Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли људи постају анђели након смрти?

Да ли људи постају анђели након смрти?

Гледиште Библије

Да ли људи постају анђели након смрти?

АРЈИРО је имала само седам година када је умрла. Њени родитељи, скрхани од бола, гледали су је одевену у бело како лежи у ковчегу. Настојећи да их утеши, свештеник им је рекао: „Бог је желео још једног анђела и узео је малу Арјиро да буде с њим. Сада њена душа лебди крај престола Свемоћног.“

Многи људи искрено верују да су анђели у ствари душе преминулих људи, иако само неколико религија званично заступа такво гледиште. Свет забаве је ову идеју учинио популарном путем телевизијских серија и филмова у којима преминуле особе постају анђели зато што су помогле живима и заштитиле их.

Да ли заиста можете очекивати да ће ваши најближи постати анђели након смрти? Шта Библија каже о томе? Да бисмо добили одговор, погледајмо прво шта Свето писмо заиста каже о томе ко су анђели, као и о правом стању мртвих.

Анђели — јединствена створења

Анђели су невидљиве, моћне Божје слуге које пребивају у духовном подручју. Они постоје независно од људи. То су духовна створења која је створио Бог. У Библији стоји: „Нека хвале [анђели] име Јеховино, јер он заповеди и створише се“ (Псалам 148:2, 5).

Библија открива да небројени милиони верних анђела, укључујући серафиме и херувиме, послушно извршавају службу која им је одређена у складу с њиховим положајем и задужењима (Псалам 103:20, 21; Исаија 6:1-7; Данило 7:9, 10). Да ли су људи морали да умру како би Бог створио све те анђеле? У ствари, то је потпуно немогуће. Зашто?

Библија показује да су анђели били створени много пре људи. Када је Јехова стварао Земљу на којој ће много касније живети људи, анђели — на које се песнички указује као на јутарње звезде — ’у весељу песама су кликтали и гласе радости пуштали‘ (Јов 38:4-7). Дакле, они су постојали еонима пре него што је створен човек.

Поред тога, анђели и људи се веома разликују по својој природи и својој улози у Јеховиној намери. a Бог је створио човека „мало мањим од анђела̂“ тако да се та духовна створења с правом сматрају надљудским, с већим менталним способностима и снагом (Јеврејима 2:7). „Право пребивалиште“ за анђеле су небеса (Јуда 6). Што се тиче људи, Божја првобитна намера била је да човек заувек живи на Земљи (Постање 1:28; 2:17; Псалам 37:29). Да су први људи остали послушни Богу, никада не би умрли. Према томе, људи и анђели су од почетка заузимали веома различита места у Божјој намери.

Шта се дешава приликом смрти?

Још нека важна питања која треба да осмотримо јесу: Шта се дешава с људима када умру? Да ли настављају да живе у неком другом облику, можда као анђели у духовном подручју? Библија одговара јасно и једноставно: „Живи знају да ће умрети; али мртви ништа не знају“ (Проповедник 9:5). Дакле, приликом смрти људи престају да постоје. Мртви не знају, не осећају и не доживљавају апсолутно ништа.

Да ли онда постоји нада за мртве? Да! Библија показује да већина преминулих има наду у ускрсење. Скоро сви ће бити враћени у живот као људи на рајској земљи (Лука 23:43; Јован 5:28).

Мало људи има наду у ускрсење за живот на небу. Њихов број је мали — свега 144 000. Међутим, тих 144 000 се сасвим разликује од створења која се обично називају анђелима. На пример, они ће владати с Христом као бесмртни краљеви и свештеници и имаће власт да суде (1. Коринћанима 6:3; Откривење 20:6). Да ли су то бебе које су умрле? Не. То су Христови следбеници који су у потпуности испитани и прокушани! (Лука 22:28, 29).

Осмотримо такође супротност између преминулих људи и анђела. Док мртви „ништа не знају“, анђели у потпуности поседују свест, осећања и способност да доносе одлуке. Они су бића са слободном вољом (Постање 6:2, 4; Псалам 146:4; 2. Петрова 2:4). Мртви се описују као „немоћни“, то јест као они који више немају снагу, док су анђели „силни и јаки“ (Исаија 26:14NW; Псалам 103:20). И док због греха и несавршености Адамови потомци умиру, богобојазни анђели су савршени и имају потпуно признат положај пред Јеховом (Матеј 18:10).

Веровање да су анђели душе преминулих може бити тема маштовитих телевизијских програма или филмова, али оно нема библијски темељ. Библијске истине које су изнете у овом чланку помажу нам да избегнемо било коју заблуду у погледу тога шта се десило с нашим најближима који су преминули. Такође, Библија нас уверава да су верни анђели — засебно створене, моћне Божје слуге — виши облик живота од људи и увек спремни да врше Јеховину вољу. На сву срећу, Јеховина воља је да анђели пруже заштиту и помоћ онима који искрено поштују Јехову и желе да му служе (Псалам 34:8).

[Фуснота]

a Израз „анђео“, који дословно значи „гласник“, понекад може да има веома широко значење и да се примењује на бројна духовна створења, па чак и на људе који служе Богу. Међутим, у овом чланку се односи на она духовна створења која Библија обично назива анђелима.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

Да ли су ваши најближи који су преминули сада анђели на небу који служе Богу? (Проповедник 9:5, 10).

◼ Да ли деца умиру зато што Бог жели више анђела крај себе? (Јов 34:10).

◼ Да ли мртви могу да се врате како би заштитили живе? (Исаија 26:14).

[Истакнути текст на 29. страни]

„Нека хвале [анђели] име Јеховино, јер он заповеди и створише се“ (Псалам 148:2, 5).