Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се исплати бити мирољубив?

Да ли се исплати бити мирољубив?

Гледиште Библије

Да ли се исплати бити мирољубив?

У СВОЈОЈ најпознатијој проповеди, Исус Христ је рекао: „Срећни су мирољубиви.“ Још је додао: „Срећни су они који су благе нарави, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5, 9). Бити мирољубив не значи само избегавати конфликтне ситуације или једноставно осећати спокојство. Мирољубива особа преузима иницијативу у развијању пријатељских односа и свесрдно унапређује мир.

Да ли су поменуте Исусове речи примењиве и у наше време? Неки сматрају да особа може бити успешна у овом модерном свету само ако улива страх другима, ако је агресивна, па чак и насилна. Да ли је мудрије враћати мило за драго, непријатељство за непријатељство? Или је боље бити мирољубив? Размотримо три разлога зашто треба да размишљамо о Исусовим речима: „Срећни су мирољубиви.“

◼ УНУТРАШЊИ МИР „Мирно срце живот јесте телу“, каже се у Пословицама 14:30. Многи медицински извештаји указују да гнев и гајење непријатељства могу проузроковати мождани удар или срчани напад. Недавно је један медицински часопис, говорећи о људима који имају срчана обољења, упоредио неконтролисане изливе гнева са отровом. У њему је такође објашњено да „озбиљна љутња може проузроковати озбиљну болест“. Међутим, особе које унапређују мир могу имати „мирно срце“ и уживати благослове.

То јасно показује пример 61-годишњег Џима. Он сада поучава припаднике једне вијетнамске заједнице библијским истинама. Џим објашњава: „Пошто сам шест година провео у војсци и у три наврата активно учествовао у борбама у Вијетнаму, знао сам врло добро шта је насиље, бес и разочарање. Прошлост ме је узнемиравала, због чега сам имао проблема са спавањем. Ускоро су стрес, као и стомачне и емоционалне тегобе нарушили моје здравље.“ Шта му је донело олакшање? Он одговара: „Проучавање Библије с Јеховиним сведоцима спасло ми је живот. Сазнање да Бог намерава да успостави нови свет мира и учење о томе како могу обући ’нову личност‘ испунило је моје срце миром. Као резултат тога, моје здравље се знатно побољшало“ (Ефешанима 4:22-24; Исаија 65:17; Михеј 4:1-4). И многе друге особе су на основу властитог искуства закључиле да мирољубив дух знатно доприноси телесном, емоционалном и духовном здрављу (Пословице 15:13).

◼ БОЉИ МЕЂУЉУДСКИ ОДНОСИ Уколико развијамо мирољубив дух имаћемо много боље односе са другима. Библија каже да „гнев и срџба и вика и погрдан говор“ треба да „се уклони... заједно са свом злоћом“ (Ефешанима 4:31). Особа која је насилна често својим понашањем одбија друге од себе и на крају остаје сама, без пријатеља на које би се могла ослонити. У Пословицама 15:18 стоји: „Срдит човек кавге распирује, а спор на гнев утишава распре.“

Енди, 42-годишњи хришћански старешина из Њујорка, одрастао је у насилном окружењу. Он објашњава: „Са осам година сам ушао у ринг и почео да тренирам бокс. О својим противницима нисам размишљао као о људима. Био сам концентрисан само на једно: ’ударити или добити ударац‘. Ускоро сам се прикључио једној банди. Учествовали смо у многим уличним обрачунима и свађама. Доживео сам да ми прислоне пиштољ уз главу и да ми прете ножем. Имао сам многа пријатељства која су била проблематична или заснована на страху.“

Шта је Ендија мотивисало да тежи за миром? Он каже: „Једном приликом сам посетио састанак у Дворани Краљевства Јеховиних сведока и одмах сам запазио љубав међу њима. Наставио сам да се дружим са тим мирољубивим људима и то ми је помогло да развијам мирно срце и да одбацим некадашњи начин размишљања. Склопио сам многа трајна пријатељства.“

◼ НАДА ЗА БУДУЋНОСТ Једноставно речено, најважнији разлог због којег треба да будемо мирољубиви је следећи: Тиме одајемо част и поштовање према вољи нашег Створитеља. Божја Реч, Библија, подстиче нас: „Тражи мир и гради мир“ (Псалам 34:15). Признавање да Јехова Бог постоји, као и упознавање његових животодајних учења и њихова примена омогућава особи да буде у пријатељству с њим. Захваљујући таквој чврстој вези, можемо поседовати ненадмашни „Божји мир“, без обзира на то с каквим се проблемима у животу суочавамо (Филипљанима 4:6, 7).

Надаље, тиме што смо мирољубиви показујемо Јехови какве особе желимо да будемо. Већ сада можемо доказати Јехови да ћемо у потпуности одговарати његовим мерилима за живот у обећаном, новом свету мира. Видећемо испуњење Јеховиног обећања да ће уништити зле и, као што је Исус рекао, омогућити смернима да ’чувају земљу‘. Каква предивна награда! (Псалам 37:10, 11; Пословице 2:20-22).

Поступање у складу са Исусовим речима „срећни су мирољубиви“ заиста се исплати. Доноси нам унутрашњи мир, боље односе са другима и пружа чврсту наду за будућност. Те благослове можемо доживети уколико чинимо све што је у нашој моћи да будемо „у миру са свим људима“ (Римљанима 12:18).

[Слике на 28. страни]

„Моје здравље се знатно побољшало“ (Џим).

[Слике на 29. страни]

„Склопио сам многа трајна пријатељства“ (Енди).