Пређи на садржај

Пређи на садржај

Масажа за бебу?

Масажа за бебу?

Масажа за бебу?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

АНИТА, млада мајка из Нигерије, купа своју бебу и затим је пажљиво масира. И мајка и беба уживају у сваком тренутку. „За нигеријске мајке, то је традиционални обичај у неговању беба“, објашњава Анита. „Моја мајка је масирала мене и моју браћу. Масажа је изврстан начин да се беба опусти и њени мишићи ојачају. Док масирам своју бебу, ја јој певам и причам а она ми се смеје и гуче. То је нешто предивно!“

Масажа беба је уобичајена у многим деловима света и постаје популарна и у неким западним земљама. Према шпанском Удружењу за масажу беба, описана је као блага, нежна и пријатна техника која омогућава родитељу да физички и емоционално комуницира с бебом. Она укључује нежно али енергично масирање бебиних стопала и ногу као и леђа, груди, стомака, руку и лица.

На који начин масажа користи беби? Пре свега, беба осећа љубав и нежност. Новорођенчету није потребна само храна, већ и родитељска љубав. С обзиром на то да се чуло додира развија рано у животу, родитељи показују своју љубав на конкретан начин док нежно масирају бебу. У физичком и емоционалном смислу се много тога може саопштити беби. Масажа тако може оснажити приврженост између родитеља и бебе од самог рођења.

Осим што се путем масаже изражава љубав, беба учи да се опушта што може допринети томе да дуже и боље спава и да се смањи напетост. Масажа такође може допринети јачању мишића и може побољшати циркулацију, као и рад дигестивног и респираторног система. Неки тврде да она користи и имунолошком систему бебе. И будући да се стимулишу бебина чула додира, вида и слуха, масажа такође може поспешити памћење и учење.

И неке болнице су испитивале користи масаже беба. На пример, једно истраживање је показало да су недоношчад која су била масирана напуштала болницу до седам дана пре оних која нису била масирана, док им се тежина у односу на ту другу групу повећала до 47 процената.

Очигледно, одрасли нису једини којима користи добра масажа! Наравно, за бебе је то много више од опуштања мишића. То је љубав изражена топлим рукама, нежним прстима и све то уз велики осмех.