Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ви можете пронаћи праву срећу!

Ви можете пронаћи праву срећу!

Ви можете пронаћи праву срећу!

ШИРОМ света, многи људи повезују срећу с поседовањем луксузног аутомобила и позамашног рачуна у банци, затим са успешном каријером, великом кућом, најновијим електронским уређајима, као и са физичком лепотом. Ипак, да ли срећа заиста зависи од онога што поседујемо и од тога како изгледамо?

„Никад раније није било толико истраживања о срећи, оптимизму, позитивним емоцијама и пожељним карактерним цртама“, наводи се у једном посебном извештају који је објављен у часопису Time. Резултати тих истраживања често су изненађујући. Изузетно доследни докази сведоче у прилог томе да људи који сматрају да ће им новац, слава или лепота донети срећу, заправо заваравају себе. У ствари, они свој живот граде на темељу који може угрозити њихово душевно здравље и чак довести до депресије.

У Сједињеним Државама, многи људи су имућнији него икада. „Али то нас у основи није учинило ништа срећнијима“, пише Time. Наравно, исто би се могло рећи и за људе у другим земљама. Упоредо с великим економским напретком, у Кини алармантном брзином расте и број несрећних људи. У тој земљи је самоубиство постало „водећи узрок смрти код особа између 15 и 34 године“, наводи се у часопису Access Asia. Изгледа да томе, између осталог, доприноси и притисак који се врши на младе да остваре успех у неумољивом и захтевном окружењу.

Очигледно је да материјално благостање није лек за забринутост и стрес — сасвим супротно, оно их појачава. „Управо је наш начин живота постао главни узрочник емоционалне и менталне нестабилности“, речено је у закључку једне универзитетске студије. Према Ван Вишарду, аналитичару који прати друштвене тенденције, „трошкови лечења везани за ментално и емоционално здравље представљају најбрже растућу ставку у доприносу за здравствено осигурање многих компанија“.

Страховито брзе промене у данашњем свету утичу и на децу. Сада чак постоје књиге намењене деци од само осам година у којима она могу наћи савете о томе „како да препознају симптоме стреса и изборе се с њим“, каже Ван Вишард. А према једном билтену о депресији, у неким западним земљама број деце код које је установљена депресија расте запањујућом брзином од 23 посто годишње. Надаље, „деца предшколског узраста представљају најбрже растућу групу корисника антидепресива“.

У порасту је и страх — и то не само због економске нестабилности. С обзиром на све већи политички и верски екстремизам, многи људи стрепе од ужасних ствари које би се могле десити у будућности. Постоји ли решење за све то?

Пре око две хиљаде година, Исус Христ је поучавао људе другачијем начину живота који даје снагу и смањује стрес. У средишту његових учења била је једноставна али дубока истина коју је он изразио следећим речима: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Да, Исус је подстицао своје слушаоце да се усредсреде на најважнију људску потребу — на потребу да сазнају истину о нашем Створитељу и ономе што Он намерава за нас.

Као што ћемо видети у чланцима који следе, та истина нам може помоћи да разаберемо шта је заиста важно, што ће водити до срећнијег и смисаонијег живота. Осим тога, она нам пружа и дивну наду.

[Истакнути текст на 3. страни]

Да ли срећа зависи од онога што поседујемо?