Пређи на садржај

Пређи на садржај

Може ли брак одолети олујним временима?

Може ли брак одолети олујним временима?

Може ли брак одолети олујним временима?

„Што је дакле Бог саставио, човек нека не раставља“(МАТЕЈ 19:6, Чарнић).

СТРАХОВИТО разорне олује које су недавно харале великим подручјима широм света представљале су прави испит за квалитет и издржљивост многих грађевина. Куће које су изгледале стабилно и чврсто биле су збрисане из темеља, тако да од њих није остало ни трага.

Међутим, олуја другачије природе озбиљно угрожава темељ и структуру једне веома старе институције — брака. „У сваком случају, брак више нема кључну улогу у приватном и друштвеном животу“, каже Стефани Кунц, која се бави историјом породице.

Да ли запажате последице те тенденције? Сматрате ли да брак губи почасно место у друштву? Ако га губи, зашто се то дешава? Може ли се ико надати да ће постићи и задржати срећу у браку? Хајде да најпре осмотримо питање зашто је брак у опасности?

Напади на брак

Напади на брак нису ништа ново — они сежу уназад до почетка људске историје. Особине и ставови који су се развили код наших прародитеља с временом су довели до кризе брачног живота која данас постоји. Адам и Ева су згрешили када су попустили себичним жељама и тако је „у свет ушао грех“ (Римљанима 5:12). Историјски извештај који налазимо у Библији показује да су убрзо након тога ’све мисли срца [човечјег] биле свагда само к злу управљене‘ (Постање 6:5).

Ситуација се од тада није много променила. Међу разорним утицајима који угрожавају брак јесте претерана тежња ка задовољавању властитих себичних жеља. Сам брак може изгледати као застарела институција која не може опстати пред снажним налетом новог морала у савременом свету. Осим тога, закони који регулишу окончање брака сада су блажи, што је у великој мери уклонило срамоту која се некада везивала за развод.

Нестрпљиве особе које желе брзе промене и тренутно задовољство врло мало или нимало не размишљају о последицама развода. Заведене примамљивим обећањима о слободи и независности, оне верују да ће бити срећније када се разведу.

Да би решили озбиљне брачне проблеме, други траже помоћ психолога и брачних саветника, или читају књиге које се баве том проблематиком. Нажалост, показало се да су неки данашњи „стручњаци“ за брак вештији у заговарању развода него у подупирању брачне заједнице. У књизи The Case for Marriage наводи се следеће: „Ово је вероватно први пут у људској историји да је брак као идеал изложен непрестаном и изненађујуће успешном нападу. Тај напад је понекад директан и темељен на одређеним идејама које су осмислили ’стручњаци‘ који сматрају да је доживотно заветовање на верност нереално и да превише оптерећује.“

Измењена схватања

Изменила су се и гледишта о природи и сврси брака. Вероватно сте приметили да супружници више не сматрају толико важним да буду верни и да пружају подршку једно другом. Они углавном стављају нагласак на задовољавање личних жеља — често на штету свог брачног друга. Тај прелаз ка егоцентричном гледишту на брак „почео је током 1960-их и убрзао се 1970-их“, наводи се у часопису Journal of Marriage and Family. Традиционални разлози за ступање у брак, као што су жеља за љубављу, интимношћу, верношћу, децом и обостраном срећом имају све мању улогу.

Трансформацију брака у многим земљама убрзале су и неке друге околности. Као прво, измениле су се традиционалне улоге мушкарца и жене. Некада је мушкарац бринуо о материјалним потребама породице, а жена је обављала кућне послове. Откако су жене почеле да се запошљавају, знатно је порастао број домаћинстава у којима су и муж и жена у радном односу. Као друго, рађање деце изван брачне заједнице сада је све прихватљивије, што доводи до већег броја породица с једним родитељем. Треће, у порасту је број парова који живе невенчано. (Видети оквир „Нестабилније од брака“.) Као четврто, заједнице између припадника истог пола и покрет који се залаже за њихову легализацију наилазе на све веће одобравање. Да ли су ове савремене тенденције утицале и на ваше гледиште о браку?

Пораст стопе развода

Осмотримо примере неколико земаља да бисмо видели како је учесталост развода допринела још већој кризи брака. Према једном недавном извештају, у Сједињеним Државама се „број развода бракова у периоду од 1970. до 1996. учетворостручио“. Скоро свака пета одрасла особа доживела је брачни бродолом. Који су бракови најосетљивији на удар ових олујних времена? Статистички подаци показују да се од укупног броја развода, око 60 посто деси у првих десет година брака.

Стопа развода је у порасту и у другим земљама. У Енглеској и Велсу је 2004. године укупан број развода износио 153 490. У Аустралији ће се око 40 посто бракова окончати разводом. Током само једне године — од 2002. до 2003 — у Јужној Кореји је број развода порастао за 21 800 (развело се укупно 167 100 парова). Будући да се у Јапану сваки четврти брак оконча разводом, у тој земљи ће стопа развода ускоро бити иста као у Европи. „Некада су се само најпроблематичнији бракови завршавали разводом“, запазио је један стручњак за истраживање породичног живота при јапанском Универзитету Црвеног крста. „Сада је то једноставно постало питање избора начина живота.“

У многим земљама су стабилности брака раније доприносиле традиционалне верске институције и устаљене друштвене вредности. Међутим, оне су немоћне пред све попустљивијим ставом друштва према разводу. То се може видети на примеру Римокатоличке цркве, за коју је брак светиња. Године 1983. та црква је ублажила своја правила у погледу брачне заједнице, тако да је католицима од тада лакше да добију развод. Услед тога, повећао се број поништених бракова.

Очигледно је да су споне које треба да допринесу јачању брачне везе све слабије. Али, нису сви разлози очигледни. У ствари, поред општег слома друштвених вредности, постоји још један водећи узрок пораста брачних бродолома, којег већи део човечанства није свестан.

Скривени узрок проблема

Из Библије сазнајемо да Сатана Ђаво, који је оличење себичности, врши невидљив, све погубнији утицај на свет. Зашто? Због тога што је збачен с неба у близину земље и веома је бесан. Његов циљ је да проузрокује што више недаћа, а брак као институција која потиче од Бога само је једна од мета његовог злобног гнева (Откривење 12:9, 12).

Говорећи о времену након Сатаниног збацивања, Исус је рекао: „Зато што ће се безакоње умножити, охладнеће љубав већине“ (Матеј 24:12). Слично томе, апостол Павле је написао: „Људи ће бити самољубиви, љубитељи новца, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, нелојални, без природне [или породичне] наклоности, неприступачни за било какав договор, клеветници, без самоконтроле, брутални, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, надути од поноса, који више воле уживања него Бога“ (2. Тимотеју 3:2-4). Ове врло непожељне особине су увек постојале у извесној мери, али су у наше време постале много израженије, с чиме се слаже већина људи.

С обзиром на изазове који прете опстанку брака, шта можемо учинити како бисмо се заштитили и имали истински срећан и стабилан брак? Следећи чланак ће пружити одговор на то питање.

[Истакнути текст на 5. страни]

„Људи који живе у друштву у ком се нежељене ствари једноставно одбацују, највероватније ће имати исти став и према везама“ — (САНДРА ДЕЈВИС, СТРУЧЊАК ЗА ПОРОДИЧНО ПРАВО).

[Оквир/Слика на 4 страни]

„Нестабилније од брака“

Данас је постало уобичајено да двоје људи супротног пола живе заједно иако нису венчани. Међутим, такве заједнице су „нестабилније од брака“, запажа се у једном извештају америчког Центра за контролу и превенцију болести. Неки од тих парова почињу да живе заједно како би утврдили да ли ће се добро слагати у браку. Да ли је то делотворан начин да се избегне избор погрешног партнера или постави добар темељ за брак? Према часопису Journal of Marriage and Family, чињенице показују супротно. „Парови који су живели невенчано обично су незадовољнији у браку... имају више брачних проблема и... постоји већи ризик да ће се њихов брак распасти“, наводи се у тој публикацији.

[Оквир/Слика на 5 страни]

Дуговечност и брак

Данас људи живе дуже. Али, чак и ова иначе пожељна појава доприноси стресу у браку. Многи бракови који би се у прошлости завршили смрћу једног брачног партнера, данас се окончавају разводом. Осмотримо једно необично „обољење“ које погађа јапанске бракове, а везано је за жене које су дуго у браку. Према писању новина The Washington Post, стручњаци ту појаву називају „синдром пензионисаног мужа“. Присећајући се времена када је њен муж отишао у пензију, једна жена која је тада била у браку 40 година, испричала је о чему је у то време размишљала: „Развешћу се од њега. Било је довољно лоше што сам морала да га дочекујем кад се враћао с посла. Али, не могу поднети да је он стално код куће.“