Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У зависности од жеље сваког пореског обвезника, шпанска влада издваја 0,5 посто пореза или за хуманитарне или за католичке организације. Иако се 80 посто Шпанаца изјашњавају као католици, само се 20 посто одлучило да део пореза да̂ цркви (EL PAÍS, ШПАНИЈА).

„Када су у питању 30-годишњаци, пушење утиче на смањење животног века за пет и по година код мушкараца и за више од шест и по година код жена“, показују статистички подаци осигуравајућих завода. Међутим, уколико се са 30 година прекине с пушењем, знатно се смањује ризик од смрти услед неког обољења проузрокованог коришћењем дувана (THE TIMES, ЕНГЛЕСКА).

Током 2004, потрошња нафте у свету порасла је за 3,4 посто, то јест на 82,4 милиона барела дневно. Скоро половина тог пораста приписује се Сједињеним Државама и Кини. У њима се сада троши 20,5, односно 6,6 милиона барела дневно (VITAL SIGNS 2005, ИНСТИТУТ WORLDWATCH).

„Поштујте своју мајку“

Према проценама аналитичара на пољу рада, када би канадска домаћица, која је уједно и мајка двоје деце школског узраста, била плаћена за сав посао који обавља, њена годишња плата, уз накнаду за прековремени рад, износила би 163 852 канадска долара (око 110 000 евра). Овај број се заснива на тренутним просечним зарадама и на „100-часовној радној седмици, која се састоји од шест дана са по 15 сати рада и једног дана са 10 сати рада“, пишу новине Vancouver Sun. Домаћица која брине о деци има више одговорности — она је целодневни васпитач, затим учитељ, возач, кућна помоћница, кувар, болничарка и домар. Поменуте новине дају следећи савет: „Поштујте своју мајку — она је вероватно недовољно плаћена за свој труд.“

Збуњујуће моралне вредности младих

Све више младих Финаца „гради свој властити морал“, наводи се у билтену Универзитета у граду Јивескиле, у Финској. Данас је уобичајено да „људи формирају свој систем моралних вредности од елемената које узимају овде-онде, као да су у куповини“, пише поменути билтен. Резултати су понекад противречни. На пример, они сматрају да је важно поштено делити материјална добра. Па ипак, у исто време, „почели су да верују да су безобзирност и оштро надметање“ неопходни у животу.

Приони и ризик од трансфузије

У једном недавном саопштењу за штампу, француска Агенција за исправност медицинских производа указала је на то да ризик од преношења приона путем трансфузије крви више није само могућ већ врло вероватан. Приони су молекули протеина за које се сматра да код људи изазивају један облик Кројцфелд-Јакобове болести. Ово смртоносно неуродегенеративно обољење, за које још нема лека, погађа људе и заправо је облик говеђе спонгиоформне енцефалопатије, познатије као болест лудих крава. Саопштење да је ризик већи него што се раније мислило уследило је након што је установљено да су у Британији два пацијента заражена овим обликом Кројцфелд-Јакобове болести, највероватније путем трансфузије. За сада нема поузданих тестова за откривање ове болести пре него што се појаве клинички симптоми.

Опседнутост витким изгледом

Истраживање је показало да су „девојчице од само пет година незадовољне својим изгледом и желеле би да су виткије“, извештава The Sydney Morning Herald. У извештају се наводе резултати једне анкете која је спроведена међу аустралијским девојчицама узраста од пет до осам година. Скоро половина девојчица је изјавила да би желела да буде мршавија, док је отприлике исто толико њих рекло да би „држале дијету ако би се угојиле“. У поменутим новинама цитира се изјава једне жене која се бави том тематиком. Она је рекла да би нездрава представа о физичком изгледу касније „могла довести до ниског самопоштовања, депресије и поремећаја у исхрани“.