Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је свети дух особа?

Да ли је свети дух особа?

Гледиште Библије

Да ли је свети дух особа?

ШТА је Божји свети дух? У уводним речима, Библија говори о светом духу како ’лебди над водама‘ (Постање 1:2). Из извештаја о Исусовом крштењу произлази да Бог пребива на ’небу‘, док свети дух „силази као голуб“ на Исуса (Матеј 3:16, 17). Сем тога, Исус је говорио о светом духу као ’помоћнику‘ (Јован 14:16).

Ови и други библијски стихови навели су неке особе да закључе да је свети дух особа, баш као што су Бог, Исус и анђели засебне духовне особе. Штавише, неке од најутицајнијих цркава хришћанског света вековима приписују светом духу карактеристике личности. Упркос овој вековној доктрини, многи чланови цркава остају збуњени, а неки се чак не слажу са својим верским вођама. На пример, према анкети која је недавно спроведена, 61 проценат испитаника верује да је Божји дух „симбол Божјег присуства или сила, али није живо биће“. Међутим, шта о томе каже Библија?

Шта о томе каже Библија

Искрена особа која чита Библију не може а да не закључи да се свети дух не може поистоветити са особом, како га званично приказују цркве. Размотрите следеће библијске извештаје.

1. Када је Исусова мајка Марија посетила своју рођаку Јелисавету, Библија каже да је нерођено дете у Јелисаветиној утроби поскочило, „а Јелисавета се напуни светог духа“ (Лука 1:41). Да ли је разумно да једна особа може бити испуњена другом особом?

2. Када је Јован Крститељ својим ученицима говорио о Исусу као оном који ће доћи након њега, рекао је: „Ја вас крстим водом... али онај који долази после мене јачи је од мене, и ја нисам достојан да му изујем сандале. Он ће вас крстити светим духом и ватром“ (Матеј 3:11). Јован сигурно није указивао на свети дух као на особу када је говорио о крштењу људи помоћу њега.

3. Док је био у посети код једног римског официра и његове породице, апостол Петар је говорио о Исусу као о оном кога је Бог помазао „светим духом и силом“ (Дела апостолска 10:38). Убрзо након тога, „свети дух сиђе“ на официров дом. У извештају се каже да су многи били задивљени „јер бесплатни дар светог духа би изливен и на људе из нација“ (Дела апостолска 10:44, 45). И овде се користе изрази који су неспојиви са идејом да је свети дух особа.

Није ништа необично што се у Божјој Речи персонификују неживе ствари. То је, рецимо, случај с мудрошћу, разборитошћу, грехом, смрћу и незаслуженом добротом (Пословице 8:1–9:6; Римљанима 5:14, 17, 21; 6:12). Сам Исус је рекао да „мудрост оправдавају сва њена деца“, то јест њени добри резултати (Лука 7:35). Јасно је да мудрост није особа која има дословну децу! Исто тако, свети дух није особа само зато што је у неким случајевима тако представљен.

Шта је свети дух?

У Библији се Божји свети дух приказује као Божја сила која делује. Због тога се у једном прецизном преводу хебрејског текста Библије на Божји свети дух указује као на ’Божји дух који делује‘ (Постање 1:2NW). Овај концепт налази потврду у целој Библији (Михеј 3:8; Лука 1:35; Дела апостолска 10:38).

Супротно општеприхваћеном веровању, Бог није свеприсутан. Напротив, он живи у духовном подручју, на одређеном ’месту становања‘, то јест пребивалишту (1. Краљевима 8:39; 2. Летописа 6:39). Писмо такође указује на конкретно место где Бог живи и има свој ’престо‘ (1. Краљевима 22:19; Исаија 6:1; Данило 7:9; Откривење 4:1-3). Међутим, он са свог „места становања“ може да користи своју активну силу да допре до сваког дела и физичког и духовног подручја (Псалам 139:7).

Давне 1879. године, изучавалац Библије Чарлс Л. Ајвс добро је објаснио Божју способност да делује својом силом с једног утврђеног места. Он је написао: „На пример, ми кажемо: ’Отвори [прозорске] капке и пусти да сунце уђе у собу.‘ Ми не мислимо на дословно Сунце, већ на сунчеве зраке који долазе од њега.“ Слично томе, није потребно да Бог оде до одређеног места где намерава да употреби своју активну силу. Он једноставно користи свој свети дух, који може допрети до најудаљенијег дела стварства. Када схватите шта је заправо свети дух — да је Божја моћна активна сила — то вам улива поверење да ће Јехова испунити своја обећања.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

Да ли Библија научава да је свети дух особа? (Дела апостолска 10:44,45).

◼ Шта је свети дух? (Постање 1:2).

◼ Колико далеко допире Божји свети дух? (Псалам 139:7).