Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Исус заиста Божји Син?

Да ли је Исус заиста Божји Син?

Гледиште Библије

Да ли је Исус заиста Божји Син?

С ПОТПУНИМ уверењем, апостол Петар је рекао Исусу: „Ти си Христ, Син Бога живога“ (Матеј 16:16). То је само једно од многих места у Библији где се на Исуса указује као на Божјег Сина, што је термин који изазива различите реакције међу религиозним људима.

Многи који верују да је Исус Христ Бог, тешко могу да објасне зашто је он назван Божјим Сином. Сасвим је логично да не може бити и једно и друго. Други мисле да је Исус важна историјска личност, мудар човек, можда чак и прави Божји пророк, али ништа више од тога. Шта Библија заиста научава? Да ли је важно у шта верујемо?

Божји прворођенац

Библија показује да је Бог некада био сам. Љубав га је навела да постане отац, али не на начин који је нама својствен. Уместо тога, Јехова је употребио своју недокучиву стваралачку моћ да би створио једну интелигентну духовну особу — „почетак Божјег стварства“ — која је нама данас позната као Исус Христ (Откривење 3:14; Пословице 8:22). Пошто је Бог једино њега директно створио док је био сам, Исус је с правом назван ’јединорођени син‘ и „прворођенац свега стварства“ (Јован 1:14; Колошанима 1:15).

Стога, будући да је прво што је Бог створио, јасно је да Исус не може бити Створитељ, ’једини Бог‘ (1. Тимотеју 1:17). С друге стране, Бог је дао свом Сину многе предности. На пример, преко њега је створио „све друго“, укључујући и анђеле. Пошто им је живот дао Јехова, на њих се указује као на ’синове Божје‘ (Колошанима 1:16; Јов 1:6; 38:7ДК).

Након што је припремио Земљу да би на њој живели људи, Бог је, очигледно се обраћајући свом прворођеном Сину, рекао: ’Да начинимо човека по обличју нашем‘ (Постање 1:26; Пословице 8:22-31). Дакле, преко духовног створења које ће касније постати Исус, Јехова је створио и свог првог људског сина, Адама (Лука 3:38).

Божји Син постаје човек

Апостол Јован објашњава да је у одређено време Божји духовни Син ’постао тело и пребивао међу нама‘ (Јован 1:14). Да би дошло до такве промене, Бог је на чудесан начин преместио Исусов живот са неба у материцу јеврејске девице Марије. Тако је Исус и даље био Божји Син, иако у људском обличју. И пошто му је живот подарио Бог, а не човек, Исус је рођен савршен, без греха. ’Оно што се роди зваће се свето, Божји Син‘, рекао је анђео Гаврило Марији (Лука 1:35; Јеврејима 7:26).

Да је Исус заиста био Божји Син док се налазио у људском обличју, потврдио је сам његов Отац. Приликом Исусовог крштења, Јован Крститељ је видео како се небеса отварају и чуо је глас с неба како каже: „Ово је мој Син, вољени, кога признајем“ (Матеј 3:16, 17). Не чуди што је Јован рекао својим ученицима: „Ја сам то видео, и сведочим да је он Син Божји“ (Јован 1:34).

Током своје службе на земљи, Исус није разглашавао да је он Месија, то јест Божји Син (Марко 8:29, 30). Често је пуштао да људи сами дођу до тог закључка док су слушали његово поучавање, посматрали његов начин живота и гледали многа чуда која је извршио, од којих већину у јавности. На пример, излечио је „све који су патили, мучени разним болестима и мукама“ (Матеј 4:24, 25; 7:28, 29; 12:15). Слепи, глуви, хроми, болесни, сви су долазили код Исуса и он их је лечио. Чак је ускрсавао мртве! (Матеј 11:4-6). Пред очима својих ученика, Исус је на чудесан начин ходао по води и током жестоке олује умирио је ветрове и таласе. Та манифестација моћи подстакла је ученике да кажу: „Ти си заиста Божји Син“ (Матеј 14:24-33).

Колико је важно обратити пажњу на Божјег Сина

Зашто је Бог преместио свог јединорођеног Сина са неба на земљу, где је он потом био насилно убијен? „Да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Да, Исус је само својом смрћу могао „да своју душу да као откупнину у замену за многе“ (Матеј 20:28). У целој историји, нико није показао већу љубав према човечанству од Јехове и његовог прворођеног Сина (Римљанима 8:32).

После своје смрти, Исус је „био проглашен за Божјег Сина“ на један посебан и упечатљив начин, „ускрсењем из мртвих“, и то у живот као духовни Божји Син (Римљанима 1:4; 1. Петрова 3:18). Затим, након што је стрпљиво чекао уз Оца скоро 19 векова, Исус је устоличен за Краља Божјег Краљевства — небеске владавине која ће ускоро владати над целом земљом (Псалам 2:7, 8; Данило 7:13, 14).

Да ли желите да стекнете наклоност овог моћног Божјег Сина? Ако желите, подстичемо вас да испитате његова учења и да их примените у свом животу. Сам Исус је рекао: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Да, заиста је важно у шта верујемо када се ради о Божјем Сину! (Јован 3:18; 14:6; 1. Тимотеју 6:19).

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Зашто је Исус јединорођени Божји Син? (Јован 1:3, 14; Откривење 3:14).

◼ Зашто можемо веровати да је Исус Божји Син? (Матеј 3:16, 17).

◼ Како нам може користити веровање у Исуса као Божјег Сина? (Јован 3:16; 14:6; 17:3).

[Слике на странама 12, 13]

Исусова мудра учења и моћна чуда доказала су да он није био обичан човек