Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто верујемо у Створитеља

Зашто верујемо у Створитеља

Зашто верујемо у Створитеља

Многи научници из различитих области запажају интелигентни дизајн у природи. Они сматрају да није логично веровати да је изузетна сложеност живота на Земљи настала случајно. Зато многи научници и истраживачи верују да постоји Створитељ.

Неки од њих су постали Јеховини сведоци. Уверени су да је материјални свемир осмислио и створио Бог о коме говори Библија. Зашто су дошли до тог закључка? Пробудите се! је поставио то питање некима од њих. Можда ће вам бити занимљиво да сазнате њихове одговоре. a

„Недокучива сложеност живота“

ВОЛФ-ЕКЕХАРД ЛЕНИГ

НЕКИ ПОДАЦИ: Последњих 28 година бавим се научним радом у области генетских мутација биљака. Од тога сам 21 годину запослен у Институту за гајење биља Макс Планк у Келну, у Немачкој. Такође, већ скоро три деценије служим као старешина у хришћанској скупштини Јеховиних сведока.

Истраживања на пољу генетике и проучавање предмета из области биологије, као што су физиологија и морфологија, омогућавају ми да се сусретнем са огромном и често недокучивом сложеношћу живота. Проучавање тих предмета оснажило је моје уверење да живот, чак и у најједноставнијим облицима, мора имати неки интелигентни извор.

Научници су добро упознати с тим колико је живот сложен. Али те очаравајуће чињенице углавном се представљају у таквом светлу да подупиру теорију еволуције. Међутим, моје мишљење је да аргументи усмерени против библијског извештаја о стварању падају у воду када се пажљиво испитају у светлу науке. Такве аргументе сам испитивао деценијама. Након дугог, пажљивог проучавања живих бића и закона који управљају свемиром, а уз то су савршено подешени тако да омогућавају постојање живота на Земљи, не могу а да не верујем у Створитеља.

„Све што посматрам има узрок“

БАЈРОН ЛЕОН МЕДОУС

НЕКИ ПОДАЦИ: Живим у Сједињеним Државама и радим у Националној управи за аеронаутичка и космичка истраживања (НАСА), у области ласерске физике. Тренутно учествујем у раду на развијању напредније технологије за праћење климе, временских прилика и других планетарних појава на глобалном нивоу. Служим као старешина у скупштини Јеховиних сведока у Килмарноку, у Вирџинији.

Приликом истраживања често се сусрећем с принципима физике. Настојим да разумем како и зашто се одређене ствари дешавају. У области коју проучавам, налазим јасне доказе да све што посматрам има узрок. Сматрам да је научно оправдано веровати да је Бог извор свега у природи. Природни закони су толико непроменљиви да не могу а да не верујем да их је поставио Организатор, Створитељ.

Ако је овај закључак толико очигледан, зашто тако много научника верује у еволуцију? Можда због тога што еволуционисти посматрају чињенице са унапред формираним ставовима? То није неуобичајено међу научницима. Али ма колико уверљиво деловало оно што запажамо док посматрамо неку појаву, то ипак не значи да ћемо доћи до исправног закључка. На пример, особа која се бави ласерском физиком могла би инсистирати на томе да је светлост талас, попут звучног таласа, зато што се светлост често понаша на тај начин. Међутим, њен закључак би био непотпун зато што је доказано да се светлост понаша као скуп честица познатих као фотони. Слично томе, они који тврде да је еволуција чињеница темеље своје закључке само на непотпуним доказима и дозвољавају да њихове личне претпоставке утичу на начин на који посматрају те доказе.

Изненађен сам тиме што се теорија еволуције прихвата као чињеница иако се „стручњаци“ еволуционисти још увек расправљају међу собом о томе како су се ствари наводно одвијале. На пример, да ли бисте веровали да се аритметика темељи на чињеницама уколико би неки стручњаци рекли да је 2 плус 2 једнако 4, док би други рекли да се верује да је њихов збир 3 или можда чак и 6? Ако је улога науке да прихвати само оно што се може доказати, испитати и поновити, онда теорија да су сви животни облици еволуирали од заједничког претка не може бити научна чињеница.

„Нешто не може настати ни из чега“

КЕНЕТ ЛОЈД ТАНАКА

НЕКИ ПОДАЦИ: Ја сам геолог и тренутно радим у Геолошком институту у Флагстафу, у Аризони. Већ скоро три деценије учествујем у научном истраживању у оквиру разних области геологије, укључујући и планетарну геологију. Многи моји чланци и геолошке мапе Марса објављене су у признатим научним часописима. Као Јеховин сведок проводим око 70 сати сваког месеца подстичући људе да читају Библију.

Поучен сам да верујем у еволуцију, али нисам могао да прихватим тврдњу да огромна енергија која је потребна за стварање свемира може настати без моћног Створитеља. Нешто не може настати ни из чега. Такође сам у самој Библији пронашао снажне аргументе у прилог томе да постоји Створитељ. У тој књизи се налазе бројне научне истине које се тичу области којом се бавим, на пример да је Земља сферичног облика и да је обешена „ни на чем“ (Јов 26:7; Исаија 40:22). То је записано у Библији давно пре него што су то људска истраживања доказала.

Размислите о начину на који смо створени. Поседујемо чула, свест о себи, способност да размишљамо, комуницирамо и осећамо. Посебно је значајно то што можемо бити вољени, показивати захвалност за то и сами пружати љубав. Еволуција не може да објасни како су те предивне људске одлике настале.

Запитајте се: ’Колико су поуздани и веродостојни извори информација које подупиру еволуцију?‘ Геолошки запис је непотпун, замршен и збуњујућ. Еволуционисти нису успели да помоћу научних метода у лабораторијама демонстрирају еволуционе процесе за које сматрају да су се некада одвијали. И док научници углавном користе добре технике истраживања како би дошли до података, често су мотивисани себичношћу кад излажу резултате свог истраживања. Познато је да истичу своје мишљење уколико су подаци непотпуни или контрадикторни. Важну улогу у томе играју њихова каријера и осећај личне вредности.

Да бих стекао најтачније разумевање, као научник и истраживач Библије трагам за потпуном истином која је у складу са свим познатим чињеницама и запажањима. Мислим да је најразумније веровати у Створитеља.

„Дизајн који је очигледан у ћелији“

ПОЛА КИНЧЕЛОУ

НЕКИ ПОДАЦИ: Већ неколико година радим као истраживач у области цитологије, молекуларне биологије и микробиологије. Тренутно сам запослена на Универзитету Емори у Атланти, у Џорџији. Такође као волонтер поучавам људе библијским истинама на руском говорном подручју.

Док сам студирала биологију, четири године сам се посветила искључиво истраживању ћелије и њених делова. Што сам више учила о ДНК, РНК, протеинима и метаболичким процесима, све више су ме одушевљавале сложеност, организација и прецизност које су у то укључене. Била сам импресионирана свим оним што је човек научио о ћелији, а још више тиме колико тога још има да се научи. Дизајн који је очигледан у ћелији један је од разлога због којих верујем у Бога.

Проучавајући Библију сазнала сам ко је Створитељ —  Бог по имену Јехова. Уверена сам да он није само интелигентан Конструктор већ и нежан Отац пун љубави који брине за мене. Библија објашњава шта је сврха живота и пружа наду у срећну будућност.

Млади који у школи уче о еволуцији можда нису сигурни у шта да верују. Могу бити збуњени. Уколико верују у Бога, то је испит њихове вере. Али могу се успешно суочити с тим испитом тако што ће истражити многе задивљујуће ствари у природи које нас окружују и тако што ће наставити да уче о Створитељу и његовим особинама. То сам и сама учинила и закључила сам да је библијски извештај о стварању тачан и да није у супротности са науком.

„Изванредна једноставност закона“

ЕНРИКЕ ЕРНАНДЕЗ-ЛЕМУС

НЕКИ ПОДАЦИ: Ја сам Јеховин сведок и пуновремени јеванђелизатор. Такође сам теоријски физичар и запослен сам на мексичком Државном универзитету. Посао који тренутно радим укључује проналажење објашњења, у складу са принципима термодинамике, појаве познате као гравотермална катастрофа, која означава процес у развоју звезда. Такође сам проучавао сложеност ДНК.

Једноставно речено, живот је и сувише сложен да би могао настати случајно. На пример, размислимо о огромној количини информација које се налазе у молекулу ДНК. Математичка вероватноћа да се случајно образује један хромозом мања је од 1 напрема 9 билиона, што је толико невероватно да се може сматрати немогућим. Мислим да је бесмислено веровати да је нека сила без разума могла створити један једини хромозом, а камоли сву ту задивљујућу сложеност која постоји у живим бићима.

Надаље, док проучавам изузетно сложено понашање материје, од најситнијих честица до кретања огромних звезданих маглина кроз свемир, задивљен сам изванредном једноставношћу закона који управљају тиме. По мени, ти закони су много више од рада најбољег математичара — они су попут потписа врхунског уметника.

Људи су често изненађени када им кажем да сам Јеховин сведок. Понекад ме питају како је могуће да верујем у Бога. Таква реакција је сасвим разумљива будући да већина религија не подстиче своје вернике да траже доказе за оно чему су поучени и на чему темеље своја веровања. Међутим, Библија нас подстиче да користимо своју „способност просуђивања“ (Пословице 3:21 ). Сви докази у природи који указују на интелигентни дизајн, као и докази из Библије, уверавају ме не само да Бог постоји већ и да слуша наше молитве.

[Фуснота]

a Гледишта научника која се износе у овом чланку не одражавају обавезно и став установа у којима раде.

[Извор слике на 22. страни]

Слика планете Марс у позадини: Courtesy USGS Astrogeology Research Program, http://astrogeology.usgs.gov