Пређи на садржај

Пређи на садржај

Могу ли живи помоћи мртвима?

Могу ли живи помоћи мртвима?

Гледиште Библије

Могу ли живи помоћи мртвима?

„Од самог почетка Црква је... упућивала молитве у корист [мртвих]... да би, тако очишћени, имали величанствену прилику да виде Бога“ („Катехизам Католичке цркве“).

ЉУДЕ свих раса интересује какво је стање мртвих. Можда и ви осећате бол и празнину због смрти неке особе коју сте јако волели. Можда се питате да ли су мртви у свесном стању, да ли пате или почивају у миру и да ли постоји ишта што бисте могли учинити за њих.

Многи побожни људи верују да могу помоћи умрлима. Хиндуси, на пример, верују да кремирање тела вољене особе на обалама реке Ганг и расипање пепела по води гарантује вечно блаженство души те умрле особе. На Оријенту, будисти пале папирна кола, куће, одећу и новац јер сматрају да ће умрли тако моћи да користе те ствари на другом свету. У Африци се око гроба просипају алкохолна пића јер се верује да тај дар може користити умрлој особи.

Католичка црква научава да особа која се не покаје за неки „смртни грех“ пре него што умре, саму себе одваја од Божје милости. То стање одвојености „назива се ’пакао‘“. С друге стране, особа која је у Божјој милости може се надати да ће достићи „највећу, коначну срећу“ уз Бога на небу, али пре тога мора бити савршено прочишћена. То може значити да ће провести неко време у чистилишту да би претрпела „ватру очишћења“ као казну за грехе који јој се могу опростити. Док је у чистилишту, особи могу помоћи молитве које се уз посредовање цркве упућују за њу, као и мисе које се одржавају у њену корист. Те службе обично плаћају пријатељи и рођаци преминулих.

Природно је да желите да учините све што је у вашој моћи да бисте ублажили патњу којој би могле бити изложене особе које волите. Уколико би таква помоћ била могућа, зар нам Бог не би тачно објаснио на који начин би се то могло учинити? Погледајмо шта Библија научава о помагању мртвима.

Стање мртвих

Сви обичаји који су раније споменути темеље се на веровању да постоји бесмртна душа, то јест део особе који наставља да живи након што тело умре. Да ли Библија научава тако нешто? „Живи су свесни тога да ће умрети“, каже она, „а мртви нису свесни ничега, нити више имају плату, јер је спомен на њих заборављен. И љубави њихове и мржње њихове и љубоморе њихове нестало је, и никада више неће имати удела ни у чему што ће се чинити под сунцем. Све што ти дође под руку да чиниш, чини то свом снагом својом, јер нема ни рада, ни размишљања, ни знања, ни мудрости у гробу у који идеш“ (Проповедник 9:5, 6, 10). Хебрејска реч која је преведена са гроб једноставно означава заједнички гроб човечанства.

Што се тиче утицаја смрти на свест особе, псалмиста је под надахнућем написао: „Дух његов изађе из њега, и он се у прах враћа, тог дана пропадну све мисли његове“ (Псалам 146:4).

Оно што је записано у Библији разумно је и поуздано. Шта мислите о следећем: Да ли би један отац пун љубави мучио своју децу због склоности ка греху која је саставни део њихове природе? (Постанак 8:21). Наравно да не би. Зашто би онда наш небески Отац учинио нешто слично? Када су неки древни Израелци прихватили пагански обичај да спаљују своју децу жртвујући их лажним боговима, Јехова је осудио таква гнусна дела, описујући то као нешто ’што им никад није заповедио, нити му је то икад на ум пало‘ (Јеремија 7:31).

Људски грех води до смрти а не до мучења у загробном животу. Према речима из Светог писма „плата за грех је смрт“ и „ко је умро, ослобођен је од свог греха“ (Римљанима 5:12; 6:7, 23).

Мртви не пате. Сасвим супротно, они су у стању које је слично дубоком сну, нису свесни ничега — не осећају задовољство нити било шта друго. Према томе, очигледно је да је све што људи чине да би помогли умрлима, у супротности са оним што Библија научава.

Каква је нада за умрле?

То не значи да ће вољене особе које су умрле заувек остати у бесвесном стању. Баш супротно, за њих постоји дивна нада.

Пре него што је вратио свог драгог пријатеља Лазара у живот, Исус је рекао да иде ’да га пробуди‘ (Јован 11:11). У једној другој прилици, објаснио је да ће „сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29). Ускрснули ће бити ослобођени кривице за грехе које су раније починили и неће испаштати због онога што су урадили док су били живи. Имаће прилику да живе у савршеним околностима. Каква дивна нада!

Уколико вам та нада делује привлачно, проверите колико су поуздана та обећања. Јеховиним сведоцима ће бити веома драго да вам помогну у томе.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Да ли су мртви у свесном стању? (Псалам 146:4; Проповедник 9:5, 6, 10).

◼ Да ли би Бог проузроковао да мртви пате у горућем паклу? (Јеремија 7:31).

◼ Постоји ли нада за умрле? (Јован 5:28, 29).