Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли наука противречи извештају из Постанка?

Да ли наука противречи извештају из Постанка?

Гледиште Библије

Да ли наука противречи извештају из Постанка?

МНОГИ људи тврде да је наука у супротности с библијским извештајем о стварању. Али супротност заправо не постоји између науке и Библије већ између науке и убеђења такозваних хришћанских фундаменталиста. Неке од тих група погрешно тврде да су сва материјална дела стварања настала пре око 10 000 година, за шест дана од по 24 часа.

Библија, међутим, не подупире такав закључак. Када би то било тако, многа научна открића до којих се дошло у протеклих сто година заиста би довела у питање веродостојност Библије. Темељно проучавање Библије открива да она не противречи утврђеним научним чињеницама. Зато се Јеховини сведоци не слажу са тврдњама „хришћанских“ фундаменталиста и креациониста. Надаље ће бити објашњено шта Библија заиста научава.

Када је био ’почетак‘?

Извештај из Постанка почиње једноставном али снажном изјавом: „У почетку створи Бог небеса и земљу“ (Постанак 1:1). Библијски изучаваоци се слажу да се у овом стиху не говори о ономе што се дешавало током стваралачких дана описаних од трећег стиха па надаље. То је веома значајно. Према уводним речима Библије, свемир и наша планета већ су постојали неко неодређено време пре него што су започели стваралачки дани.

Геолози процењују да је Земља стара око 4 милијарде година а астрономи рачунају да свемир може бити стар и 15 милијарди година. Да ли се ова открића и њихова могућа разјашњења у будућности косе са речима из Постанка 1:1? Не. Библија не прецизира колико су стварно стари ’небеса и земља‘. Наука стога није у супротности са библијским извештајем.

Колико су трајали стваралачки дани?

Који су период обухватали стваралачки дани? Да ли су то били дословни дани од 24 часа? Пошто је Мојсије, писац Постанка, указао на дан који је уследио након шестог стваралачког дана као на узор за седмични сабат, неки тврде да су према томе и стваралачки дани морали трајати дословних 24 часа (Излазак 20:11). Да ли извештај из Постанка подупире такав закључак?

Не. Чињеница је да хебрејска реч преведена са „дан“ може означавати различите периоде, а не само период од 24 часа. На пример, када је укратко говорио о Божјим стваралачким делима, Мојсије је указао на свих шест стваралачких дана као на један дан (Постанак 2:4). Надаље, првог стваралачког дана „Бог је светлост назвао дан, а таму је назвао ноћ“ (Постанак 1:5). Овде је само део периода од 24 часа назвао речју „дан“. Без сумње, у Светом писму не постоји основа да се произвољно тврди да је сваки стваралачки дан трајао 24 часа.

Колико су онда трајали стваралачки дани? Извештај из првог и другог поглавља Постанка указује на то да су они обухватали прилично дуг период.

Дела стварања се постепено појављују

Мојсије је писао свој извештај на хебрејском језику, и то са становишта особе која се налази на Земљи. Те две чињенице, као и сазнање да је свемир постојао пре него што су започели стваралачки периоди или „дани“, омогућавају да се реше многе несугласице у вези са извештајем о стварању. Како?

Пажљиво разматрање извештаја из Постанка открива да су се неки догађаји који су започели једног „дана“ наставили током следећег или током више наредних дана. На пример, пре почетка првог стваралачког „дана“, светлост већ постојећег Сунца из неког разлога није допирала до површине Земље, можда због густих облака (Јов 38:9). Током првог „дана“, та баријера је почела да нестаје, омогућавајући дифузној светлости да се пробије кроз атмосферу. a

Другог „дана“, атмосфера је наставила да се рашчишћава, образујући простор између густих облака и океана. Четвртог „дана“ атмосфера се рашчистила до те мере да су Сунце и Месец били видљиви на „небеском своду“ (Постанак 1:14-16). Другим речима, са становишта особе која се налази на Земљи, Сунце и Месец су се могли распознати. То се одигравало постепено.

У извештају из Постанка такође стоји да су се, док је атмосфера бивала све јаснија, током петог „дана“ почела појављивати летећа створења укључујући инсекте и створења са опнастим крилима. Међутим, Библија указује да је током шестог „дана“ Бог још увек „од земље стварао све дивље животиње пољске и сва створења која лете по небесима“ (Постанак 2:19).

Очигледно, библијска терминологија оставља места за могућност да су се неки важнији догађаји током сваког „дана“, то јест периода стварања, одвијали постепено а не одједном, и да су неки од њих можда трајали више стваралачких „дана“.

По својим врстама

Да ли то што су се биљке и животиње појављивале постепено значи да је Бог стварао разнолике животне облике путем еволуције? Не. У извештају јасно стоји да је Бог створио све главне ’врсте‘ биљака и животиња (Постанак 1:11, 12, 20-25). Да ли су те првобитне биљне и животињске ’врсте‘ створене са способношћу да се прилагођавају променама у животној средини? Како су дефинисане границе међу врстама? О томе Библија не говори. Ипак, у њој стоји да су жива створења ’проврвела по својим врстама‘ (Постанак 1:21). Та реченица подразумева да постоји ограничење у вези са могућим променама унутар једне ’врсте‘. Фосилни запис и савремена истраживања подупиру гледиште да су се првобитне врсте биљака и животиња само незнатно измениле током веома дугих периода.

Супротно тврдњама неких фундаменталиста, у извештају из Постанка не каже се да су свемир, Земља и сва жива бића на њој створени у кратком периоду, у не тако далекој прошлости. Опис стварања свемира и појаве живота на Земљи из Постанка у складу је са многим новијим научним открићима.

Због својих филозофских уверења, многи научници одбацују библијско објашњење да је Бог све створио. Међутим, интересантно је то што је Мојсије у древној библијској књизи Постанак написао да је свемир имао почетак и да су животни облици настајали у фазама, постепено, током одређених периода. Како је Мојсије могао доћи до таквих научно тачних информација пре око 3 500 година? Постоји логично објашњење. Онај ко је толико моћан и мудар да створи небеса и земљу, несумњиво је могао пружити Мојсију такве информације које су биле испред његовог времена. То даје тежину библијској тврдњи да је ’надахнута од Бога‘ (2. Тимотеју 3:16).

[Фуснота]

a Приликом описивања догађаја у првом „дану“, коришћена је хебрејска реч ор која означава светлост уопште; али у повезаности са четвртим „даном“, коришћен је израз ма ор, који се односи на извор светла.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Када је Бог створио свемир? (Постанак 1:1).

◼ Да ли је Земља створена за шест дана од по 24 часа? (Постанак 2:4).

◼ Како је Мојсије могао да запише научно тачне информације о стварању Земље? (2. Тимотеју 3:16).

[Истакнути текст на 19. страни]

У извештају из Постанка не каже се да је свемир створен у кратком периоду, у не тако далекој прошлости

[Истакнути текст на 20. страни]

„У почетку створи Бог небеса и земљу“ (Постанак 1:1)

[Извор слике на 18. страни]

Свемир: IAC/RGO/David Malin Images

[Извор слике на 20. страни]

NASA photo