Речи се каже да ће он „обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли“ (Откривење 21:4). Који би човек икада могао да оствари све то? Само нас Бог може вратити у стање које је у складу с његовом првобитном намером за човечанство.

Како се и ви можете радовати благословима које ће донети Божје Краљевство? У Јовану 17:3 пише: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу.“ Јеховини сведоци широм света учествују у образовном програму који помаже људима да стекну то спознање. Они то чине у око 230 земаља, а њихова литература излази на више од 400 језика. Ако бисте желели да сазнате више, обратите се Јеховиним сведоцима у вашем крају или пишите на одговарајућу адресу с 5. стране овог часописа.

[Истакнути текст на 6. страни]

„Чујте сада, ви који говорите: ’Данас или сутра отпутоваћемо у тај и тај град па ћемо онде провести годину дана, трговаћемо и зарадићемо.‘ Па ви не знате ни шта ће бити сутра!“ (Јаков 4:13, 14Савремени српски превод)

[Истакнути текст на 6. страни]

Библија прати људску историју још од првог мушкарца и жене. Према томе, она нам открива одакле долазимо. Она такође показује куда идемо. Међутим, да бисмо разумели оно што нам Библија говори, морамо је пажљиво проучавати, као што бисмо то чинили с неком дословном картом

[Истакнути текст на 7. страни]

„Грех“ може означавати неисправан поступак или склоност према ономе што је лоше. Рођени смо у грешном стању и то утиче на наше поступке. „Нема на земљи праведног човека који добро чини, а да никада не греши“ (Проповедник 7:20)

[Истакнути текст на 8. страни]

Ако бисте фотокопирали лист папира на ком се налази тамна мрља, та мрља би се видела на свим копијама. Као Адамови потомци, ми смо у фигуративном смислу његове копије. И ми имамо мрљу греха, исто обележје које је имао Адам као „оригинал“

[Истакнути текст на 8. страни]

У Библији стоји: „Не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). То објашњава зашто су човекова настојања да оствари светски мир била безуспешна. Човек није створен да „управља корацима својим“ независно од Бога

[Истакнути текст на 9. страни]

Псалмиста је рекао Богу: „Реч је твоја светиљка нози мојој, и светлост стази мојој“ (Псалам 119:105NW). Попут светиљке, Библија нам помаже да предузмемо мудре кораке кад се налазимо пред неком одлуком. Као ’светлост нашој стази‘, она осветљава пут пред нама како бисмо могли да видимо шта нам доноси будућност

[Оквир на 7. страни]

ОПТИМИЗАМ НАСУПРОТ РЕАЛНОСТИ

У септембру 2000, државе чланице Уједињених нација једногласно су поставиле више циљева које планирају да остваре до 2015. године. Следе неки од њих:

Упола смањити проценат људи који живе с мање од једног долара дневно, као и оних којих гладују.

Обезбедити основно образовање за сву децу.

Искоренити неједнакост међу половима на свим образовним нивоима.

Смањити за две трећине стопу смртности код деце млађе од пет година.

Смањити за 75 посто стопу смртности код породиља.

Зауставити даљње ширење вируса сиде, као и учесталост других тешких болести попут маларије.

Упола смањити проценат становништва које нема чисту воду за пиће.

Да ли ће ови циљеви бити остварени? Након поновног разматрања чињеница, група медицинских стручњака из целог света закључила је 2004. да нема разлога за претеран оптимизам, будући да очекивани напредак није остварен. У предговору књиге State of the World 2005, стоји: „У многим деловима света, сиромаштво представља сталну препреку напретку. У порасту су болести као што је сида, што ће с временом вероватно озбиљно угрозити здравље становништва у многим земљама. У протеклих пет година, око 20 милиона деце умрло је од болести које се преносе водом и које су се могле предупредити, а стотине милиона људи и даље живи у беди и прљавштини које су пропраћене недостатком чисте воде за пиће и одговарајућих санитарних услова.“

[Оквир⁄Слике на странама 8, 9]

НЕКА ОБЕЛЕЖЈА ’ПОСЛЕДЊИХ ДАНА‘

Ратовање без преседана (Матеј 24:7; Откривење 6:4).

Глад (Матеј 24:7; Откривење 6:5, 6, 8).

Пошасти (Лука 21:11; Откривење 6:8).

Све веће безакоње (Матеј 24:12).

Уништавање земље (Откривење 11:18).

Разорни земљотреси (Лука 21:11).

Критична времена с којима се тешко излази на крај (2. Тимотеју 3:1).

Претерана љубав према новцу (2. Тимотеју 3:2).

Непослушност родитељима (2. Тимотеју 3:2).

Недостатак природне наклоности (2. Тимотеју 3:3).

Љубав према задовољствима већа од љубави према Богу (2. Тимотеју 3:4).

Недостатак самоконтроле (2. Тимотеју 3:3).

Помањкање љубави према доброти (2. Тимотеју 3:3).

Необраћање пажње на предстојећу опасност (Матеј 24:39).

Ругачи одбацују доказе о последњим данима (2. Петрова 3:3, 4).

Проповедање Божјег Краљевства по целом свету (Матеј 24:14).

[Извори]

© G.M.B. Akash/Panos Pictures

© Paul Lowe/Panos Pictures

[Слика на 9. страни]

Јеховини сведоци су познати по томе што проповедају добру вест о Божјем Краљевству