Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је био првобитни грех?

Шта је био првобитни грех?

Гледиште Библије

Шта је био првобитни грех?

Ово питање је од великог значаја за нас. Зашто? Адамова и Евина непослушност утицала је на будуће генерације све до нашег времена. Библија наводи: „Због тога, као што је преко једног човека у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12). Али како је тако једноставна ствар као што је узимање и једење плода с дрвета могла имати такве катастрофалне последице?

Бог је створио Адама и Еву у прелепом врту који је био препун јестивог биља и дрвећа које је доносило плод. Само је једно дрво било забрањено — ’дрво познања добра и зла‘. Будући да су имали слободу избора, Адам и Ева су сами могли да одлуче да ли ће слушати Бога. Међутим, Адам је био упозорен да ’у који дан окуси с њега умреће‘ (Постање 1:29; 2:17).

Разумно ограничење

Адам и Ева су могли да једу са сваког другог дрвета у врту, тако да им ово ограничење није тешко падало (Постање 2:16). Осим тога, ова забрана није значила да су они имали неке неисправне тежње, нити их је лишила достојанства. Да је Бог забранио тако лоше ствари као што су бестијалност или убиство, неки би могли тврдити да су савршени људи имали извесне лоше склоности које је требало обуздати. Међутим, једење је било нешто природно и исправно.

Да ли су полни односи били тај забрањени плод, као што неки сматрају? Ово гледиште се не темељи на Писму. Као прво, када је Бог изрекао ову забрану, Адам је био сам и по свему судећи остао је сам још неко време (Постање 2:23). Као друго, Бог је рекао Адаму и Еви: „Рађајте се, множите се и напуните земљу“ (Постање 1:28). Сигурно им не би заповедио да прекрше његов закон, а затим их осудио на смрт зато што су то учинили! (1. Јованова 4:8). Као треће, Ева је узела плод пре Адама и касније га је дала свом мужу (Постање 3:6). Очигледно је да плод није представљао полне односе.

Посезање за независношћу

’Дрво познања‘ је било дословно дрво. Ипак, оно је представљало Божје право да као Владар одлучује шта је добро, а шта зло за његова људска створења. Стога, јести са тог дрвета није значило само нешто украсти — узети нешто што припада Богу — већ је то такође био дрзак покушај да се постигне независност или слобода самоодлучивања. Запазите шта је Сатана тврдио након што је Еву слагао да уколико она и њен муж буду јели од тог плода ’сигурно неће умрети‘. Он је рекао: „Него Бог зна да ће вам се у онај дан у који окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови, познајући добро и зло“ (Постање 3:4, 5).

Међутим, када су појели плод, Адам и Ева и даље нису разумели добро и зло попут Бога. Штавише, Ева је рекла Богу: „Змија ме заведе“ (Постање 3:13). Ипак, она је знала Божју заповест, чак ју је поновила и змији, преко које је Сатана тада говорио (Откривење 12:9). Према томе, оно што је урадила била је намерна непослушност (Постање 3:1-3). Међутим, Адам није био заведен (1. Тимотеју 2:14). Уместо да се повинује Створитељу, он је послушао своју жену и такође поступио независно од Бога (Постање 3:6, 17).

Тиме што су показали своју независност, Адам и Ева су неповратно уништили свој однос са Јеховом и проузроковали да грех трајно утиче на њихово тело, па чак и на њихове гене. Истина, они су живели више стотина година, али су почели да умиру ’у онај дан‘ када су згрешили, баш као што би било и с граном која је одсечена од дрвета (Постање 2:17). Поред тога, први пут су осетили унутрашњи немир. Схватили су да су голи и покушали су да се сакрију од Бога (Постање 3:7, 8). Такође су осетили кривицу, несигурност и стид. Грех је унео потпуни немир у њих, а и савест их је осуђивала због преступа.

Да би остао веран себи и својим високим мерилима, Бог је праведно осудио Адама и Еву на смрт и истерао их из Еденског врта (Постање 3:19, 23, 24). Тако су били изгубљени рај, срећа и вечни живот, а на њихово место су дошли грех, патња и смрт. Каква трагедија за човечанство! Међутим, одмах након што је осудио први људски пар, Бог је обећао да ће уклонити сву штету до које је довео грех, на начин који неће довести у питање његова сопствена мерила.

Јехова је намеравао да потомству Адама и Еве омогући ослобођење од смртоносног стиска греха. То је остварио преко Исуса Христа (Постање 3:15; Матеј 20:28; Галатима 3:16). Преко њега, Бог ће уклонити грех и све његове последице а нашу планету ће претворити у рај, као што је и намеравао на почетку (Лука 23:43; Јован 3:16).

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

Како знамо да се забрањени плод није односио на полне односе? (Постање 1:28).

◼ Шта је значило једење забрањеног плода? (Постање 3:4, 5).

◼ Шта је Бог учинио да би уклонио последице греха? (Матеј 20:28).

[Истакнути текст на 29. страни]

Забрањени плод се није односио на полне односе

[Слика на странама 28, 29]

Ева је желела да буде попут Бога и да сама одлучује шта је добро, а шта зло