Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је права љубав тако ретка

Зашто је права љубав тако ретка

Зашто је права љубав тако ретка

Савета о романтичној љубави има на претек. Психолози и саветници нуде своју помоћ. То је тема о којој се често разговара с популарним личностима у ТВ емисијама.

НА ИНТЕРНЕТУ постоји обиље веб-сајтова на којима се тврди да пружају савете о томе како наћи праву љубав. Они често обећавају да ће вам открити „необично занимљиве и невероватне тајне“, као и да ћете учити од „професионалних брачних посредника“, „стручњака за везе“ и „специјалиста за љубав“, да не спомињемо психотерапеуте, психологе и астрологе.

О љубави пишу и многе тиражне књиге и часописи. У некима од њих се дају претерана обећања. Примера ради, аутори једне књиге тврде да ће вас поучити „како да се свако заљуби у вас“. Друга ће вам наводно помоћи да нађете „савршеног партнера за само месец дана“. Ако мислите да је месец дана предуго, ту је књига која открива шта можете учинити да вас неко заувек заволи за „највише 90 минута“.

Већина савета има своју цену, коју многи људи двапут плаћају. Они најпре дају новац да би добили савет. Касније, када се покаже да је тај савет био погрешан, што је чест случај, и ствари крену другачијим током од очекиваног, то их кошта у емоционалном погледу.

Међутим, постоји једна књига чији савет увек вреди послушати. Она о љубави говори реално, без претераних обећања и без сензационалистичких тврдњи. Иако је написана у далекој прошлости, њени савети не застаревају. Њен Аутор поседује ненадмашну мудрост и неупоредиву љубав. Можда већ имате тај драгоцени дар — Библију, то јест Свето писмо. Какве год да су наше животне околности или порекло, из Библије можемо научити оно што треба да знамо о љубави. Уз то, њен савет је бесплатан.

Да ли ће нам Библија омогућити да имамо добре односе са свима? Не. Неки људи нам никада неће постати пријатељи, ма колико се ми трудили да задобијемо њихову наклоност. Не можемо приморати некога да нас искрено заволи (Песма над песмама 8:4). Међутим, уколико будемо примењивали савете из Библије, моћи ћемо знатно да допринесемо стварању пријатељских односа с другима, иако то може захтевати време и труд. О томе ће бити речи у следећем чланку, али хајде да најпре видимо зашто је данас све теже наћи праву љубав.

Љубав ће „охладнети“

У свом значајном пророчанству о ’свршетку система ствари‘, Исус је тачно прорекао данашња дешавања. Рекао је да ће светом харати безакоње и ратови — сушта супротност љубави! Такође је рекао да ће ’многи... издати једни друге и мрзеће једни друге‘ и да ће ’охладнети љубав већине‘ (Матеј 24:3-12). Да ли сте и ви приметили да је овај свет све хладнији и да има све мање праве љубави, чак и унутар породице?

Као допуна Исусовим речима, следи детаљан опис људског друштва у ’последњим данима‘ који је дао апостол Павле. Он је написао да ће људи бити „самољубиви, љубитељи новца, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, нелојални, без природне наклоности, неприступачни за било какав договор, клеветници, без самоконтроле, брутални, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, надути од поноса, који више воле уживања него Бога“ (2. Тимотеју 3:1-4). У многим земљама су такве карактерне црте данас сасвим уобичајене.

Размислите о следећем: Да ли вас привлаче уображени, незахвални људи, они који су нелојални и који ће вас оклеветати или издати? Да ли бисте желели пријатељство оних који су самољубиви и воле новац и ужитке? Пошто су егоцентричне особе у међуљудским односима вођене похлепом и личним жељама, свако интересовање које показују за друге углавном је мотивисано себичношћу. Зато Свето писмо даје мудар савет: „Клони се њих“ (2. Тимотеју 3:5).

Запазите такође изјаву да ће људи у последњим данима бити „без природне наклоности“, то јест „неће имати природну наклоност према својој породици“, као што каже један други превод. Нажалост, све више деце одраста у таквим породицама. Често су медији једини извор из ког таква деца стичу сазнања о љубави. Али, пружају ли медији реалну слику о љубави, о правој љубави која заиста доприноси изградњи бољих међуљудских односа?

Плод маште или права љубав?

Медији имају известан утицај на већину од нас. Једна жена која се бави том тематиком написала је: „Од детињства смо бомбардовани бајковитим описима и дубоко укорењеним стереотипима о сексу, љубави и емоционалној везаности — путем филмова и телевизије, књига и часописа, радија и музике, реклама, па чак и вести.“ Она је додала: „Већина медија приказује секс, љубав и романтику на такав начин да ствара или појачава нереална очекивања на која већина нас није потпуно имуна. Резултат је да смо незадовољни својим партнером, као и сами собом.“

Чињеница је да књиге, филмови и песме ретко приказују љубав на реалан начин. Уосталом, њихова главна сврха је да разоноде, а не да поуче. Зато писци стално смишљају нове комбинације маште и романтике које ће донети велику зараду. Нажалост, лако је заборавити да постоји разлика између измишљених прича и стварности. Зато се људи често разочарају, јер њихове везе не изгледају попут оних какве имају јунаци измишљених прича. Како онда можемо направити разлику између фантазије и стварности, између слике коју пружају медији и праве љубави? Осмотрите следећа поређења.

Љубав из романа наспрам праве љубави

Љубавне приче у књигама, филмовима или у позоришним представама могу се разликовати, али је њихова основна структура углавном иста. У часопису Writer се наводи: „Писање љубавних прича још увек се заснива на сличном обрасцу. Постоји разлог за то. Прича у којој младић среће девојку, затим је губи и на крају враћа, већ је опробани рецепт ком се читаоци увек изнова враћају, без обзира на време и место у ком се радња приче одиграва.“ Хајде да мало боље осмотримо тај популаран рецепт.

Младић среће девојку: Привлачни принц среће лепотицу и међу њима се рађа љубав. Једна успешна списатељица даје будућим писцима љубавних романа следећи савет: „Од првог сусрета двоје јунака, читаоцу треба да буде очигледно да су они створени једно за друго.“

Веровање у љубав на први поглед подразумева да је права љубав само осећање — снажна емоција која вас потпуно обузме кад сретнете праву особу — да се она једноставно деси и да захтева мало труда или знања о другој особи. Међутим, права љубав је много више од осећања. Наравно, осећања постоје, али љубав је снажна веза која осим њих укључује и начела и вредности. Уколико се на прави начин чува и негује, та веза с временом постаје све јача (Колошанима 3:14).

Осим тога, потребно је време да се упозна друга особа. Претпоставка да се идеална љубав рађа на први поглед има призвук фантазије и обично води до разочарања. Такође, ако пребрзо закључите да сте пронашли праву љубав, у опасности сте да превидите чињенице или доказе који указују на супротно. Избор одговарајућег брачног друга захтева више од снажног интуитивног осећаја изазваног налетом бурних емоција. Зато, немојте журити. Бројна истраживања су показала да се лош избор брачног друга може негативно одразити на радни учинак, ментално и физичко здравље, па чак и на дужину животног века.

Младић губи девојку: Зли гроф киднапује лепотицу и одводи је у свој замак. Принц креће у опасну потрагу како би је пронашао. Представница америчког Удружења писаца љубавних романа каже: „У средишту заплета морају бити двоје људи који су заљубљени и боре се за своју љубав.“ У већини романа, они успевају у томе и читаоци то знају. Све препреке, углавном спољашње, бивају савладане.

У стварном животу, проблеме проузрокују и унутрашњи и спољашњи фактори. Они могу бити повезани с новцем, послом, рођацима и пријатељима. Проблеми настају и онда када једна особа не испуњава очекивања свог партнера. Код измишљених ликова, мане су углавном занемарљиве, али у стварном животу то није увек случај. Осим тога, права љубав не значи да ће се без икаквог труда савладати искушења или премостити разлике у ставовима, пореклу, жељама и карактерним цртама. Супротно томе, љубав подразумева сарадњу, понизност, благост, стрпљење и дуготрпљивост — особине које се не развијају саме од себе већ захтевају труд (1. Коринћанима 13:4-7).

Младић враћа девојку: Принц спасава лепотицу и протерује грофа из свог краљевства. Заљубљени пар се венчава и живи срећно до краја живота. Један издавач љубавних романа саветује будуће писце: „На крају се све мора добро завршити... Читалац треба да буде задовољан што су јунаци приче заједно и срећни.“ Љубавни романи ретко говоре о животу јунака након више година брака. За то време, неслагања и многи други изазови и потешкоће могу представљати испит за њихову везу. Као што показују статистички подаци, многи бракови не опстану пред налетом проблема.

Да, у романима све углавном тече глатко, док права љубав захтева много улагања. Увиђање разлике између маште и стварности сачуваће вас од наивних, нереалних очекивања. Такође ће вас заштитити од непромишљеног обавезивања, због ког бисте касније могли зажалити. Следећи чланак ће говорити о томе како можете развијати праву, несебичну љубав и шта можете учинити да би вас други више волели.

[Истакнути текст на 5. страни]

Људи који мало воле за узврат добијају мало љубави

[Истакнути текст на 7. страни]

У романима све углавном тече глатко, док права љубав захтева много улагања

[Оквир⁄Слика на 6. страни]

Јунаци и јунакиње љубавних прича

У Сједињеним Државама, љубавни романи годишње донесу зараду од преко милијарду долара. Љубав је тема око половине свих џепних издања која се продају у тој земљи. Према статистичким подацима америчког Удружења писаца љубавних романа, три главне карактеристике које читаоци (од којих су око 90 посто жене) желе да виде код главног јунака јесу физичка снага, лепота и интелигенција. Три најпожељније црте код јунакиња су интелигенција, снага личности и привлачност.

[Слике на странама 6, 7]

Медији ретко приказују љубав на реалан начин