Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можемо ли избећи старење?

Можемо ли избећи старење?

Можемо ли избећи старење?

„Седамдесет година је све што имамо — осамдесет година, ако смо снажни... живот се брзо завршава и ми нестајемо“ (ПСАЛАМ 90:10, TODAY’S ENGLISH VERSION).

ЗАМИСЛИТЕ да сте заувек у најбољим годинама и да заувек имате добро здравље и оштар ум. Да ли вам та привлачна могућност звучи као бајка? Онда узмите у обзир следећу необичну чињеницу: Иако неке врсте папагаја могу живети и до стотину година, мишеви ретко живе више од три. Таква разлика у животном веку навела је неке биологе да закључе да старење сигурно има узрок и да у том случају можда постоји и неки лек.

Фармацеутске компаније пуно улажу у проналажење делотворног средства за спречавање старења. Осим тога, међу онима који су рођени након Другог светског рата и сада су у својим шездесетим, постоји све већи интерес за проналажење начина да се процес старења успори.

Изучавање процеса старења постало је и једно од најважнијих подручја за бројне истраживаче на пољу генетике, молекуларне биологије, зоологије и геронтологије. У својој књизи Why We Age, Стивен Остад наводи: „Међу геронтолозима постоји мало али ипак приметно узбуђење. Близу смо тога да разумемо основне процесе који доводе до старења.“

До сада је настало мноштво теорија. Према једном виђењу сматра се да до старења долази услед старења ћелија. Други сматрају да је старење програмирано. Неки кажу да је тачно и једно и друго. Колико се тај процес заиста добро разуме? Постоји ли основа за веровање да ће бити пронађено делотворно средство за спречавање старења?

[Карта/​Слике на странама 2, 3]

(За комплетан текст, види публикацију)

ПРОСЕЧАН ЖИВОТНИ ВЕК

Пчела

90 дана

Миш

3 године

Пас

15 година

Мајмун

30 година

Алигатор

50 година

Слон

70 година

Човек

80 година

Папагај

100 година

Џиновска корњача

150 година

Џиновска секвоја

3 000 година

Хикори бор

4 700 година

[Слика на 3. страни]

Неки папагаји могу живети 100 година, а људи живе само око 80. Истраживачи се питају: ’Зашто старимо?‘