Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наша чудесна црвена крвна зрнца

Наша чудесна црвена крвна зрнца

Наша чудесна црвена крвна зрнца

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ

Најбројније ћелије у нашем крвотоку дају крви црвену боју и због тога се називају црвена крвна зрнца (еритроцити). Само једна кап крви садржи на стотине милиона тих ћелија. Када се посматрају кроз микроскоп, изгледају као округле, пљоснате крофне са удубљењем у средини. Свако црвено крвно зрнце садржи више стотина милиона молекула хемоглобина, који су правилног, сферичног облика. Надаље, сваки молекул хемоглобина је сачињен од око 10 000 атома водоника, угљеника, азота, кисеоника и сумпора, као и од четири тежа атома гвожђа, захваљујући којима крв може да преноси кисеоник. Хемоглобин олакшава слање угљен-диоксида из ткива до плућа, одакле се избацује дисањем.

Још један важан део црвених крвних зрнаца јесте њихов спољашњи омотач, то јест мембрана. Тај чудесни омотач им омогућава да мењају облик и да се стањују како би могла да прођу кроз најсићушније крвне судове и да тако хране сваки део тела.

Еритроцити се стварају у коштаној сржи. Након што нова ћелија уђе у крвоток, она може проћи кроз срце и остале делове тела више од 100 000 пута. За разлику од других ћелија, црвена крвна зрнца немају једро. Због тога имају више простора за кисеоник и мању тежину, тако да срце може да пумпа билионе тих ћелија кроз наше тело. Међутим, пошто немају једро, црвена крвна зрнца не могу да обнављају своје унутрашње делове. Зато након око 120 дана почињу да пропадају и губе еластичност. Велике беле ћелије зване фагоцити гутају те истрошене еритроците и ослобађају атоме гвожђа. Малобројни атоми гвожђа се везују за транспортне молекуле који их односе до коштане сржи где се користе у производњи нових еритроцита. Сваке секунде, из наше коштане сржи у крвоток доспе два до три милиона нових црвених крвних зрнаца.

Када би билиони наших црвених крвних зрнаца изненада престали да функционишу, умрли бисмо за неколико минута. Колико само треба да будемо захвални Јехови Богу за тај чудесан вид његовог стварства који нам омогућава да живимо и радујемо се животу! Сасвим сигурно се слажете са псалмистом који је рекао: „Јехова, ти си ме испитао и познајеш ме. Хвалим те што сам тако чудесно и дивно створен. Дивна су дела твоја, добро зна то душа моја“ (Псалам 139:1, 14NW).

[Дијаграм на 24. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Црвено крвно зрнце

Мембрана

Хемоглобин (увећан)

Кисеоник