Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да кажем не сексу у школи?

Како да кажем не сексу у школи?

Млади питају...

Како да кажем не сексу у школи?

„У школи се сваког дана прича о сексу. Девојке чак саме прилазе момцима, са којима онда имају односе ту, у школи“ (Јелена, 16 година).

„У мојој школи, хомосексуалци се отворено и без и мало стида упуштају у неморално понашање“ (Михаило, 15 година). a

ДА ЛИ твоји школски другови стално причају о сексу? Да ли неки са речи пређу и на дела? Ако је тако, можда се осећаш попут једне тинејџерке која је школу упоредила са „местом где се снимају еротски филмови“. Чињеница је да су у школи многи млади стално под притиском да разговарају о сексу, па чак и да имају односе.

Можда чујеш школске другове како причају о необавезном сексу са неким кога знају само из виђења или чак са потпуним странцем ког су упознали преко Интернета. У оба случаја, поента је у томе да се не развијају никаква осећања. „То је чисто препуштање физичком задовољству и ништа више од тога“, каже 19-годишња Данијела.

Не изненађује што је то у многим школама постало једна од главних тема. „После сваког викенда, ходници брује новостима о томе ко је с ким био, а међу пријатељима се препричавају и пикантни детаљи“, пише једна 17-годишња девојка за школске новине.

Уколико настојиш да живиш по библијским мерилима, када си окружен људима који изгледа да причају само о сексу могао би се осетити изоловано. А ако им се не прикључиш у тој причи, лако би могао постати мета изругивања. То се донекле може и очекивати јер Библија каже да када не разумеју твоје опредељење, други могу реаговати тако што ’погрдно говоре о теби‘ (1. Петрова 4:3, 4). Наравно, нико не воли да буде исмеван. Како онда можеш казати не сексу у школи и задржати исправан понос због свог става? Пре свега, важно је разумети зашто је то искушење тако снажно.

Упознај себе

У тинејџерском узрасту, ти пролазиш кроз муњевите промене и у физичком и у емоционалном смислу. У том периоду, јављају се јаки сексуални нагони. То је сасвим нормално. Зато, ако осећаш да те у школи јако привлаче особе супротног пола, немој закључити да си искварен или да једноставно не можеш бити морално чист. Ти можеш бити честит — то је ствар избора!

Осим унутрашње борбе која је део одрастања, постоји још нешто чега треба да будеш свестан. Због несавршености, сви људи нагињу ка греху. Чак је и апостол Павле признао: „Видим у својим удовима други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха који је у мојим удовима.“ Павле је рекао да се због своје несавршености осећао јадно (Римљанима 7:23, 24). Али он је победио у тој борби, а то можеш и ти!

Разуми школске другове

Као што је већ поменуто, твоји школски другови можда стално причају о сексу или се хвале својим наводним достигнућима. Треба да се пазиш њиховог лошег утицаја (1. Коринћанима 15:33). Али на њих не треба да гледаш као на непријатеље. Зашто не?

Они имају исте жеље као и ти. Такође имају склоност да раде лоше ствари. Али, за разлику од тебе, неки од њих „више воле уживања него Бога“. Или у њиховој породици нема „природне наклоности“ (2. Тимотеју 3:1-4). Неки од твојих школских другова можда нису имали родитељску љубав и васпитање које се стиче у породици (Ефешанима 6:4).

Пошто за разлику од тебе немају никакав контакт с правом мудрошћу, наиме с Божјом Речју, Библијом, твоји школски другови можда нису свесни колико им шкоди то што се потпуно препуштају својим жељама (Римљанима 1:26, 27). То је као да су им родитељи дали кола са снажним мотором и послали их на прометан ауто-пут, али их нису научили да возе. Вожња ће младима пружити привремено узбуђење, али катастрофа је практично неизбежна. Шта онда можеш урадити ако твоји школски другови почну да причају о сексу пред тобом или покушају да те присиле да им се придружиш у њиховом неморалном понашању?

Одбиј неморалан разговор

Ако твоји школски другови почну да причају о сексу, могао би се наћи у искушењу да их слушаш или чак да се укључиш у причу — ето, само да се не би толико упадљиво разликовао. Али шта би у том случају они могли мислити о теби? Да ли би твоје занимање за оно о чему они причају показало каква си ти особа или каква би особа волео да будеш?

Шта онда да радиш када се разговор преусмери на секс? Зар да се окренеш и одеш? Баш тако! (Ефешанима 5:3, 4). Библија каже: „Мудри види зло и уклања се“ (Пословице 22:3). Дакле, својим одласком не показујеш да си непристојан већ мудар.

Не треба да ти буде непријатно да се искључиш из неморалног разговора. Има и других ситуација када би се без стида удаљио, нарочито ако те не занима оно о чему се прича или не желиш да се мешаш у то. Рецимо да неколико твојих школских другова почне да разговара о томе како да изврше оружану пљачку. Да ли би остао и слушао план? У том случају би чак могао постати саучесник. Зато би се сигурно мудро удаљио. Уради исто када се поведе разговор о сексу. Често се без проблема можеш искључити из разговора а да при том не изгледаш самоправично и изазовеш подсмех.

Истина, понекад је немогуће извући се из неке ситуације. На пример, неки који на часу седе близу тебе могу покушати да те увуку у разговор о сексу. У том случају, могао би одлучно али учтиво да им кажеш да престану да те ометају. Ако то не помогне, можеш урадити исто што и Марина. Она каже: „Дискретно сам замолила професорку да ме премести.“

Покажи разборитост

Пре или касније, неке од твојих школских другова занимаће зашто не учествујеш у њиховим неморалним разговорима. Ако те питају нешто везано за твој став о моралу, буди разборит када одговараш. Мора се признати да ће ти неки постављати питања да би те исмевали, а не да би разумели зашто имаш такав став. Али ако изгледа да неког то искрено занима, с поносом објасни своја веровања. Многи су помоћу књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања помогли својим школским друговима да разумеју које користи проистичу из живљења по библијским мерилима. b

Покажи одлучност

Шта да урадиш ако неки вршњак у школи покуша да те додирне или пољуби? Ако то дозволиш, можда ћеш га охрабрити да настави. Библија описује младог човека који је дозволио једној неморалној жени да му приђе и пољуби га. Дозволио јој је да га заводи причом. И шта се десило? „Он одмах за њом пође, као во што на кланицу иде“ (Пословице 7:13-23).

С друге стране, сети се како је Јосиф поступио у сличној ситуацији. Жена његовог господара је упорно покушавала да га заведе, али он је одлучно одбио њене понуде. Када је покушала да га зграби, он је без двоумљења побегао (Постање 39:7-12).

Попут Јосифа, можда ћеш морати да предузмеш одлучне кораке уколико неко из разреда или неки познаник покуша да те додирне. „Ако неки момак покуша да ме додирне, ја му кажем да престане“, објашњава Јелена. „Ако то није довољно, продерем се на њега да држи руке даље од мене.“ О младићима у њеној школи, Јелена каже: „Неће те поштовати ако их ти на то не натераш.“

И ти ћеш стећи поштовање својих школских другова ако покажеш да не желиш да слушаш неморалне разговоре, ако учтиво и у право време објасниш свој став о моралу, и ако одлучно одбијеш сваку неморалну понуду. Додатна корист је то што ћеш се због тога добро осећати. И што је најважније, имаћеш Јеховину наклоност! (Пословице 27:11).

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Издали Јеховини сведоци.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Шта можеш рећи да би се искључио из неморалног разговора?

◼ Шта ћеш рећи и урадити ако се у школи суочиш с неморалним понудама?

[Слика на 27. страни]

Ако се поведе разговор о сексу, једноставно се удаљи

[Слика на 28. страни]

Одлучно одбиј неморалне понуде