Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је важно у шта верујете?

Да ли је важно у шта верујете?

Да ли је важно у шта верујете?

ДА ЛИ сматрате да живот има сврху? Уколико је теорија еволуције истинита, онда би следећа изјава која је цитирана у часопису Scientific American била сасвим оправдана: „Наше савремено разумевање еволуције подразумева... да прави смисао живота не постоји.“

Размислите о значењу тих речи. Уколико прави смисао живота не постоји, онда би једини циљ у вашем животу био да се потрудите да урадите нешто добро и можда да пренесете своје генетске карактеристике на следећу генерацију. Након смрти, заувек бисте престали да постојите. Ваш мозак, који вам омогућава да мислите, закључујете и дубоко размишљате о смислу живота, био би само случајни производ природе.

И то није све. Многи који верују у еволуцију тврде да Бог или не постоји или да неће ништа урадити за људе. У оба случаја, наша будућност би зависила од политичара, високообразованих људи и религиозних вођа. Судећи по њиховим делима у прошлости, и даље би постојали хаос, сукоби и корупција који угрожавају људско друштво. Ако је теорија еволуције заиста истинита, онда би људи имали добар разлог да живе у складу са фаталистичким ставом: „Једимо и пијмо, јер ћемо сутра умрети“ (1. Коринћанима 15:32).

Једно је сигурно: Јеховини сведоци се не слажу са изјавама које су горе наведене нити прихватају теорију еволуције на којој се оне темеље. Сасвим супротно, Сведоци верују да је Библија истинита (Јован 17:17). Стога верују у оно што она каже о томе како смо настали: „У теби [је, Боже,] извор живота“ (Псалам 36:9). Те речи имају дубоко значење.

Живот има смисао. Наш Створитељ има дивну намеру за све оне који желе да живе у складу с његовом вољом (Проповедник 12:13). Та намера обухвата и обећање о животу у свету у ком неће бити хаоса, сукоба и корупције — па чак ни смрти (Исаија 2:4; 25:6-8). Милиони Јеховиних сведока из целог света могу потврдити да ништа не може дати такав смисао животу као стицање знања о Богу и вршење његове воље! (Јован 17:3).

Веома је важно у шта верујете јер то не утиче само на вашу садашњу добробит већ и на вашу будућност. Избор је на вама. Хоћете ли веровати у теорију помоћу које се не могу објаснити све бројнији докази у природи који подупиру стварање? Или ћете прихватити библијско објашњење, наиме да је Земљу и живот на њој начинио величанствени Створитељ — Јехова, Бог који је „све створио“? (Откривење 4:11).