Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Према проценама, прошле године је 200 милиона људи између 15 и 64 године, то јест пет посто светске популације у тој доби, користило незакониту дрогу (2005 WORLD DRUG REPORT, БИРО УН ЗА БОРБУ ПРОТИВ ДРОГЕ И КРИМИНАЛА).

Према истраживањима, код тинејџера који је сведок пуцњаве постоји приближно двоструко већа могућност да ће починити насиље у наредне две године (ЧАСОПИС SCIENCE, САД).

У Сао Паулу, 16,8 посто случајева рака дојке утврђених у једној болници током једне године, откривени су код жена млађих од 35 година. Ако се открије на време, вероватноћа излечења је 90 посто (FOLHA ONLINE, БРАЗИЛ).

Победити досаду

Истраживачи досаду називају „једном од главних болести нашег доба“, извештава лист The Vancouver Sun. Једно истраживање је открило да „скоро 75 посто становника Северне Америке каже да жуди за нечим новим и занимљивим у животу“. Неки од предлога цитираног листа за савладавање досаде гласе: „Промените рутину“, „научите нешто ново“, бавите се „смисаоним добровољним радом“, „бавите се неком физичком активношћу, рецимо... шетајте“, и „показујте захвалност“.

Савремено ропство

„У свету има најмање 12,3 милиона људи који су жртве принудног рада“, извештава се у истраживању Међународне организације рада. Процењује се да су међу њима преко 2,4 милиона жртве трговине људима. Примери принудног рада — рада или пружања услуга под претњом — јесу проституција, војна служба и посао за који су радници слабо плаћени или не добијају ништа, пошто се новцем који би зарадили отплаћује њихов дуг. Директор поменуте организације Хуан Сомавија каже да такав рад „лишава људе њихових основних права и достојанства“.

Прва комплетна креолска Библија

„Завршен је први превод Библије од Постања до Откривења на један аустралијски домородачки језик“, извештавају новине The Sydney Morning Herald. Нови креолски превод, који ће бити објављен 2007. године, читаће око 30 000 Абориџина у удаљеним деловима северне Аустралије. „Пројекат је започет пре 27 година“, каже се у цитираним новинама. Према Уједињеним библијским друштвима, „током 2004. регистрована су 22 нова превода Новог Завета“. Данас је Библија у целости или у деловима доступна на 2 377 језика и дијалеката.

Температура у паркираним колима

Током 2004, у Сједињеним Државама је 35 деце умрло од топлотног удара када су била остављена у паркираном возилу, каже се у часопису Pediatrics. Истраживања показују да када температура ваздуха порасте изнад 30°C, температура у возилу брзо може достићи између 57 и 68°C. Чак и када је напољу 22°C, температура у колима може порасти за још 4°C, што се углавном дешава 15 до 30 минута након паркирања возила. Неке битније разлике није било ни када су прозори остављени отворени четири центиметра, као ни када је клима-уређај био укључен до престанка рада мотора. Аутори тог чланка сматрају да би упознавање јавности с наведеним ризицима могло спасти животе.