Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Код шездесет процената бразилске деце каријес зуба се појављује до треће године узраста. Један од разлога је храњење на флашицу, углавном са заслађеним соковима у току ноћи, што није пропраћено основном хигијеном зуба (FOLHA ONLINE, БРАЗИЛ).

Четвртина свих порођаја у Сједињеним Државама обави се путем царског реза. Данас се у Њујорку изврши пет пута више интервенција него 1980. Један разлог је тај што се таква интервенција може лако заказати, али је ризик у повезаности са овим хируршким захватом непотребно „висок“ (THE NEW YORK TIMES, САД).

Током протеклих 100 година, просечна температура у главном граду Мексика порасла је за око 4 степена Целзијуса, у поређењу с порастом од 0,6 у свету. Стручњаци криве сечу шума и урбанизацију (EL UNIVERSAL, МЕКСИКО).

У Сједињеним Државама више од половине парова који ступају у брак већ су живели заједно. Код таквих парова постоји двоструко већа вероватноћа да ће се развести него код оних који су се венчали а да претходно нису живели заједно (PSYHOLOGY TODAY, САД).

Навике на послу које највише сметају

„Гласно разговарање преко телефона, [употреба] спикерфона и стални приговори на обим посла налазе се на врху листе онога што највише смета нашим колегама“, извештава Washington Post. Међу осталим стварима које изазивају љутњу код колега јесу „груписање међу колегама, кашњење на посао, причање са самим собом, разговор са колегама преко преградног зида, лоша лична хигијена и мљацкање.“ Такве лоше навике утичу и на продуктивност других. Међутим, већина оних који су учествовали у овој анкети признала је да се никад није отворено супротставила онима који их иритирају. „Постоји добар разлог зашто тако поступају“, каже новинар. „Они могу бити подједнако криви колико и они који их иритирају.“

Све више људи живи у градовима

„За две године ће половина светске популације живети у градовима“, наводи CBC News. Према извештају Уједињених нација, највећи проценат становника имају Сједињене Државе, где скоро 90 процената људи живи у градовима. Пре само 55 година, Њујорк и Токио су били једини градови са десет или чак више милиона становника. Данас се тај број повећао на 20 градова, у које се убрајају и Џакарта, Мексико Сити, Мумбај и Сао Пауло. Генерални секретар УН Кофи Анан изјавио је: „Такав нагли пораст ће у већини земаља изискивати велика привредна и социјална прилагођавања.“

Приговор савести

Национални Комитет за људска права Јужне Кореје каже да је приговор савести на одслужење војног рока неотуђиво право. Комитет је предложио да се ово право испоштује формирањем алтернативне цивилне службе. Овај предлог, каже The Korea Times, „супротан“ је недавној одлуци Уставног суда којом је подржан постојећи војни закон који не допушта приговор савести. Врховни суд је навео да законодавно тело, а не судови, треба да установи то право у закону. Годишње у Јужној Кореји између 500 и 700 младића који су Јеховини сведоци оде у затвор због одбијања служења војног рока. Током година, око 10 000 Сведока је било затворено из тог разлога.