Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Током 2000, у свету је према проценама туберкулозу добило 8,3 милиона људи, а близу два милиона заражених је умрло, од којих су скоро сви у сиромашним земљама (MEDICAL JOURNAL OF AUSTRALIA).

„Тренутно 10 милиона младих има ХИВ, а више од половине међу 4,9 милиона нових случајева у свету сваке године, има између 15 и 24 године“ (ФОНД УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗА СТАНОВНИШТВО).

Сателитским праћењем забележена су путовања албатроса луталице око Земље. Најбржи ју је обишао за само 46 дана (ЧАСОПИС SCIENCE, САД).

„Сваког сата се у свету потроши више од 81 милион евра на војнике, оружје и муницију“ (VITAL SIGNS 2005, ИНСТИТУТ WORLDWATCH).

Све веће насиље над свештеницима?

„Бити свештеник једна је од најопаснијих професија у [Британији]“, известио је 2005. лондонски Daily Telegraph. Анкета из 2001. под покровитељством британске владе показала је да је током претходне две године скоро 75 посто интервјуисаних свештеника доживело малтретирање и физичко нападање. Од 1996, најмање седам их је убијено. У грофовији Мерсисајд, „у просеку се сваког дана у неком од 1 400 религиозних објеката догоди неки напад, пљачка или подметање пожара“.

Изванредна биолошка разноликост

Упркос уништавању кишних шума, „унутрашњост острва Борнео још увек поседује изванредну биолошку разноликост“, наводи лист The New York Times. На овом острву, које улази у састав Брунеја, Индонезије и Малезије, према Светској фондацији за очување природе, биолози су у периоду од 1994. до 2004. открили 361 нову врсту биљака и животиња. Ту спада 260 новооткривених инсеката, 50 биљака, 30 риба, 7 жаба, 6 гуштера, 5 ракова, 2 змије и једна крастача. Ипак, кишне шуме у унутрашњости острва могле би се наћи у опасности услед све веће сече шума коју диктира потражња за тропским тврдим дрветом, каучуком и палминим уљем.

Све веће сујеверје

„Чак и у доба технологије и науке, сујеверје није нимало ослабило“, извештава немачки институт за испитивање јавног мњења Allensbach. Дугогодишње истраживање је показало да „међу људима још увек постоји апсурдно веровање у добре и лоше предзнаке и да је данас то чак популарније него пре четврт века“. Током 1970-их, 22 посто људи је сматрало да ће им звезда падалица знатно утицати на живот. Сада је то случај са 40 посто људи. Данас тек свака трећа одрасла особа није нимало сујеверна. Једно истраживање међу 1 000 немачких студената на универзитету открило је да трећина има амајлију у колима или као привесак за кључеве.

Глечери на Антарктику се смањују

„Током протеклих 50 година, отопило се 87 посто површине 244 глечера на Антарктичком полуострву“, и то брже него што су стручњаци предвиђали, извештавају новине из Буенос Ајреса Clarin. Те прве опсежне анализе глечера у том подручју откриле су да је у истом периоду температура ваздуха порасла за више од два и по степена Целзијуса. Дејвид Вон, из организације British Antarctic Survey, каже да је општеприсутно отапање у великој мери проузроковала промена климе. „Да ли су људи одговорни за то?“, пита он. „Не можемо рећи са сигурношћу, али смо један корак ближе проналажењу одговора на то важно питање.“