Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Измене у Пробудите се! Синоћ сам довршила читање издања Пробудите се! од јануара 2006. Заиста ми се свиђају измене које сте направили! Пробудите се! сада садржи још више материјала за истраживање и обликован је тако да подстиче читаоца на размишљање. Од прве до последње стране, могу да видим Јеховину руку како нам помаже да духовно напредујемо.

Б. Н., Канада

Имам 16 година. Измене у Пробудите се! ће нам много помоћи у проучавању Библије. У неким чланцима се налази низ питања која помажу читаоцу да добро промисли о ономе што је прочитао. Право ми је задовољство да користим Пробудите се! док припремам школске задатке. Надам се да ћете наставити да објављујете такве изванредне и корисне информације за нас.

С. Н., Намибија

Вера ми даје снагу — живот са АЛС-ом (Јануар 2006) Након што сам прочитала искуство Џејсона Стјуарта, сви моји проблеми почели су да изгледају безначајно. Схватила сам да Јехова цени службу коју вршимо у складу с нашим околностима. Дивим се Џејсоновој жени због њене самопожртвованости и поуздања у Јехову. Ово искуство ће заувек остати у мом срцу и помоћи ће ми да се суочим с проблемима који ће се појавити у будућности.

С. Р. С., Перу

Плакала сам након што сам прочитала Џејсоново искуство, не само зато што сам била ганута док сам читала о кушњама с којима се суочава већ и зато што сам као Јеховин сведок поносна што имам таквог духовног брата. Из његове приче сам увидела колико је важно да се припремимо за кушње јер „време невоље и непредвиђени догађаји“ могу снаћи свакога од нас (Проповедник 9:11).

Т. Е., Мађарска

Моја мајка је умрла од АЛС-а. Зато ме је Џејсоново искуство дубоко дирнуло. Његов пример ме је подстакао да и даље дајем најбоље у служби. Молим се Јехови да настави да јача овог брата и његову жену.

Л. С. Г., Парагвај

То што је Џејсон темељно проучавао док је био здрав па је стога имао духовну снагу кад му је то било потребно, навело ме је на размишљање. Ојачало је моју одлучност да још ревније проучавам Библију.

Ј. М., Јапан

Млади питају... Зашто повређујем себе? (Јануар 2006) Као млада особа, борила сам се са зависношћу од дроге и алкохола, али најтежи проблем с којим сам се суочавала било је самоповређивање. То је непрестана борба, али чланци попут овог дају ми снагу да истрајем. Речима се не може изразити моја захвалност.

Е. К., Сједињене Државе

Од своје десете године повређивала сам себе. Сада имам 56 година. Прекинула сам с том навиком пре четири године, али понекад су моји проблеми толико велики да пожелим да то урадим поново. Овај чланак ме је погодио у срце. Помоћи ће особама попут мене да смогну снаге да се боре са свакодневним животним проблемима.

Име изостављено, Холандија

Имам 17 година и желела бих да вам захвалим за овај чланак. Самоповређивање је мој проблем. Недавно сам се поново посекла. Након тога сам пришла мајци и замолила је да се моли са мном. Упркос том проблему, схватила сам да ме Јехова воли. Чланак који сте написали много ми помаже и захвална сам Богу за то!

Н. М., Чешка

„Не могу да верујем!“ То је била моја реакција након што сам прочитала овај чланак. Имам 18 година. Већ неко време повређујем саму себе. Бол ми помаже да потиснем емоције. Често осетим потребу да повредим себе и не знам како да се одупрем том нагону. Изненадила сам се када сам видела овај чланак. Сузе су ми потекле и захвалила сам Јехови у молитви. Само у Јеховиној организацији је могуће пронаћи такву утеху!

Е. П., Русија

Када сам имала 14 година, почела сам да ублажавам емоционалну патњу тако што сам повређивала себе. Једанпут сам чак морала ићи у болницу због тога. Вођење дневника ми је много помогло у томе да контролишем своје склоности. Такође, када сам у искушењу да се повредим, позовем пријатеља који ме разуме. Нарочито ми помаже молитва. Када се осећам недостојно да се молим, пријатељи и хришћанске старешине се моле са мном. То је тешка борба, али научила сам како да се носим с тим и да прихватим сву помоћ која ми је на располагању како не бих повређивала себе.

Н. В., Немачка

На слици на првој страни овог чланка види се девојка која се чупа за косу, а у чланку се спомиње „Сара“ која је то чинила како би се казнила. Моја ћерка има поремећај познат као трихотиломанија који је карактеристичан по томе што особа чупа своју косу. Такво понашање је повезано са опсесивно-компулзивним поремећајем. Особа се тако понаша због тог унутрашњег нагона а не зато што жели да се повреди. Чупање косе није одскочна даска до самоповређивања.

М. Х., Сједињене Државе

Пробудите се! одговара: Израз трихотиломанија који је настао крајем 19. века, означава поремећај у понашању који је карактеристичан по неодољивом нагону да се особа чупа за косу. Као што смо покушали да прикажемо том сликом, чупање косе понекад је повезано са самоповређивањем. Међутим, то не значи да је свака особа која то чини склона самоповређивању о ком се говори у нашем чланку. Као што је читатељка указала, понекад је та навика у већој мери повезана са опсесивно-компулзивним поремећајем.

У сваком случају, неки стручњаци објашњавају да треба утврдити шта је узрок трихотиломаније тако да се лечење може прилагодити потребама сваке оболеле особе. Зато би било мудро да особе које имају тај проблем затраже лекарску помоћ како би им била успостављена дијагноза и одређен начин лечења.

Како бисте одговорили? (Јануар 2006) Одушевљена сам овом новом рубриком! Пошто се наши унучићи школују код куће, то ће бити одличан додатак њиховом свакодневном читању Библије и чланака из Пробудите се! које они читају у оквиру својих школских задатака. Хвала вам што толико бринете за младе.

Б. Е., Сједињене Државе

Ова рубрика је понекад тешка, али када нађем одговор на питање стварно сам срећан! Јуче сам цело вече провео тражећи одговоре на питања са ове странице и било је тако интересантно! Када одрастем, желео бих да помажем око издавања овог часописа тако да и други могу учити о Јехови!

Д. Х., Сједињене Државе

Имам осам година. На нашем породичном студију разматрамо ову рубрику. Уживамо када морамо нешто да истражимо. Део с питањем „Ко сам ја?“ понекад је тежак али ми волимо изазове. Само тако наставите!

К. В., Сједињене Државе