Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Насиље у медијима повезано је с насилним понашањем [адолесцената] скоро исто као и пушење с раком плућа“ (THE MEDICAL JOURNAL OF AUSTRALIA).

Докази указују да је једна врста слепих мишева који се једу у неким деловима Африке, „можда природни домаћин вируса еболе“ (MACLEANS, КАНАДА).

Према подацима из канцеларије мексичког државног тужиоца, у тој земљи је у протеклих осам година било киднаповано најмање 130 000 деце. Њима се тргује ради сексуалног искоришћавања, да би служила као радна снага или ради трговине њиховим органима (MILENIO, МЕКСИКО).

Дванаест година у затвору — зашто?

Три Јеховина сведока се већ 12 година налазе у затвору у Сави (Еритреја, источна Африка). Никаква оптужба није подигнута против њих и никад нису били на суђењу. Нико не може да их посети, па ни чланови породице. Због чега? Због њиховог одбијања да служе војску. У закону Еритреје не постоји никаква одредба у вези са особама којима савест не дозвољава да служе војску. Када су младићи ухапшени, задржани су у војном логору где су често батинани и подвргавани разним облицима малтретирања.

Интернет угрожава животињски свет?

„Да ли Интернет убрзава изумирање афричког слона?“ Ово питање је постављено у часопису The New York Times. Неке особе које се залажу за заштиту животиња верују да убрзава и да су још многе друге врсте у опасности. За илегалну трговину преко Интернета каже се да се шири истом брзином као и сам Интернет. Током тромесечног претраживања сајтова на енглеском језику откривено је „више од 6 000 понуда за продају предмета животињског порекла који су илегални или се претпоставља да су илегални“. Ту су између осталог и оклопи корњача, скулптуре од слоноваче, па чак и живи црни пантери.

Еколошко централно грејање

„Коштице маслина су почеле да се користе као гориво за централно грејање“, извештавају шпанске новине El País. Овај извор енергије обезбеђује грејање и топлу воду за најмање 300 домаћинстава у Мадриду. Коштице маслина су јефтино гориво — 60% јефтиније од нафте и 20% од угља. Оне не загађују животну средину, будући да је количина угљен-диоксида која се ослобађа приликом сагоревања иста као и приликом разлагања у природи. Још једна предност јесте то што их је лако набавити. Коштице остају након цеђења уља из маслина, а сматра се да је Шпанија на првом месту у свету по производњи маслиновог уља.

Резанци стари четири хиљаде година

Научници кажу да су ископали „најстарије резанце на свету“, извештава The New York Times. Ти резанци су танки, жути, дуги 50 центиметара и направљени од домаћег проса које расте само у Кини. Пронађени су у преврнутој земљаној посуди испод три метра дебелог талога у близини реке Хуанг у северозападној Кини. Према часопису Nature, то место је вероватно било уништено приликом неког земљотреса и „катастрофалне поплаве“ пре око 4 000 година. Што се тиче расправе око тога да ли су први резанци направљени у Италији, на Блиском истоку или Оријенту, у новинама Times цитира се један од истраживача, Хоујуен Лу, с Кинеске академије наука, који је изјавио: „Ово истраживање је потврдило да се производња тестенина најпре развила у Кини.“