Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Сваке године, код приближно сваке четврте особе [у Сједињеним Државама] јави се најмање један ментални поремећај, док ће се скоро свакој другој особи то десити једном у животу“ (SCIENCE NEWS, САД).

У септембру 2004, ураган Иван је у Мексичком заливу изазвао бар 24 таласа висине преко 15 метара. Највећи је имао близу 28 метара (ЧАСОПИС SCIENCE, САД).

Без обзира да ли возачи користе хендсфри уређај или не, употреба мобилног телефона током вожње четири пута повећава ризик од судара због којих ће бити неопходно болничко лечење (BMJ, БРИТАНИЈА).

◼ У новом издању каталога намењеног као помоћ преводиоцима Библије наводи се да је још увек у употреби 6 912 језика (THE NEW YORK TIMES, САД).

◼ И поред упозорења на штетност по децу, 30 процената жена у Пољској пуши током трудноће или дојења (ЧАСОПИС ZDROWIE, ПОЉСКА).

Ставови према богатству

Истраживањем ставова према богатству Аустралијски институт је утврдио да тек сваки двадесети аустралијски милионер себе сматра успешним, извештава ABC News Online. Према Клајву Хамилтону, директору института, „што смо богатији, то смо мање задовољни својим приходима“. У ствари, међу онима с највећим приходом само је 13 процената сасвим задовољно животом. Хамилтон каже: „Стварно морате да се запитате зашто се у нашем друштву тежи ка финансијском успеху више него ка било чему другом, иако све чињенице указују да заправо друга животна поља доприносе томе да смо задовољни.“

Отпад у орбити

„Замислите тај јавашлук да возачи остављају своје аутомобиле на градским улицама након што остану без горива“, стоји у часопису New Scientist. Ипак, то се може упоредити са оним што се дешава са сателитима који више нису у функцији, чиме се увећава ризик да ће се новији свемирски бродови сударити са отпадом у орбити. Процењује се да се око 1 120 објеката пречника већег од 60 центиметара налази близу геостационарног појаса, што је подручје у које се најчешће поставља комуникациона опрема, али да су само око 300 ових објеката сателити који још увек раде. Међу опасним материјалима остављеним у орбити на различитим висинама налазе се и 32 покварена нуклеарна реактора.

Оружје и рат

Када се Хладни рат завршио, трговина оружјем се смањила. Међутим, у протеклих неколико година, тај посао је процветао. Према извештају Стокхолмског међународног института за истраживање мира (SIPRI) војни издаци широм света током 2004. достигли су вредност од 800 милијарди евра. Ова сума одговара износу од 130 евра за сваког мушкарца, сваку жену и свако дете на планети. Према SIPRI-ју, током 2004. је вођено 19 сукоба од којих је сваки однео више од 1 000 живота. Шеснаест од тих сукоба је беснело већ више од десет година.

Аутомобили на два горива

Трећина нових аутомобила која се прода у Бразилу користи два горива, извештава часопис Veja. Ова возила иду на бензин, алкохол добијен из шећерне трске или на мешавину оба горива у било којој размери. Продаја алкохолног горива се од 2003. до 2004. увећала за 34 процента. Ова појава није последица бриге за животну средину. За већину возача је, напросто, јефтиније да се возе на алкохол. Овакви аутомобили могу поштедети „потрошача од несташица горива и промена у цени“, објашњава Рафаил Шештман, директор Бразилског центра за инфраструктуру. „Ако скочи цена алкохола, ви пређете на бензин, и обрнуто.“