Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта могу учинити за оне којима је потребна помоћ?

Шта могу учинити за оне којима је потребна помоћ?

Млади питају...

Шта могу учинити за оне којима је потребна помоћ?

„Надам се да ћу кад завршим школу моћи да се запослим као електричар. Желим да помогнем у изградњи Дворана Краљевства“ (Тристан, 14 година).

„Прилажем 20 долара за нове штампарске машине. То је мој џепарац, али желим да га дам вама“ (Аби, 9 година).

У ВРЕМЕ када су неки брзи да опишу младе као егоцентричне особе, многи омладинци, укључујући горе цитиране, доказују да су сушта супротност томе. Међу Јеховиним сведоцима, многи млади користе своје време, енергију и средства да би служили другима (Псалам 110:3). Осмотри следеће примере.

Кратко након смрти његове баке, седмогодишњи Џира из Аустралије добио је 50 долара од свог деде. Шта је Џира урадио с тим новцем? На следећем скупштинском састанку, цео износ је убацио у кутију за прилоге. Зашто? „Имам довољно играчака, али имао сам само једну баку“, објаснио је Џира својој мајци. „Знам да би баки било драго да ставим овај новац у кутију за прилог, зато што је јако волела Јехову.“

Петогодишња Хана из Сједињених Држава воли коње. Желела је да купи играчку коња, која кошта 75 долара. Да би је поучили колико је важно штедети, родитељи су јој с времена на време давали нешто новца да стави у касицу-прасицу. Ускоро је Хана имала и више него довољно да купи коња.

Међутим, негде у то време, ураган Катрина је опустошио приобални део Мексичког залива. Хана је била забринута за настрадале, па је одлучила да дарује целу своју уштеђевину — више од 100 долара — да им помогне. Хана је написала подружници Јеховиних сведока: „Желим да вам дам овај новац зато што волим Јехову и желим да помогнем.“ Да ли Јехова запажа таква великодушна дела? Библија каже: „Не заборављајте чинити добро и делити с другима, јер се таквим жртвама угађа Богу“ (Јеврејима 13:16).

Девојчица по имену Тифани, такође из Сједињених Држава, писала је тамошњој подружници Јеховиних сведока након што су два урагана погодила Флориду 2004. године. „Мој брат Тимоти и ја бисмо желели да приложимо 110 долара“, написала је она. „Наша кућа није јако оштећена, али видели смо шта се догодило с другим кућама због протеклих олуја. Желели смо да помогнемо па смо почели да штедимо. Тимоти је добио 10 долара пошто је помагао да се уклоне преградни зидови из једне куће, а ја сам успела да уштедим 100 долара.“ Тифани има 13 година а њен брат тек 7! Какви су резултати када добробит других ставимо испред своје? У Пословицама 11:25 стоји: „Ко напаја сам ће бити напојен.“

Група младих Сведока из Сједињених Држава који имају од 4 до 15 година чула је да су њиховим суверницима у Африци потребне Дворане Краљевства. Зато су одлучили да нешто предузму. „Продавали смо кекс и колачиће и тако зарадили око 106 долара. Говорили смо људима да ће се новац користити за градњу места у Африци где ће се људи састајати и учити о Библији. Многи су повољно реаговали. Иако смо у томе провели девет сати, било је вредно труда зато што смо то радили за Јехову!“

И ти можеш помоћи

Млади чија су искуства горе наведена, увидели су да је тачна Исусова изјава: „Више има среће у давању, него у примању“ (Дела апостолска 20:35). И ти можеш пронаћи радост у давању. На које начине?

Да ли си чуо извештаје о суверницима којима је потребна помоћ? На пример, да ли се догодила нека природна катастрофа? Замисли како би било да си ти изгубио дом, имовину, или чак да је неко теби драг изгубио живот. Апостол Павле је писао да хришћани треба ’да гледају с личним занимањем не само на своје сопствене интересе него и на интересе других‘ (Филипљанима 2:4). Чак и ако живиш далеко од места где се догодила нека природна катастрофа, можда можеш да даш прилог и тако подупреш хуманитарне акције које организују Јеховини сведоци. a

Постоје и други начини на које можеш помоћи онима којима је то потребно. На пример, ако си Јеховин сведок, зашто не би погледао по Дворани Краљевства? Постоје ли неке старије особе или други којима је потребна помоћ? Можеш ли им помоћи у обављању кућних послова? Апостол Павле је писао Римљанима: „У братској љубави имајте нежну наклоност један према другоме. Предњачите у показивању части један другоме“ (Римљанима 12:10). Када видиш да је некоме потребна помоћ, преузми иницијативу. Буди спреман да обавиш чак и неке физичке послове. И упамти да је служење другима тесно повезано са служењем Богу. Библија каже: „Ко се сироти смилује Јехови позајма, који ће му вратити по делу његову“ (Пословице 19:17).

Наравно, најбољи начин да помогнеш другима јесте да им говориш о ономе што знаш из Божје Речи, Библије. Исус је рекао: „А ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Људима је сада више него икада потребно да чују библијску истину која спасава животе. Зато настави да редовно и ревно учествујеш у делу проповедања и буди уверен да твој „труд у Господу није узалудан“ (1. Коринћанима 15:58).

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на веб-сајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

a Прилози који су намењени за пружање помоћи након неке конкретне катастрофе веома се цене. Међутим, пожељно је да такве прилоге дајемо за светско дело Јеховиних сведока и они ће бити употребљени где год се појави потреба.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Можеш ли се сетити некога коме је потребна помоћ?

◼ Шта можеш учинити да помогнеш?

[Истакнути текст на 25. страни]

„Не заборављајте чинити добро и делити с другима, јер се таквим жртвама угађа Богу“ (Јеврејима 13:16).

[Оквир/Слике на странама 24, 25]

ЗАШТО ДА НАУЧИШ ДАВАТИ?

„То што сам посматрао своје родитеље како користе време и енергију да би служили Јехови и ближњима учинило је да пожелим да живим на исти начин. Отац ми је говорио: ’Колико год то можда било мало, све што учиниш за Јехову траје вечно. Јехова живи вечно и он ће то заувек памтити. Живети само за себе је узалудно. Када умреш, све што си учинио умире с тобом‘“ (Кентаро, 24 године, Јапан).

„Да будем искрен, последња ствар коју сам желео да радим била је да помажем старијима у обављању кућних послова у суботу поподне. Желео сам само да се забављам, да будем с пријатељима. Међутим, када сам проводио време са старијима, заиста сам уживао. Схватио сам да су то људи попут мене, који су такође једном били млади. То ме је подстакло да им помажем“ (Џон, 27 година, Енглеска).

„Када сам био млађи, помагао сам у чишћењу Дворане Краљевства и у многим другим активностима. Такође сам волео да обављам физичке послове за друге из скупштине. Када помажеш некоме, ти видиш да га то радује. На пример, једном приликом сам ишао са још некима да залепимо тапете у стану једне старије сестре. Како је она само била срећна! Када учиниш некога срећним, и ти си срећан“ (Ерман, 23 године, Француска).

[Слика на 24. страни]

Многи млади прилажу новац како би помогли настрадалима у катастрофама