Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто не славим вече уочи Свих светих

Зашто не славим вече уочи Свих светих

Зашто не славим вече уочи Свих светих

ПРОШЛЕ године, док су његове комшије биле заузете око припремања за вече уочи Свих светих (у неким земљама познато као Ноћ вештица) — што је популаран празник са снажним призвуком спиритизма који се слави једном годишње — 14-годишњи Мајкл из Канаде размишљао је о нечем сасвим другом. У школском саставу Мајкл је написао:

’Сутра увече је Ноћ вештица. Кад погледам кроз прозор, видим како су травњаци свих мојих комшија украшени надгробним споменицима и костурима, док се на прозорима налазе бундеве из којих сија светло. a Родитељи дотерују костиме за своју децу, а деца маштају о томе колико ће слаткиша добити наредног дана.

’Моја породица је другачија. Наш травњак није украшен, а прозори нису осветљени. Људи ме питају зашто не славим Ноћ вештица. У суштини, Јеховини сведоци не славе тај празник због његовог порекла. b

’Можда је чудно али ја волим период када се слави Ноћ вештица. „Зашто?“, можда се питате. Зато што ме подстиче на размишљање. Подстиче ме да размишљам о разлогу због ког не учествујем у томе. Свако треба сам да одговори на питање да ли је порекло тог празника важно. Ја мислим да је важно. На пример, већина људи би се узнемирила када би се њихове комшије обукле као нацисти. Зашто? Људи се гнушају порекла нацистичких униформи и онога што оне представљају. Ја се гнушам свега што је повезано са ђаволом, злим духовима и вештицама и зато не желим да имам било какав удео у томе. Добро је да размислимо о изборима које правимо и о разлозима због којих нешто изабирамо, и да доносимо одлуке на основу одређених принципа уместо да се водимо оним што је популарно. Ето зашто волим овај период у години. Поносан сам на то што сам другачији и што заступам оно у шта верујем.‘

[Фусноте]

a Бундеве се најпре издубе а затим се на њима направе отвори који подсећају на нос, уста и очи. Унутра се стави свећа или неки други извор светлости.

b За више информација, видети издање Пробудите се! од 8. октобра 2001, стране 5-10.