Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади и полетни заувек!

Млади и полетни заувек!

Млади и полетни заувек!

ЧОВЕКУ који се налазио поред Исуса ближила се смрт. „Исусе, сети ме се кад дођеш у своје краљевство“, молио је он. Исус му је одговорио: „Заиста ти кажем данас: бићеш са мном у Рају“ (Лука 23:42, 43). Истина, тај непознати човек није био стар и није умирао од неке болести; осуђен је на смрт због злочина које је починио. Па ипак, старије особе могу извући велику утеху из безнадежне ситуације у којој се он налазио.

Не можемо а да се не дивимо изузетном поуздању које је тај човек показао! Иако је Исус умирао на мученичком стубу поред њега, био је потпуно уверен у то да ће Исус владати као краљ у Божјем Краљевству. Поред тога, надао се ће га се Исус једног дана сетити у повољном светлу. Замислите — тај осуђеник ће бити ускрснут из мртвих у предивном рају на земљи, над којом ће Исус владати као краљ!

Човечанство се налази у сличној ситуацији као тај преступник. У ком смислу? Без обзира на то колико година имамо, сви плаћамо казну за грех и потребно нам је спасење (Римљанима 5:12). Као и том злочинцу, Исус Христ и нама може пружити наду — чак и у то да више неће бити болних тегоба које се јављају у позним годинама! Захваљујући Исусу, човечанство има изглед за вечни живот у рају на земљи, уз савршено физичко и ментално здравље (Јован 3:16, 36).

Нови свет за старе и младе

Под владавином Христовог краљевства, људи ће ’уживати у изобиљу мира‘ (Псалам 37:11). Нико неће рећи: „Болестан сам“ (Исаија 33:24). Свака немоћ с којом се можда боримо биће излечена, јер ће „хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати“ (Исаија 35:6). Остарелима ће се вратити младалачка снага, а њихово тело ће ’постати свеже као у младости‘ (Јов 33:25NW).

Међутим, да ли је реално гајити такву наду? Размислите о томе ко је човеку на самрти пружио наду у рај. Људи су често доводили Исусу хроме, сакате, слепе и глуве. Он је спремно лечио „сваку болест и сваку немоћ“ (Матеј 9:35, 36; 15:30, 31; Марко 1:40-42). Тиме је конкретно показао шта ће остварити његово Краљевство. Исус је чак вратио у живот неколико особа које су умрле (Лука 7:11-17; Јован 11:38-44). На тај начин је потврдио своје обећање да ће „сви који су у спомен-гробовима чути његов глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15).

Замислите да се будите у рају, са новим телом. Вид вам је оштар, а у ушима вам одзвањају радосни гласови и песма птица. Не осећате никакве болове у рукама и ногама и савршено сте здравог ума. Заувек ће нестати „зли дани“ старости (Проповедник 12:3-9; Исаија 35:5, 6). Чак ће и смрт бити уништена, „прогутана заувек“ (1. Коринћанима 15:26, 54).

Када се осмотре у светлу библијског пророчанства, садашњи светски догађаји показују да се брзо приближавамо времену када старост више неће постојати (Матеј 24:7, 12, 14; Лука 21:11; 2. Тимотеју 3:1-5). Ускоро ће старије особе које показују веру у Бога и служе му поново уживати у младалачкој снази — и то заувек!

[Оквир⁄Слика на 9. страни]

Активирајте мозак!

Баш као што физичка активност јача мишиће, менталне вежбе побољшавају функцију мозга. Да бисмо га стимулисали, потребно је да се бавимо новим стварима. Следе неки начини на које можемо успоставити и ојачати везе међу можданим ћелијама.

◼ Пронађите увек нешто ново чиме ћете се занимати. То може бити неки вид уметности као што је вајарство, затим игре речима, слагалице, укрштене речи или пак учење неког страног језика.

◼ Будите у контакту с различитим особама; дружите се и разговарајте да бисте избегли монотонију и изоштрили ум.

◼ Радите на својој духовности. „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем заједно са захваљивањем обзнаните своје молбе Богу; и Божји мир који превазилази сваку мисао чуваће ваша срца и ваше мисаоне снаге посредством Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7).

◼ Читајте одговарајућу литературу; поделите с неким оно што сте сазнали.

◼ Памтите вести са радија или телевизије и причајте о њима како бисте вежбали своје краткотрајно и дуготрајно памћење.

◼ Користите леву руку ако сте дешњак (и обрнуто) док рукујете даљинским управљачем, телефонирате или перете зубе.

◼ Током дана у што већој мери користите сва своја чула.

◼ Учите о занимљивим местима, било да су близу или далеко, и посетите их.

[Слика на странама 8, 9]

Према Исусовом обећању, старачке тегобе ће ускоро нестати — заувек ће их заменити младалачка снага