Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је љубав оправдање за предбрачни секс?

Да ли је љубав оправдање за предбрачни секс?

Гледиште Библије

Да ли је љубав оправдање за предбрачни секс?

У ЈЕДНОЈ анкети је скоро 90 посто испитаних тинејџера мислило да предбрачни секс није погрешан када се двоје воле. Медији често износе и одобравају такво размишљање. Сасвим је уобичајено да се на телевизији и у филмовима прикажу полни односи као нормалан исход међусобне привржености.

Наравно, особе које желе да угоде Богу не траже вођство овог света пошто разумеју да он одражава размишљање свог владара, Ђавола (1. Јованова 5:19). Оне такође пазе да се не воде само осећањима, јер знају да је „срце варљивије од свега и на све је спремно“ (Јеремија 17:9). Уместо тога, они који су заиста мудри траже вођство Створитеља и његове надахнуте Речи (Пословице 3:5, 6; 2. Тимотеју 3:16).

Полни односи су дар од Бога

„Сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је, јер долази од Оца небеских светлости“, пише у Јакову 1:17. Један од тих драгоцених дарова јесу интимности унутар брачне заједнице (Рута 1:9; 1. Коринћанима 7:2, 7). Њима се преноси живот и оне такође омогућавају мужу и жени да на један веома нежан и пријатан начин имају блиску везу у физичком и емоционалном погледу. „Радуј се са женом младости своје“, написао је древни краљ Соломон. „Нека те груди њене опијају у свако доба“ (Пословице 5:18, 19).

Наравно, Јехова жели да користимо његове дарове и да им се радујемо. Зато нам је он такође дао најбоље законе и начела за живот (Псалам 19:7, 8). Јехова нас ’учи за наше добро и води путем којим треба да идемо‘ (Исаија 48:17). Да ли би нам наш небески Отац — најистакнутији пример љубави — ускратио нешто што је стварно добро? (Псалам 34:10; 37:4; 84:11; 1. Јованова 4:8).

Предбрачни секс није знак љубави

Када се муж и жена сједине у браку, они такорећи постају „једно тело“. Када две невенчане особе имају полне односе, што се назива блуд, и оне постају „једно тело“ — али тело које је нечисто у Божјим очима. a Штавише, такве везе не представљају знак љубави. Зашто? (Марко 10:7-9; 1. Коринћанима 6:9, 10, 16).

Један разлог је тај што блуд представља полни однос без истинске преданости. Поред тога што поткопава самопоштовање, он може довести до болести, нежељене трудноће и емоционалног бола. Изнад свега, њиме се крше Божја праведна мерила. Према томе, блуд представља помањкање или потпуни недостатак обзира према тренутној и будућој добробити и срећи друге особе.

Хришћанин који чини блуд такође задире у права свог духовног брата или сестре (1. Солуњанима 4:3-6). На пример, ако се особе које се изјашњавају као Божје слуге упусте у ванбрачне полне односе, оне уносе нечистоћу у хришћанску скупштину (Јеврејима 12:15, 16). Оне ускраћују моралну чистоћу и особи с којом су починиле блуд, а уколико она још није ступила у брак, онемогућавају јој да у будућности то уради као невина особа. Такође, наносе срамоту својој породици, као и породици онога с ким су имале полни однос. На крају, показују непоштовање према Богу кога су повредили тиме што су прекршили његове праведне законе и начела (Псалам 78:40, 41). Зато ће Јехова казнити оне који се не кају за сва таква зла дела (1. Солуњанима 4:6). Према томе, зар је икакво чудо што нам Библија каже да ’бежимо од блуда‘? (1. Коринћанима 6:18).

Да ли си заљубљен и планираш да се венчаш? Зашто онда не би искористио период удварања да положиш чврст темељ међусобног поверења и поштовања? Размисли о овоме: Како жена може потпуно веровати мушкарцу који показује да му недостаје самосавладавање? Да ли би мушкарцу било лако да цени и поштује жену која занемарује Божји закон како би удовољила својим осећањима или да би угодила човеку?

Такође, немој заборавити да они који одбацују мерила која нам је Бог с љубављу пружио жању оно што су сејали (Галатима 6:7). „Ко чини блуд, греши свом телу“, каже се у Библији (1. Коринћанима 6:18; Пословице 7:5-27). Истина, ако се пар који се упустио у предбрачни секс заиста покаје и искрено потруди да обнови добар однос с Богом и међусобно поверење, осећања кривице и сумње би с временом могла да ослабе. Па ипак, њихови ранији поступци обично остављају ожиљак. Један млади пар који је сада у браку веома жали што је починио блуд. Супруг се понекад пита: ’Да ли су наше брачне размирице на неки начин последица тог нечистог почетка нашег односа?‘

Права љубав је несебична

Иако је пропраћена романтичним осећањима, права љубав се ’не понаша непристојно‘ и „не гледа своју корист“ (1. Коринћанима 13:4, 5). Напротив, када је она у питању, онда се узима у обзир добробит и вечна срећа друге особе. Таква љубав наводи мушкарца и жену да се међусобно поштују и да сексуалним интимностима дају одговарајуће, од Бога одређено место — у браку (Јеврејима 13:4).

Осећања поверења и сигурности која воде до среће у браку посебно су важна када се роде деца, пошто је Бог намеравао да она одрастају у окружењу у којем се осећају љубав, стабилност и сигурност (Ефешанима 6:1-4). Двоје људи су једино у браку заиста предани једно другом. Они се заветују у срцу, а често и усмено, да ће бринути једно за друго и подупирати се у добру и злу до краја живота (Римљанима 7:2, 3).

Интимни изрази наклоности мужа и жене могу ојачати њихову везу. У једном срећном браку такви изрази су много пријатнији и смисаонији — без омаловажавања брачне заједнице, узнемирене савести или непослушности Створитељу.

[Фуснота]

a Грчка реч која се преводи са „блуд“ односи се на све сексуалне поступке с другом особом ван брака који подразумевају употребу полних органа, укључујући и орални секс. (Видети Пробудите се! од 22. јула 2004, страна 12, и Кулу стражару од 15. фебруара 2004, страна 13, које издају Јеховини сведоци.)

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

Како Бог гледа на предбрачни секс? (1. Коринћанима 6:9, 10).

◼ Зашто је блуд штетан? (1. Коринћанима 6:18).

◼ Како они који су привучени једно другом могу показати праву љубав? (1. Коринћанима 13:4, 5).