Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да боље располажем новцем?

Како да боље располажем новцем?

Млади питају...

Како да боље располажем новцем?

„Често ухватим себе како планирам да купим нешто само зато што је на распродаји, иако то најчешће не могу себи приуштити а није ми ни потребно“ (Ана, a Бразил).

„Понекад ме пријатељи позову да заједно радимо неке ствари које захтевају доста новца. Желим да будем са њима и да се лепо проведем. Нико не жели рећи: ’Жао ми је, али ја немам пара за то‘“ (Џоун, Аустралија).

ДА ЛИ ти се чини као да никад немаш довољно новца? Када би твој џепарац био само мало већи, могао би да купиш игрицу коју желиш. Када би се твоја плата повећала, могла би да купиш те ципеле које су ти „потребне“. У сваком случају, уместо да се нервираш због новца који немаш, зашто се не потрудиш да научиш да мудро користиш новац који имаш на располагању?

Уколико живиш с родитељима, можеш чекати да се осамосталиш па да тек онда учиш да располажеш новцем. Али то би било као да скачеш из авиона иако не знаш како се користи падобран. Истина, особа би могла схватити шта треба да уради док пада. Али, колико би било боље да научи основне принципе коришћења падобрана пре него што искочи из авиона!

Слично томе, најбоље је да научиш како да располажеш новцем пре него што се суочиш с потешкоћама које су везане за зарађивање и располагање финансијама. „Новац је заштита“, написао је краљ Соломон (Проповедник 7:12NW). Али, заштитиће те само ако научиш да правилно располажеш њиме. На тај начин, стећи ћеш више самопоуздања а и твоји родитељи ће те више поштовати.

Научи основне ствари

Да ли си икад замолио родитеље да ти објасне шта је све укључено у вођење домаћинства? На пример, да ли знаш колико се месечно плаћа за струју, грејање и воду, за намирнице и одржавање кола, као и колика је станарина или рата за отплату стана? Можда мислиш да би разговор о тим појединостима био досадан. Ипак, упамти да и ти доприносиш тим трошковима. Осим тога, ако се осамосталиш, ти ћеш почети да плаћаш те исте рачуне. Зато би требало да научиш нешто о томе. Замоли родитеље да ти покажу неке рачуне а затим пажљиво слушај док ти буду објашњавали како их они подмирују.

„Ко је паметан нек слуша и своје ће знање повећати, а мудри ће вештији постати“, каже библијска пословица (Пословице 1:5). Ана, коју смо већ споменули, каже: „Отац ме је научио како да направим план за располагање новцем, и објаснио ми је колико је важно да се добро планира када су у питању породичне финансије.“ У међувремену, мајка јој је дала друге корисне савете. „Поучила ме је колико је вредно упоређивати цене пре него што се нешто купи“, каже Ана и додаје: „Мама је могла учинити чуда са врло мало новца.“ Како је то користило Ани? Она каже: „Сада умем да добро располажем својим финансијама. Пажљиво пазим колико трошим тако да нисам напета и имам унутрашњи мир јер избегавам непотребне дугове.“

Препознати изазове

Мора се признати да је лакше причати о томе како да се контролише трошење новца а много теже спровести то у дело, посебно ако живиш с родитељима и добијаш џепарац или сам зарађујеш. Зашто? Зато што твоји родитељи вероватно плаћају већину рачуна, тако да већи део свог новца можеш користити како желиш. А то може бити забавно. „Тако ми је лако да потрошим новац, и то може бити право уживање“, признаје Пареш, младић из Индије. Сара из Аустралије каже нешто слично: „Куповина ми причињава велико задовољство.“

Осим тога, и твоји вршњаци могу вршити притисак на тебе да трошиш изнад разумних граница. Елена, која има 21 годину, каже: „Међу мојим пријатељима, куповина је постала најважнији облик забаве. Кад изађем с њима изгледа да постоји неписано правило да нема доброг провода без трошења новца.“

Сасвим је природно што желиш да те пријатељи прихвате. Ипак, запитај се: ’Када сам с пријатељима, да ли трошим новац зато што то могу или зато што морам?‘. Многи људи троше новац да би повећали углед међу пријатељима и познаницима. Склоност ка томе може проузроковати озбиљне финансијске проблеме, посебно ако имаш кредитну картицу. Финансијски саветник Сузи Орман упозорава: „Ако осећате потребу да импресионирате људе оним што имате уместо оним што сте ви у ствари, постоји велики ризик да ћете злоупотребити кредитну картицу.“

Уместо да прекорачиш лимит на картици или да потрошиш целу плату за један излазак, зашто не примениш Еленино решење? Она каже: „Када излазим с пријатељима, унапред одредим колико могу да потрошим. Моја зарада иде право на рачун у банци и с њега узимам само онолико колико ми је потребно за тај излазак. Такође сам схватила да је мудро ићи у куповину само с пријатељима који пазе колико троше и који ће ме подстицати да упоредим цене и у другим радњама уместо да купим прво што видим“ (Пословице 13:20).

Кад родитељи кажу не

Чак и ако не добијаш џепарац или плату, ипак можеш научити важне лекције о новцу док си код куће. На пример, када замолиш родитеље да ти дају нешто новца или да ти купе нешто, они ће можда рећи не. Зашто? Један разлог може бити тај да твоји прохтеви изискују толико новца да твоји родитељи то не могу приуштити. Кад одбију твој захтев — иако би можда желели да ти удовоље — родитељи ти пружају добар пример што се тиче самоконтроле. А самоконтрола је веома важна за добро располагање новцем.

Претпоставимо да родитељи могу испунити твоју жељу. Па ипак, можда то не чине. Ти можеш закључити да су они једноставно шкрти. Али размисли о овоме: можда желе да те науче важној лекцији, наиме да твоја срећа не зависи од тога да добијеш све што пожелиш. У том погледу, Библија каже: „Ко новац љуби, неће се новца наситити, а ко богатство љуби, нема користи од њега“ (Проповедник 5:9).

Истинитост ових речи потврђују бројна искуства младих особа којима родитељи купују све што пожеле. Ти млади веома брзо открију да никада нису стварно задовољни. Без обзира на то колико ствари већ поседују, они увек осећају потребу да томе додају нешто ново. С временом, млади који су навикли да им се свака жеља испуни, могу одрасти у незахвалне особе. „Ако неко мази слугу свог [или своје дете] од младости његове, он ће касније постати незахвалан“, упозорио је Соломон (Пословице 29:21 NW).

Новац је време

У неким културама постоји пословица: Време је новац. Та изјава наглашава да људи морају уложити време да би зарадили новац, и да је губљење времена исто што и губљење новца. Када бисмо обрнули ред речи, изјава би опет била тачна — новац је време. Ако расипаш новац, ти у ствари расипаш време које је потребно да се тај новац заради. Научи да водиш рачуна о томе како трошиш новац и научићеш да држиш под контролом своје време. Како?

Размотри Еленине речи: „Када пазим на то колико новца трошим, ја контролишем време које ми је потребно да га зарадим. Када направим практичан план и придржавам га се, не морам да радим дуже да бих отплатила велике дугове. Тако држим под контролом своје време и свој живот.“ Зар не би било добро да на такав начин можеш стећи контролу над својим животом?

[Фуснота]

a Имена су промењена.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Да ли ти је тешко да контролишеш своје навике трошења новца? Зашто?

◼ Зашто треба да избегаваш љубав према новцу? (1. Тимотеју 6:9, 10).

[Оквир/Слика на 12 страни]

ВИШЕ НОВЦА — ДА ЛИ ЈЕ ТО РЕШЕЊЕ?

Да ли би поседовање више новца било решење за твоје проблеме неконтролисаног трошења? Финансијски саветник Сузи Орман каже: „Ми мислимо да би већа плата била решење за наше финансијске јаде, али ретко да је то истина.“

Да то илуструјемо: Ако би током вожње изгубио контролу над возилом или имао навику да возиш затворених очију, да ли би додавање горива у резервоар учинило да се осећаш безбедније? Да ли би постојала већа вероватноћа да ћеш сигурно стићи до свог циља? Исто тако, ако не научиш да контролишеш навике трошења, зарађивањем више новца нећеш побољшати своју ситуацију.

[Оквир/Табела на 13 страни]

ПРЕУЗМИ КОНТРОЛУ

Колико си новца потрошио током прошлог месеца? На шта? Не знаш? Ево како можеш контролисати трошење новца пре него што оно преузме контролу над твојим животом.

Води белешке. Најмање један месец води евиденцију о томе колико новца добијаш и датум када га добијеш. Забележи све што купиш и колико то кошта. На крају месеца, израчунај колика су твоја примања а колики су издаци.

Испланирај буџет. На празном листу папира направи три колоне. У прву колону упиши колико новца ћеш добити током месеца. У другу упиши како планираш да потрошиш новац, ослањајући се на своје белешке. Како месец буде пролазио, у трећу колону уписуј своте које стварно потрошиш на планиране ствари. Такође, прибележи и све непланиране трошкове.

Прилагоди свој план. Уколико на неке ствари потрошиш више новца него што је предвиђено и почну се нагомилавати дугови, направи измене у свом плану. Врати дугове. И даље држи све под контролом.

[Табела]

Стави на видно место и придржавај се тога!

Мој месечни буџет

Приход Планирани трошкови Остварени трошкови

џепарац храна

повремено запослење одећа

остало телефон

забава

прилози

уштеђевина

остало

 

 

Укупно Укупно Укупно

[Слика]

Упамти, ако расипаш новац, ти расипаш и време које је потребно да се тај новац заради

[Слика на 11. страни]

Зашто не замолиш родитеље да ти покажу како да испланираш свој буџет?