Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како наћи праву љубав

Како наћи праву љубав

Како наћи праву љубав

Како можете наћи праву љубав и допринети томе да вас други више воле, не само у романтичном смислу? Тако што ћете се обогатити? Или побољшати свој физички изглед?

ПОД утицајем рекламне индустрије и медија, и мушкарци и жене често настоје да на поменуте начине задобију љубав других. Наравно, природно је и сасвим на месту бринути о свом изгледу, али физичка лепота — која је у најбољем случају пролазна — није пресудна за стварање чврсте, трајне везе. То исто важи и за богатство. Кључ је у показивању несебичне љубави. „Имајте навику да дајете, и људи ће вама давати“, рекао је Исус (Лука 6:38). Једноставно речено, ако желите да будете вољени, показујте љубав.

Како то можемо учинити? Одговор на ово питање налазимо у речима које је апостол Павле записао под вођством Божјег светог духа. Он је објаснио да љубав поседује снагу, да је не карактеришу само емоције, већ пре свега оно што чини за друге, као и оно што због њих не чини. Осмотрите Павлове речи: „Љубав је дуготрпљива и добра. Љубав није љубоморна, не хвали се, не надима се, не понаша се непристојно, не тражи сопствене користи, не раздражује се. Не води евиденцију о злу. Не радује се неправедности, а радује се истини. Све подноси, све верује, свему се нада, све трпи“ (1. Коринћанима 13:4-7).

Како се осећате када је неко љубазан према вама или када вас прихвата упркос томе што понекад кажете или урадите неку малу ствар која иритира? Зар нисте привучени особи којој је искрено стало до вас, која се не љути брзо и која опрашта и говори истину чак и онда кад није лако опростити и бити потпуно искрен?

Према томе, поступајте тако с другима. Исус је рекао: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Није увек лако показати љубав, али вредно је уложити труд. Једна корист је у томе што ће вас породица, пријатељи, брачни друг или пак будући брачни друг више волети. Поред тога, бићете срећни јер поступате на прави начин — несебични сте према другима. Да, „више има среће у давању, него у примању“ (Дела апостолска 20:35).

Најузвишенији пример љубави

Јехова је Бог љубави и најузвишенији пример у показивању те особине (1. Јованова 4:8). Љубав га покреће да свима који су спремни да уче помогне да је испољавају. Осмотримо неколико библијских начела која нам помажу да волимо и будемо вољени.

„Сваки човек мора бити брз да чује, спор да говори“ (Јаков 1:19). Једна анкета којом је било обухваћено више од 20 000 парова показала је да су најсрећније особе биле оне чији су партнери умели да пажљиво слушају. Добра комуникација је веома важна за везу. Једна професорка социологије је написала: „Ако желите да се осећате усамљено поред вашег партнера, онда изаберите неког ко нема појма кроз шта пролазите. Или, још горе, неког ко је свестан тога, али не разуме зашто вас то толико погађа.“ Она додаје да чак и када се двоје људи разликују у много тога, „ако ваш партнер уважава ваше ставове и разуме ваша осећања, онда су све те разлике неважне“.

’Тесно је у вашим срцима... раширите своја срца‘ (2. Коринћанима 6:12, 13Савремени српски превод). За наше је добро да у већој мери показујемо љубав према другима. У једној публикацији Харвардског медицинског факултета стоји: „Резултати великог броја истраживања показују да су људи који имају подршку других — то јест добре односе са члановима породице, пријатељима и осталима — срећнији, здравији и дуговечнији.“

„Пазимо једни на друге подстичући се на љубав и добра дела“ (Јеврејима 10:24, 25). Људи који нас окружују утичу на нас. Уколико проводите време са особама које испољавају праву хришћанску љубав, лично ћете је осетити и научити како да је пружате другима. Јеховини сведоци настоје да међу собом показују такву љубав, јер су свесни тога да је она главно обележје Исусових правих ученика (Јован 13:35). Срдачно сте позвани да присуствујете њиховим хришћанским састанцима.

Особа која се осећа невољено, не треба да се обесхрабри или да оштро осуђује себе. Важно је да задржи на уму да је Јехова свестан њених околности. Сећате ли се Лије, која је споменута у првом чланку? Јехова је видео њену ситуацију и с временом је добила шест синова и једну ћерку — што је био изузетан благослов у то време, када су деца сматрана богатством! Осим тога, Лијини синови су постали преци израелских племена (Постање 29:30-35; 30:16-21). Колико ли је за Лију било утешно то што је Бог с љубављу бринуо о њој!

Свето писмо обећава нови свет у ком се нико неће осећати невољено. Тада ће права љубав прожимати читаво човечанство (Исаија 11:9; 1. Јованова 4:7-12). Зато, већ сада покажимо да желимо да живимо у том свету, тако што ћемо гајити љубав о којој говори Библија и коју показује Бог, њен Аутор. Да, праву радост не доживљавамо само када смо вољени, већ и када показујемо несебичну љубав према другима (Матеј 5:46-48; 1. Петрова 1:22).

[Истакнути текст на 8. страни]

„Више има среће у давању, него у примању“ (Дела апостолска 20:35)

[Слика на 8. страни]

Ако желите да будете вољени, показујте љубав