Пређи на садржај

Пређи на садржај

Коме треба веровати?

Коме треба веровати?

Коме треба веровати?

„Јер сваки дом је неко саградио, а онај ко је све саградио јесте Бог“ (ЈЕВРЕЈИМА 3:4).

ДА ЛИ се слажете са логиком коју је користио овај библијски писац? Прошло је око 2 000 година откако су ове речи записане и за то време је човечанство непрестано стицало нова сазнања на пољу науке. Да ли још увек има оних који сматрају да промишљеност и сврсисходност које су очигледне у природи сведоче у прилог постојању Створитеља — Бога?

Чак и у индустријски развијеним земљама, многи људи би одговорили потврдно. Примера ради, анкета коју је 2005. спровео часопис Newsweek показала је да 80 посто људи у Сједињеним Државама „верује да је Бог створио свемир“. Да ли они верују у то јер су необразовани? Да ли ико од научника верује у Бога? Научни часопис Nature известио је 1997. да скоро 40 посто биолога, физичара и математичара који су анкетирани верује не само да Бог постоји, већ и да слуша молитве и одговара на њих.

Међутим, други научници се оштро супротстављају томе. Др Херберт Хауптман, добитник Нобелове награде, недавно је на једној научној конференцији изјавио да је веровање у натприродно, а нарочито веровање у Бога, неспојиво с правом науком. Према његовим речима, „такво веровање је штетно за добробит људског рода“. Чак се и научници који верују у Бога устежу да говоре о томе да промишљеност и сврсисходност које су очигледне у биљном и животињском свету сведоче у прилог постојању Створитеља. Зашто? Говорећи о једном од разлога, Даглас Ервин, палеобиолог са Института Смитсонијан, каже: „Једно од научних правила гласи: чуда нису дозвољена.“

Да ли ћете допустити да вам други одређују шта ћете мислити и у шта ћете веровати? Или ћете лично испитати неке доказе и сами доћи до одређеног закључка? Док на наредним странама будете читали о недавним научним открићима, питајте се: ’Да ли је логично закључити да постоји Створитељ?‘

[Истакнути текст на 3. страни]

Лично испитајте доказе

[Оквир на 3. страни]

ДА ЛИ СУ ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ КРЕАЦИОНИСТИ?

Јеховини сведоци сматрају веродостојним извештај о стварању који се налази у библијској књизи Постанак. Међутим, они нису креационисти. Зашто? Као прво, многи креационисти верују да су свемир, Земља и целокупан живот на њој створени пре око 10 000 година, за шест дословних дана од по 24 часа. Међутим, то није оно што Библија научава. a Осим тога, креационисти су прихватили многа учења која нису у складу с Библијом. Јеховини сведоци темеље своја религиозна учења искључиво на Божјој Речи.

Надаље, у неким земљама је израз „креационисти“ синоним за фундаменталистичке групе које активно учествују у политици. Те групе врше притисак на политичаре, судије и просветне раднике како би усвојили законе и наставне програме који су у складу с креационистичким веровањима.

Јеховини сведоци су политички неутрални. Они поштују право државних власти да доносе и спроводе законе (Римљанима 13:1-7). Међутим, озбиљно схватају Исусову изјаву да његови следбеници „нису део света“ (Јован 17:14-16). У служби проповедања, они пружају људима прилику да се увере у то колико је корисно живети у складу с Божјим мерилима. Али, Сведоци не крше начело хришћанске неутралности и зато не подржавају фундаменталистичке групе које се залажу за доношење грађанских закона који би приморавали друге да прихвате библијска мерила (Јован 18:36).

[Фуснота]

a Видети чланак „Гледиште Библије: Да ли наука противречи извештају из Постанка?“, на 18. страни овог часописа.