Пређи на садржај

Пређи на садржај

Припремите своју ћерку за менарху

Припремите своју ћерку за менарху

Припремите своју ћерку за менарху

Пубертет је време када се дешавају многе промене. За девојчице је у том периоду развоја најзначајнији догађај менарха, која се дефинише као „појава прве менструације“.

ПОЧЕТАК менструалног циклуса на девојчице може деловати стресно. То је појава на коју оне често реагују с помешаним осећањима и која, попут многих других промена повезаних с пубертетом, може бити збуњујућа. Кад је у питању прва менструација, многе девојчице осећају страх и забринутост, што је углавном последица погрешне информисаности или, још чешће, незнања.

Девојчице које су припремљене за почетак циклуса нису толико оптерећене кад добију прву менструацију. Међутим, истраживања показују да су многе девојчице неспремне за то. Током једне анкете у којој су учествовале испитанице из 23 земље, скоро трећина њих је изјавила да их је прва менструација изненадила јер им о томе раније нико није причао. Пошто су биле неупућене, у том тренутку нису знале шта да раде.

Нека од најнегативнијих искустава имале су жене које нису знале ништа о менструацији. Када су током једног истраживања причале о својој првој менструацији, оне су користиле речи као што су „паника“, „траума“, „непријатност“ и „страх“.

Већина људи се уплаши када види крв, будући да се крварење обично повезује с болом или повредом. Стога није тешко разумети зашто услед недостатка исправног објашњења или припреме, под утицајем културних стереотипа, неоснованих прича или чистог незнања девојчица може погрешно повезати менструацију с болешћу или повредом, или мислити да је то нешто чега се треба стидети.

Ваша ћерка треба да зна да је менструално крварење нормална појава и да се то дешава свим здравим девојчицама. Као родитељ, можете јој помоћи да савлада забринутост или страх који можда осећа. Како?

Родитељи имају веома важну улогу

Информације о менструацији могу се добити из различитих извора, као што су на пример просветни радници, медицинско особље, штампане публикације или образовне емисије. Многи родитељи су установили да на тај начин могу добити драгоцене информације о физиологији менструације и о менструалној хигијени. Па ипак, девојчице могу имати питања и потребе које су ван домена тих извора. Иако можда знају шта треба да раде кад добију менструацију, девојчице често не знају како да се изборе с различитим осећањима која се тада јављају.

Додатна сазнања и потребну емоционалну подршку девојчицама могу пружити баке, старије сестре и посебно мајке. Најчешће је мајка та којој се обраћају кад желе да сазнају нешто о менструацији.

Шта рећи о очевима? Многим девојчицама је непријатно да с њима разговарају о тој теми. Неке желе да им отац помогне индиректно, тако што ће им пружити подршку и разумевање, док друге више воле да он буде по страни.

Током протеклих неколико деценија, у многим земљама је све већи број домаћинстава у којима отац сам одгаја децу. a Услед тога, све је више очева којима предстоји изазов да стекну потребно знање како би својим ћеркама пренели информације о менструацији. Ти очеви треба да се упознају са основним чињеницама у вези с менструалним циклусом, као и с другим физичким и емоционалним променама које њихове ћерке доживљавају. За помоћ и практичне савете у вези с тим они се могу обратити својим мајкама или сестрама.

Када почети

У индустријски развијеним земљама као што су Сједињене Државе, Јужна Кореја и делови западне Европе, већина девојчица добије прву менструацију у узрасту од 12 или 13 година, мада се она може јавити и нешто раније (већ у осмој години), или касније (са 16 или 17 година). У неким деловима Африке и Азије, тај просек је нешто већи. У Нигерији, на пример, он износи 15 година. На време добијања прве менструације може утицати више фактора, као што су гени, имовинско стање, исхрана, физичка активност и надморска висина.

Најбоље је да о тој теми почнете да разговарате са својом ћерком пре него што она добије прву менструацију. Према томе, разговори о телесним променама и менструацији треба да почну рано, можда већ негде око осме године. Можда мислите да је то прерано, али ако ваша ћерка има између осам и десет година, вероватно су у њеном телу већ почеле да се одвијају промене као реакција на пораст нивоа хормона. Приметићете и спољашње физичке промене које су карактеристичне за пубертет, као што су раст дојки и повећана маљавост. Већина девојчица нагло израсте и добије на тежини непосредно пред прву менструацију.

Како започети разговор

Девојчице којима се ближи прва менструација често желе да знају шта их чека. Вероватно су већ чуле како њихове школске другарице причају о томе. Оне имају питања, али многима од њих је тешко да нађу праве речи да би их поставиле. Можда се стиде да причају о томе.

Исти је случај и с родитељима. Иако мајке могу да пруже највише информација о менструацији, оне су често неспремне и непријатно им је док причају о тој теми. Можда се и ви као мајка тако осећате. Како да с вашом ћерком започнете разговор о менструацији?

Девојчице које се ближе периоду када ће добити прву менструацију најбоље ће разумети једноставне, конкретне информације. То би могле бити информације о томе колики је размак између две менструације, колико једна менструација траје и колико крви се при том изгуби. Према томе, на самом почетку би било најбоље усмерити пажњу на најважније и практичне аспекте у вези с том појавом. Осим тога, можда ће бити потребно да одговорите на питања као што су: ’Какав је то осећај?‘ или ’Шта треба да очекујем?‘

Касније ћете можда желети да кажете нешто о појединостима у вези са одвијањем тог процеса. Материјал о томе можете добити од здравствених радника или га пронаћи у некој библиотеци или књижари. Такви приручници могу бити корисни када треба објаснити појединости. Неке девојчице више воле да саме прочитају тај материјал, док ће друге можда желети да га читају заједно са мајком.

Изаберите мирно место за разговор. У почетку можете једноставно причати о одрастању и сазревању. Можда бисте могли рећи: „Ускоро ће се и теби десити нешто што је сасвим нормално и дешава се свим девојчицама. Да ли знаш шта је то?“ Мајка би могла почети с неким личним коментаром, као што је: „Кад сам била у твојим годинама, питала сам се како изгледа имати менструацију. Причала сам о томе са школским другарицама. Да ли су и твоје другарице већ почеле да причају о тој теми?“ Откријте шта она већ зна о менструацији и исправите сваку погрешну представу коју можда има. Будите спремни на то да ћете током првих разговора ви морати да кажете већи део, ако не и све.

Будући да сте као жена и ви сигурно имали своје бриге и страхове у вези с првом менструацијом, можете користити лично искуство када говорите о тој теми. Шта је требало да знате? Шта сте желели да знате? Које су вам информације користиле? Настојте да пружите уравнотежено гледиште о позитивним и негативним обележјима менструације. Будите спремни да одговорите на питања.

Наставите да пружате поуку

Пружање поуке о менструацији треба сматрати процесом који дуже траје, а не нечим што се своди на један разговор. Не морате разговарати о свим појединостима одједном, јер би превише информација могло бити збуњујуће за вашу ћерку. Деца уче постепено. Осим тога, неке информације треба понављати у различитим приликама. Док одрастају, девојчице ће боље разумети додатне појединости.

Још један фактор који треба узети у обзир јесте то да се код девојчица став према менструацији мења током сазревања. Након што стекне више искуства у том погледу, ваша ћерка ће се вероватно суочити с новим бригама и питањима. Зато је потребно да је и даље поучавате и одговарате на њена питања. Усредсредите се на оно што је најважније и најприкладније за њен узраст и њену способност разумевања.

Преузмите иницијативу

Шта да урадите ако изгледа да ваша ћерка није заинтересована за разговор о томе? Можда нерадо прича о личним стварима. Или јој је једноставно потребно време да пронађе одговарајући начин да формулише питања. Можда ће чак рећи да већ зна све што је потребно.

У Сједињеним Државама је спроведено једно истраживање у које су биле укључене 11-годишње девојчице. Том приликом, већина њих је рекла да је спремна за прву менструацију. Међутим, након додатног испитивања, било је очигледно да је њихово знање непотпуно. Осим тога, показало се да су оне већ прихватиле као чињенице мноштво погрешних представа које су се темељиле на културним стереотипима и неоснованим причама. Зато, чак и ако ваша ћерка каже да је спремна за прву менструацију, још увек је потребно да разговарате с њом о томе.

Вероватно ћете ви морати да започињете кратке разговоре о менструацији. То и јесте одговорност родитеља. Било да то ваша ћерка признаје или не, њој је потребна ваша помоћ. Немојте одустати, чак и ако мислите да оно што чините није добро или да нисте успешни. Будите стрпљиви. Ваша ћерка ће вам с временом бити захвална за труд који сте уложили.

[Фуснота]

a У Јапану је број домаћинстава са самохраним очевима достигао врхунац 2003. године. У Сједињеним Државама, од шест домаћинства са самохраним родитељем, једно је домаћинство у ком отац сам подиже децу.

[Истакнути текст на 11. страни]

Најбоље је да разговарате са својом ћерком пре него што добије прву менструацију

[Оквир на 13. страни]

КАКО ДА РАЗГОВАРАТЕ СА ЋЕРКОМ О МЕНСТРУАЦИЈИ

Откријте шта она већ зна. Разјасните погрешне представе. Водите рачуна о томе да и ви и она имате тачне информације.

Испричајте јој своје искуство. Размислите о свом искуству и причајте својој ћерки о томе. Тиме ћете јој пружити неопходну емоционалну подршку.

Понудите практичне информације. Девојчице обично постављају питања као што су: „Шта да урадим ако добијем менструацију у школи?“ „Шта треба да користим?“ „Како да то користим?“

Објасните чињенице на једноставан начин. Прилагодите информације узрасту ваше ћерке и њеној способности разумевања.

Наставите да пружате поуку. Разговарајте са својом ћерком пре него што добије прву менструацију и уколико сматрате да је потребно чините то и касније.

[Слика на странама 12, 13]

Покажите разумевање. Можда ваша ћерка неће радо причати о интимним стварима