Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чему ћу посветити свој живот?

Чему ћу посветити свој живот?

Млади питају...

Чему ћу посветити свој живот?

„У почетку нисам бринуо о будућности. Али, како сам се приближавао матури, схватио сам да ћу се ускоро наћи у стварном свету, са стварним пословима, и стварним рачунима“ (Алекс, 17 година).

ДА ЛИ си као дете сањарио о томе шта ћеш бити кад одрастеш? Шта сада мислиш о тим сновима? Да ли си збуњен док размишљаш о томе како ћеш се издржавати кад одрастеш? Ако се тако осећаш, ниси једини. „Доношење одлуке о животном позиву један је од највећих изазова с којим се суочавају млади“, каже се у књизи Career Coaching Your Kids.

С друге стране, можда је избор занимања последња ствар о којој сада размишљаш. Можда си више заинтересован за то да се добро забављаш. Нема ништа лоше у томе да се лепо проведеш, јер ти и Библија говори да ’уживаш за младости своје‘ (Проповедник 12:1). Па ипак, сада је право време да почнеш размишљати о томе чему ћеш посветити свој живот. „Паметан пази на своје кораке“, стоји у Пословицама 14:15. Како ти можеш пазити на своје кораке?

„Буди свестан свог циља“

Замисли да планираш путовање због ког ћеш километрима бити удаљен од куће. Вероватно ћеш прво на карти проверити којим путем је најбоље да кренеш. Слично је и с планирањем будућности. „Имаш велики избор могућности“, каже Мајкл, младић који сада служи у једној од подружница Јеховиних сведока. Како да се одлучиш између свих тих могућности? „Све зависи од твојих циљева“, каже Мајкл.

Размишљај о неком циљу као о одредишту према ком си се запутио. Вероватно нећеш стићи тамо лутајући унаоколо. Много је боље да узмеш карту и на њој одредиш правац путовања. На тај начин, ти ћеш следити упозорење из Пословица 4:26: „Пази на стазу којом идеш“. Један други превод изражава тај стих на следећи начин: „Буди свестан свог циља“ (Contemporary English Version).

У годинама које долазе, ти ћеш доносити многе важне одлуке у вези са обожавањем, запослењем, браком, породицом и другим важним питањима. Биће ти лакше да доносиш мудре одлуке уколико већ знаш шта ти је циљ. Док одређујеш правац свог живота, задржи на уму да постоји један чинилац који не можеш игнорисати.

„Опомени се творца свога“

Ако желиш да будеш заиста срећан, мораш узети к срцу речи мудрог краља Соломона: „Опомени се творца свога у данима младости своје“ (Проповедник 12:3). Жеља да угодиш Богу треба да утиче на избор твог животног пута.

Зашто је то важно? Библија у Откривењу 4:11 каже: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу и част и моћ, јер си ти све створио, и твојом вољом то постаде и створено је.“ Да, сва створења на небу и земљи дугују захвалност Створитељу. Да ли си му захвалан за то што ти је дао „живот и дах и све“? (Дела апостолска 17:25). Зар не осећаш потребу да за узврат даш нешто Јехови Богу показујући тако цењење за све што ти је подарио?

Држећи чврсто у мислима Створитеља, многи млади међу Јеховиним сведоцима теже за пуновременом службом. Чињеница је да је пионирска служба изврстан циљ и да доноси многобројне благослове (Малахија 3:10). Па ипак, потребно је планирати унапред. На пример, запитај се: ’Које бих своје способности и вештине могао користити како бих се издржавао у пуновременој служби?‘

Кели, која сада има 27 година, почела је рано да планира. Имала је јасан циљ да започне с пуновременом службом. У каснијим тинејџерским годинама, Кели је „одредила свој правац“ када је било у питању запослење. „Морала сам да изаберем занимање које би ми омогућавало да се издржавам у служби“, каже она.

Путем стручног образовања у средњој школи, Кели се обучила да буде зубни техничар. Чак је победила на државном такмичењу. Али, тај успех није проузроковао да она изгуби из вида свој главни циљ. „Желела сам да се посветим пуновременој служби“, каже Кели. „Све друго ми је било мање важно.“ Кели још увек ужива у пуновременој служби. „Сматрам да сам донела најбољу могућу одлуку“, каже она.

Тражи савет

Ако би путовао непознатим подручјем, у једном тренутку сигурно би желео да упиташ за правац — чак и ако имаш карту. Можеш то учинити и када је у питању планирање твоје будућности. Узми у обзир савете других. У Пословицама 20:18 стоји: „Намере се разбором утврђују.“ Наравно, твоји родитељи представљају важан извор вођства. Можеш такође тражити савет од зрелих хришћана чији живот одражава божанску мудрост. „Гледај на одрасле који су добар пример у твојој скупштини или у неким оближњим скупштинама“, препоручује Роберто. „Они ти могу рећи неке ствари о којима ниси ни размишљао.“

Више од било кога, Јехова Бог ти жели помоћи да ти одлуке које доносиш у животу причине највећу радост. Стога, моли се да ти помогне да ’запажаш шта је његова воља‘ у вези с твојом будућношћу (Ефешанима 5:17). Ако се целим срцем уздаш у Јехову, „он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:5, 6).

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на веб-сајту www.watchtower.org/ypa

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Које способности и вештине поседујеш?

◼ На које би начине могао користити те способности да хвалиш Јехову?

◼ Који те облик пуновремене службе наведен у овом чланку привлачи?

[Оквир на 23. страни]

СЛЕПА УЛИЦА

Библија каже: „Они који су одлучили да се обогате падају у искушење и замку и у многе безумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст.“ Пут ка богатству је препун рупа! На крају крајева, то може бити слепа улица која води до сумње, узнемирености и духовне пропасти (1. Тимотеју 6:9, 10).

[Оквир на странам 24, 25]

Пионирска служба

Објавитељ који служи као пионир је примеран крштени хришћанин који се тако организовао да сваког месеца проведе најмање 70 сати у проповедању добре вести о Божјем Краљевству. Обучавање и искуство које пионири стичу помаже им да побољшају своје вештине као учитељи Библије.

Бетелска служба

Чланови бетелске породице служе у подружницама Јеховиних сведока, где учествују у припреми, производњи и отпремању библијске литературе. Свака додела у Бетелу је света предност службе.

Служење где постоји већа потреба

Неки пионири су у могућности да се преселе на подручја где постоји већа потреба за објавитељима Краљевства. Други науче неки страни језик и служе или у некој другој земљи, или у некој локалној скупштини на том језику.

Међународна служба

Међународне слуге путују у стране земље да би помогли у градњи Дворана Краљевства и објеката подружница. То је један облик свете службе, попут службе оних који су градили Соломонов храм (1. Краљевима 8:13-18).

Школа за обучавање наименоване браће

Током осмонедељног курса способне неожењене старешине и слуге помоћници примају обуку у вези са организационим стварима и јавним говорништвом. По завршетку, неки добију доделу у својој земљи док други почну да служе у некој страној земљи.

Мисионарска служба

Искусни пионири који су доброг здравља и издржљиви обучавају се за службу у страним земљама. Живот мисионара је узбудљив и испуњен.

[Оквир/Слика на страни 24]

ЧЕМУ ЋУ ПОСВЕТИТИ СВОЈ ЖИВОТ?

На овом DVD-у, који су издали Јеховини сведоци, млади из Бразила, Британије, Немачке и Сједињених Држава искрено износе своја гледишта. Ускоро ће бити доступан на више језика.

[Слика на 23. страни]

„Све зависи од твојих циљева“ (Мајкл, члан бетелске породице).

[Слика на 24. страни]

„То је била најбоља одлука коју сам могла донети“ (Кели, служи као пионир шест година).

[Слика на 25. страни]

„Гледај на оне који пружају добар пример“ (Роберто, члан бетелске породице).