Пређи на садржај

Пређи на садржај

Права вредност крви

Права вредност крви

Права вредност крви

„Сви људи имају исти извор живота: крв. Она је животна снага у свим људским бићима, без обзира на боју коже, расу или религију“ (председник Генералне скупштине Уједињених нација).

НЕСУМЊИВО, у овим речима има истине. Будући да је неопходна за целокупан људски живот, крв је веома драгоцена. Ипак, да ли сте сигурни у то да је безбедно и мудро да је људи дају једни другима у медицинске сврхе?

Као што смо видели, безбедносни стандарди прилично варирају од земље до земље, а лечење које укључује крв ризичније је него што многи претпостављају. Надаље, не користе сви лекари крв у истој мери. Постоје знатне разлике, што зависи од њиховог степена образовања, умећа и ставова. Па ипак, многи су све опрезнији када се ради о трансфузији крви. За методе бескрвног лечења сада се опредељује велики број лекара, којих је сваким даном све више.

Зато би било добро размотрити питање које је постављено у уводу првог чланка ове серије. Због чега је крв толико драгоцена? Ако је коришћење крви у медицинске сврхе све дискутабилније, постоји ли нека друга сврха којој крв служи?

Божје гледиште о крви

У данима Ноја, претка читавог човечанства, Бог је донео један изузетно важан закон. Иако је дозволио људима да једу животињско месо, забранио им је да користе крв у исхрани (Постање 9:4). Наводећи им разлог за то, изједначио је крв са животом створења. Касније је рекао: „Живот тела [је] у крви.“ У очима Створитеља, крв је света. Она представља драгоцени дар живота који поседује свако живо биће. Бог је увек изнова понављао то начело (Левитска 3:17; 17:10, 11, 14; Поновљени закони 12:16, 23).

Пре око 2 000 година, убрзо након оснивања хришћанства, верницима је била дата Божја заповест да се „уздржавају... од крви“. Та забрана се није темељила на бризи за здравље, већ на светости крви (Дела апостолска 15:19, 20, 29). Неки тврде да се ово ограничење односи само на једење крви, али израз „уздржавати се“ јасно показује о чему је реч. Ако би нам лекар казао да се уздржавамо од алкохола, сигурно не бисмо закључили да га можемо узимати преко вене.

У Библији се наводи још један разлог због чега крв треба сматрати светом. Проливена крв Исуса Христа, која представља његов људски живот који је он дао у корист човечанства, темељ је за хришћанску наду. Захваљујући њој, могуће је добити опроштење греха и имати наду у вечни живот. Тиме што се уздржавају од крви, хришћани исказују веру у то да их само крв коју је Исус Христ пролио може откупити и донети им спасење (Ефешанима 1:7).

Познато је да Јеховини сведоци озбиљно схватају те библијске заповести. Они одбијају трансфузију пуне крви и њених главних компоненти — црвених крвних зрнаца, плазме, белих крвних зрнаца и крвних плочица. Библија ништа не каже о различитим фракцијама добијеним из тих компоненти, као ни о производима који садрже такве фракције. Зато сваки Јеховин сведок у вези са тим доноси личну одлуку. Да ли овакав став који се темељи на Библији значи да Сведоци одбијају лечење или не брину о свом здрављу и животу? Ни у ком случају! (Видети оквир „Јеховини сведоци и здравље“.)

У последње време многи лекари признају да Сведоцима користи то што се придржавају библијског мерила о крви. Примера ради, један неурохирург је недавно отворено говорио о предностима бескрвног лечења. Он је рекао: „То је апсолутно најбезбедније што се може урадити, не само за Јеховине сведоке, већ за све.“

Није лако донети важне одлуке које се тичу здравља и то може проузроковати много стреса. Запазите шта је о давању трансфузије крви рекао специјалиста за плућне болести и начелник др Дејв Вилијамс: „Важно је да поштујемо жеље пацијената и да будемо веома опрезни у вези с тим шта уносимо у своје тело.“ То је истина, што је у наше време очигледније него икада.

[Оквир/Слике на страни 11]

Шта су хемоглобински преносиоци кисеоника?

Унутар сваког црвеног крвног зрнца (еритроцита) налази се око 300 милиона молекула хемоглобина. Хемоглобин чини око једне трећине волумена потпуно развијеног еритроцита. Сваки молекул хемоглобина садржи протеин глобин и пигмент хем у ком се налази један атом гвожђа. Док еритроцит пролази кроз плућа, молекули кисеоника улазе у њега и везују се за молекуле хемоглобина. Неколико секунди касније, тај кисеоник стиже у ткива чиме се омогућава функционисање ћелија.

Неке компаније прерађују хемоглобин, издвајајући га из црвених крвних зрнаца људи или говеда. Затим се тај хемоглобин филтрира како би се уклониле нечистоће, хемијски се модификује и прочишћава, меша са одређеним раствором и пакује. Финални производ — чија употреба у већини земаља још није дозвољена — назива се хемоглобински преносилац кисеоника, то јест HBOC. Пошто хем даје крви њену интензивну црвену боју, јединица хемоглобинског преносиоца кисеоника изгледа исто као и јединица еритроцита, главне компоненте од које се добија.

За разлику од еритроцита који се морају чувати на хладном и искористити за неколико седмица, хемоглобински преносиоци кисеоника могу да стоје на собној температури и да се искористе у року од неколико месеци. И пошто је ћелијска мембрана са њеним јединственим антигенима уклоњена, нема опасности да ће доћи до озбиљне реакције због некомпатибилне крвне групе. Међутим, у поређењу с другим фракцијама крви, хемоглобински преносиоци кисеоника представљају већи изазов за савесне хришћане који желе да се придржавају Божјег закона о крви. Зашто? Све док се хемоглобински преносиоци кисеоника добијају из крви, постоје две ствари које могу представљати проблем. Прво, хемоглобински преносилац кисеоника врши кључну улогу главне компоненте крви, еритроцита. Друго, хемоглобин, од кога се добија хемоглобински преносилац кисеоника, сачињава знатан део те компоненте. Према томе, када се ради о овом и сличним производима, хришћани се суочавају са веома озбиљном одлуком. Они морају савесно и у молитви размишљати о библијским начелима која се тичу светости крви. Са искреном жељом да сачува добар однос са Јеховом, свако од њих мора донети одлуку на темељу своје савести обликоване по библијским начелима (Галатима 6:5).

[Слика]

МОЛЕКУЛ ХЕМОГЛОБИНА

[Оквир/Слика на 12 страни]

Пожељно решење

„Све више болница сада нуди алтернативу: ’бескрвну‘ хирургију“, извештава The Wall Street Journal. У истом чланку се наводи: „Овај начин лечења, који је првобитно развијен да би се изашло у сусрет Јеховиним сведоцима, постао је широко прихваћен. Сада многе болнице нуде јавности своје програме за бескрвну хирургију.“ У медицинским установама широм света примећује се да методе које смањују потребу за давањем трансфузије крви имају многе предности, што посебно користи пацијентима. Тренутно хиљаде лекара примењују бескрвне методе у лечењу пацијената.

[Оквир/Слика на 12 страни]

Јеховини сведоци и здравље

Јеховини сведоци, међу којима има и лекара и другог медицинског особља, познати су по томе што одбијају трансфузију пуне крви и њених главних компоненти. Да ли је тај њихов јединствени став проистекао из неког људског учења или веровања да се обољења могу лечити вером? То је далеко од истине.

Будући да високо цене живот као дар од Бога, Сведоци се свесрдно труде да живе у складу с Библијом, за коју верују да је ’надахнута од Бога‘ (2. Тимотеју 3:16, 17; Откривење 4:11). Она подстиче Божје слуге да се клоне поступака и навика који нарушавају здравље или угрожавају живот, као што су неумереност у храни, пушење или жвакање дувана, злоупотреба алкохола и узимање дроге (Пословице 23:20; 2. Коринћанима 7:1).

Тиме што воде рачуна о чистоћи свог тела и дома и баве се физичком активношћу да би остали здрави, Јеховини сведоци примењују библијска начела (Матеј 7:12; 1. Тимотеју 4:8). Када се разболе, они поступају разумно — траже лекарску помоћ и прихватају велику већину метода лечења (Филипљанима 4:5). Истина је да су послушни библијској заповести да се ’уздржавају од крви‘ и захтевају бескрвно лечење (Дела апостолска 15:29). Такав избор често води до квалитетнијег лечења.