Пређи на садржај

Пређи на садржај

ТВ — крадљивац времена?

ТВ — крадљивац времена?

ТВ — крадљивац времена?

ДА ЛИ бисте пристали да се до краја живота одрекнете гледања телевизије, ако би вам неко понудио милион долара? Током једне анкете која је спроведена 1990-их, сваки четврти Американац је на то питање одговорио одрично. Другом приликом, људима је постављено питање шта највише желе. Већина је рекла да жели мир и срећу. Али, то је била друга ставка на њиховој листи жеља. Оно што су највише желели био је телевизор с великим екраном!

Телевизија ужива огромну популарност у целом свету. Давне 1931, док је телевизија још била у повоју, председник RCA (Америчка радијска корпорација) изјавио је: „Реално је очекивати да ће телевизију, када се буде развила у пуној мери, пратити целокупно становништво наше планете.“ У то време, ове речи су можда звучале као претеривање, али данас није тако. Процењује се да у свету има милијарду и по телевизора и много више гледалаца. Волели је или не, телевизија игра веома значајну улогу у животима људи.

Запањујуће је колико времена многи проводе гледајући ТВ. Недавно је у различитим деловима света спроведено једно истраживање које је показало да људи у просеку гледају ТВ нешто више од три сата дневно. У Северној Америци тај просек износи четири и по сата, док су Јапанци на врху листе, јер у просеку испред екрана проводе пет сати дневно. Дугорочно гледано, тако се утроши много времена. Ако гледамо телевизију четири сата дневно, до 60. године живота то ће укупно износити десет година. Па ипак, нико од нас не би желео да му на надгробном споменику пише: „Овде лежи наш драги пријатељ који је шестину живота посветио гледању телевизије.“

Да ли људи сатима седе испред телевизора зато што им то причињава задовољство? Не мора да значи. Многи су свесни тога да превише гледају ТВ и осећају кривицу што то време нису утрошили на нешто корисније. Неки кажу да су зависни од гледања телевизије. Наравно, та зависност се не може изједначити са зависношћу од наркотика, мада постоје сличности. Зависност од дроге узима много времена онима који јој робују. Иако би желели, они немају пуну контролу над својим временом нити могу да се ослободе те навике. Због дроге жртвују важне друштвене и породичне активности, а када прекину да је узимају доживљавају апстиненцијалну кризу. Сви ови симптоми могу се појавити и код људи који претерано гледају телевизију.

„Јести превише меда није добро“, написао је мудри краљ Соломон (Пословице 25:27). Исто начело се може применити и на гледање телевизије. Иако она пружа многе корисне садржаје, прекомерно гледање краде време које треба посветити породици, код деце се може негативно одразити на читање и учење и допринети гојазности. Ако посвећујете много времена телевизији, добро је да размислите о томе шта добијате за узврат. Време је и сувише драгоцено да бисмо га расипали. Осим тога, мудро је да размислимо о томе шта гледамо. О тој теми ће бити речи у следећем чланку.