Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У Бразилу је од 1997. до 2004. године употреба амфетамина ради губитка апетита и смањења телесне тежине порасла за 500 процената (FOLHA ONLINE, БРАЗИЛ).

Код пилота постоји три пута већа опасност од појаве катаракте него код других, што је вероватно резултат већег излагања космичким зрацима (THE WALL STREET JOURNAL, САД).

Током наредних 10 година, скоро половина од 1,27 милијарди деце у Азији остаће без неких од основних потреба као што су чиста вода, храна, здравствена нега, образовање и кров над главом (PLAN ASIA REGIONAL OFFICE, ТАЈЛАНД).

Пасивно пушење је „много опасније него што је то ико претпостављао“. У периоду од 18 месеци након увођења забране пушења у канцеларијама, ресторанима и другим затвореним просторима у Пуеблу, Колорадо, САД, број срчаних напада међу становницима се смањио за 27 процената. (TIME, САД).

Пораст развода у Шпанији

У Шпанији је током 2000. године склопљено два пута више бракова него што је било раздвајања и развода. Али до 2004. године, на свака три склопљена брака два су се распала. Од када је 1981. године ступио на снагу закон који дозвољава развод, више од милион деце је видело како се њихови родитељи раздвајају или разводе. Шта је довело до тога? Психолог Патрисија Мартинез сматра да су „нестабилни односи између супружника настали пре свега због културних промена, губитка религиозних и моралних мерила, ступања све више жена у радни однос и недостатка сарадње мужева у обављању кућних послова“.

Гојазност у Кини

Лондонске новине The Guardian извештавају да ће у Кини „у наредних 10 година бити 200 милиона особа са забрињавајуће великим вишком килограма“. Ресторани брзе хране „се у многим градовима могу наћи на сваком кораку, припадници све бројнијег средњег сталежа више возе а мање вежбају и више времена проводе седећи испред телевизора, компјутера или играјући видео-игрице“. Број деце која се сматрају гојазном у порасту је за 8 процената годишње, а у Шангају је више од 15 процената деце у основној школи већ гојазно.

Река открива обим коришћења дроге

Према истраживању које је објављено у часопису Environmental Health, узорци воде узети из реке По у Италији откривају да је потрошња кокаина међу становништвом које живи дуж те реке много већа него што показују званичне процене. Корисници кокаина путем урина излучују бензоилекгонин. Присуство те супстанце у урину често се у судској медицини користи као доказ да је особа узела кокаин. Количина те материје која доспева у реку путем канализационог система указује да се око 4 килограма кокаина, или 40 000 доза, утроши сваког дана на том подручју — што је 80 пута више од претходних процена.

Смртност која се може избећи

„Ове године ће скоро 11 милиона деце млађе од пет година умрети услед болести које се углавном могу спречити“, наводи се у извештају Светске здравствене организације за 2005. У око 90% случајева смрт се може приписати различитим узроцима. То могу бити озбиљни здравствени проблеми код новорођенчади као што су инфекције, превремено рођење и асфиксија (гушење услед недостатка кисеоника); затим инфекције доњих дисајних органа (посебно упала плућа), као и дијареја, маларија, богиње и сида. „Многи смртни случајеви се могу избећи применом једноставних метода лечења које су доступне и делотворне“, каже се у извештају. Поред тога, више од пола милиона жена умре током трудноће или порођаја сваке године, најчешће зато што „им није доступна помоћ квалификованих здравствених радника“.