Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како изградити срећан брак

Како изградити срећан брак

Како изградити срећан брак

’Човек ће прионути уз жену своју и биће њих двоје једна пут‘ (ПОСТАЊЕ 2:24).

НАШ Створитељ, Јехова Бог, основао је брак као трајну заједницу мушкарца и жене. У Постању 2:18, 22-24 пише: „Јехова Бог, рече: Није добро да је човек сам. Начинићу му помоћника њему слична. Јехова Бог, створи жену од ребра које узе човеку, и доведе је к човеку. И човек рече: ево оне која је кост од мојих кости и пут од моје пути. Нека јој буде име жена човекова, јер је узета од човека. Зато ће човек оставити оца свога и матер своју и прионуће уз жену своју и биће њих двоје једна пут.“

Изградити трајан, срећан брак није лако, али је могуће. Многи парови су у срећном браку већ 50, 60 или више година. У чему је тајна њиховог успеха? Они стално раде на томе да им брак буде успешан и несебично настоје да угоде свом брачном другу (1. Коринћанима 7:33, 34). То захтева много улагања. Ако сте спремни да уложите време и труд, и ви можете имати срећан и стабилан брак.

Пажљиво примењујте упутства

Један одговоран извођач радова никад не би почео градњу а да прво добро не проучи план. Слично томе, ми не можемо изградити срећан брак ако пажљиво не проучимо упутства која је Бог дао за тај „пројекат“. Она се налазе на страницама Божје Речи. „Све је Писмо надахнуто од Бога, и корисно... за исправно постављање ствари“, написао је апостол Павле (2. Тимотеју 3:16).

Мужеви и жене могу научити много о браку осматрајући начин на који се Исус опходио са својим ученицима. Зашто се то може рећи? У Библији је однос између Исуса и оних који ће владати с њим на небу упоређен са односом између мужа и жене (2. Коринћанима 11:2). Исус је остао одан својим сарадницима чак и у најтежим тренуцима. „Волео их је до краја“ (Јован 13:1). Као саосећајан вођа, увек је узимао у обзир ограничења и слабости својих следбеника. Никада није тражио од њих више него што су могли учинити или дати (Јован 16:12).

Чак и кад су га најблискији пријатељи разочарали, Исус је показивао благост. Није их грдио, већ је настојао да их усмери, показујући при том понизност и доброту (Матеј 11:28-30; Марко 14:34-38; Јован 13:5-17). Према томе, ако будемо учили из начина на који је Исус нежно поступао са својим следбеницима, и из начина на који су му они ту љубав узвраћали, добићемо практичне поуке о томе како се гради срећан брак (1. Петрова 2:21).

Градите на чврстом темељу

Кушње налик олујама ће неминовно претити да уздрмају темељ вашег брака. То ће бити испит за чврстину везе између вас и вашег брачног друга. Међутим, најјачи темељ за срећу у браку јесте међусобна оданост заснована на љубави. Исус је истакао важност оданости када је рекао: „Што је дакле Бог саставио, човек нека не раставља“ (Матеј 19:6Чарнић). Изразом „човек“ указује се и на мужа и на жену који су се заветовали да ће остати верни једно другом.

Неки сматрају да брачна оданост представља оптерећење, као и да изискује и сувише времена, средстава и труда. Данас већина људи даје предност властитој удобности над жртвама које су укључене у испуњавање брачног завета.

Шта може учврстити брак? Апостол Павле је написао: „Мужеви треба да воле своје жене као своја тела“ (Ефешанима 5:28, 29). То између осталог значи да вам је добробит брачног друга важна као и ваша властита. Особе које су у браку треба да преусмере свој начин размишљања са „моје“ на „наше“ и са „ја“ на „ми“.

Успешно одолевање животним олујама учиниће вас мудрим. Мудрост стечена на тај начин води до среће. „Срећан је човек који мудрост нађе“, запажа се у Пословицама 3:13 (NW).

Користите постојане материјале

Да би једна кућа била трајна и сигурна, мора бити добро саграђена. Стога, будите одлучни да изградите брак који ће трајати. Користите отпорне материјале који могу да издрже жестоке испите ваше верности. Високо цените драгоцене особине као што су мудрост, великодушност, разборитост, страх од Бога, топлина, искрена захвалност за Божје законе и љубав према њима, као и права вера.

Срећа и задовољство у браку не граде се на богатству или успешној каријери већ у срцу и уму, и расту захваљујући истини из Божје Речи. Подстицај „нека свако пази како гради“ може се применити и на брак (1. Коринћанима 3:10).

Када се појаве проблеми

Да би једна грађевина издржала испит времена, неопходно је редовно одржавање. Када муж и жена свакодневно подупиру једно друго у заједничким циљевима и када узајамно исказују част и поштовање, њихов брак остаје чврст. Ту нема места за себичност, а љутња се држи под контролом.

Дубоко укорењена љутња и фрустрације које се задржавају у себи, могу уништити љубав и приврженост у браку. Апостол Павле је саветовао мушкарце: „Мужеви, волите своје жене и немојте се огорчено љутити на њих“ (Колошанима 3:19). Исто начело важи и за жене. Кад супружници настоје да буду обзирни, љубазни и да показују разумевање, обоје ће осећати срећу и задовољство. Избегавање зловоље и свађалачког расположења помаже да се спречи сукоб када се појаве потешкоће. „Будите добри једни према другима“, подстицао је Павле, „нежно самилосни, спремно опраштајући једни другима“ (Ефешанима 4:32).

Шта да учините ако се осећате беспомоћно, озлојеђено или сматрате да вас брачни друг не цени довољно? Смирено објасните свом супружнику шта вас тишти. Међутим, када су у питању ситни пропусти, најбоље је пустити да их љубав покрије (1. Петрова 4:8).

Након што се за 35 година брака суочио с неколико озбиљних испита, један муж каже да без обзира на то колико сте можда љути на свог брачног друга, „никада не треба да престанете да разговарате“. Он мудро додаје: „Никада немојте престати да волите.“

Ви можете изградити срећан брак!

Мора се признати да није лако изградити срећан брак. Међутим, брачни другови који су одлучни да уложе труд како би укључили Бога у своју заједницу биће срећни и спокојни. Будући да је тако, посветите пажњу духовности своје породице и нека ваша узајамна оданост буде чврста попут стене. И запамтите да, као што је Исус рекао, заслуга за срећу у браку не припада само мужу и жени. За то је пре свега заслужан Оснивач брака, Јехова Бог. „Што је Бог саставио у јарам, нека ниједан човек не раставља“ (Матеј 19:6).

ПРОЧИТАЈТЕ И...

...књигу Тајна породичне среће коју су издали Јеховини сведоци. Она садржи корисне предлоге који вам могу помоћи да имате срећан и успешан брак. Њени практични савети темељени на Библији помогли су стотинама хиљада парова из целог света да учврсте свој брак. (Погледајте 32. страну овог часописа.)

[Оквир на 9. страни]

Шта вам може помоћи да изградите срећан брак?

◼ Редовно проучавајте Божју Реч са вашим брачним другом и молите се Богу за помоћ и вођство у решавању проблема (Пословице 3:5, 6; Филипљанима 4:6, 7; 2. Тимотеју 3:16, 17).

◼ Интересовање за супротни пол ограничите на свог брачног друга (Пословице 5:15-21; Јеврејима 13:4).

◼ Разговарајте отворено, искрено и љубазно о проблемима и ономе око чега се не слажете (Пословице 15:22; 20:5; 25:11).

◼ Обраћајте се свом брачном другу љубазно и обзирно; немојте бити склони изливима гнева, приговарању или заједљивим примедбама (Пословице 15:1; 20:3; 21:9; 31:26, 28; Ефешанима 4:31, 32).

◼ Понизно примењујте библијске савете, чак и ако сматрате да ваш брачни друг не чини све што би требало (Римљанима 14:12; 1. Петрова 3:1, 2).

◼ Марљиво радите на томе да развијете духовне особине које се спомињу у Библији (Галатима 5:22, 23; Колошанима 3:12-14; 1. Петрова 3:3-6).

[Слике на 7. страни]

Примењујте упутства за брак која је Бог пружио у Библији

[Слика на 7. страни]

Нека ваша веза почива на чврстом темељу — на несебичној љубави и верности

[Слике на 8. страни]

Развијајте духовне особине које могу издржати озбиљне испите

[Слике на 8. страни]

Потребно је стално радити на томе да брак буде срећан