Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да прекинем са овом навиком?

Како да прекинем са овом навиком?

Млади питају...

Како да прекинем са овом навиком?

„Почео сам да мастурбирам са осам година. Касније сам сазнао како Бог гледа на то. Кад год сам попустио тој навици осећао сам се ужасно. ’Како би Бог могао да воли некога као што сам ја?‘, питао сам се. Био сам уверен да нећу ући у Божји нови свет“ (Лука). a

МОЖДА си и ти, попут Луке, постао роб мастурбације. Знаш да би Јехова волео да се одупреш том нагону и да испољаваш самосавладавање, које је плод Божјег светог духа (Галатима 5:22, 23; 2. Петрова 1:5, 6). Међутим, повремено поклекнеш. После тога сматраш да си изгубљен случај и да ниси способан да живиш у складу с Божјим праведним мерилима.

Управо тако је млади Петар мислио о себи. „Када сам попустио, осећао сам се ужасно“, каже он. „Мислио сам да никада нећу моћи да се искупим за оно што сам урадио. Било ми је тешко да се молим. Почео бих на следећи начин: ’Јехова, не знам да ли ћеш чути ову молитву, али...‘“ Слично је размишљао и младић по имену Андреј. „Осећао сам се као прави лицемер“, каже он. „Ујутру сам присиљавао себе да устанем из кревета и започнем дан. Било ми је тешко да будем на хришћанским састанцима и у служби проповедања.“

Ако се и ти осећаш попут Луке, Петра или Андреја, охрабри се. Ниси једини који има тај проблем и твоја ситуација није безнадежна! Многи млади — а и старији — борили су се с мастурбацијом и успели су да прекину с тим. То можеш и ти. b

Изборити се са осећањем кривице

Као што је већ споменуто, оне који попусте пред овом навиком често мучи осећање кривице. То што си ’ражалошћен у складу с Божјом вољом‘ без сумње те може подстаћи да прекинеш с том навиком (2. Коринћанима 7:11). Међутим, прекомерно осећање кривице може бити контрапродуктивно. Оно те може толико обесхрабрити да једноставно пожелиш да се предаш (Пословице 24:10).

Стога се труди да ствари видиш онако какве оне заиста јесу. Мастурбација је облик нечистоће. Она може од тебе створити ’роба разних жеља и ужитака‘ и подстиче ставове који могу искварити ум (Титу 3:3). У исто време, мастурбација није облик великог сексуалног неморала као што је блуд (Ефешанима 4:19). Према томе, ако се бориш с мастурбацијом, не треба да мислиш да си починио неопростив грех. Најважније је да се одупиреш том нагону и да се у својој борби никада не предаш!

Понекад је најлакше препустити се потиштености после пада. Када се то деси, сети се речи из Пословица 24:16: „Ако праведник и седам пута падне, опет ће устати, а зли ће посрнути у невољи.“ То што с времена на време доживиш неуспех не значи да си лоша особа. Зато немој одустати. Уместо тога, анализирај шта је довело до пада и настој да то не понављаш.

Уместо да стално пребацујеш себи због проблема који имаш, издвој време да дубоко размишљаш о Божјој љубави и милосрђу. Псалмиста Давид, који је и сам имао своје падове, рекао је: „Као што је отац милосрдан синовима својим, тако је и Јехова милосрдан онима који га се боје. Јер он добро познаје грађу нашу, памти да смо прах“ (Псалам 103:13, 14). Да, Јехова узима у обзир нашу несавршеност и ’спреман је да опрости‘ када погрешимо (Псалам 86:5). С друге стране, он жели да се трудимо како бисмо се поправили.

Које конкретне кораке можеш предузети да би прекинуо с том навиком и избегао враћање на њу?

Добро је поверити се некоме

Иако се у многим земљама велика пажња поклања сексу, многи људи су утврдили да о томе није лако разговарати на озбиљан и достојанствен начин. У твом случају, осећање стида би ти могло отежавати да о тој теми започнеш разговор чак и с блиским пријатељем. Један хришћанин који се неколико година борио с мастурбацијом приметио је: „Колико ми је само жао што у младости нисам скупио храброст и разговарао с неким о томе! Много година су ме мучила осећања кривице и озбиљно су утицала на моје односе с другима, а изнад свега и на мој однос с Јеховом.“

Коме би требало да се обратиш? Најбоље би било да то буде нека духовно зрела особа, по могућству твој родитељ. Могао би почети тако што би рекао: „Да ли можемо да разговарамо о нечему што ме доста узнемирава?“

Марио је одлучио да се обрати свом оцу. Испоставило се да је он био веома саосећајан и пун разумевања. Чак је признао Марију да се и сам борио с том навиком када је био млађи. „Пуно ме је охрабрило то што је отац био поштен и искрен“, каже Марио. „Пошто је он успео да победи ту навику, закључио сам да ћу то онда моћи и ја. Очев став ме је толико дирнуо да сам бризнуо у плач.“

Андреј је скупио храброст да разговара с једним хришћанским старешином и драго му је што је то урадио. c „Док ме је слушао, његове очи су се испуниле сузама“, каже Андреј. „Када сам завршио, уверио ме је да ме Јехова воли. Рекао ми је да је мој проблем уобичајен. Обећао је да ће пратити мој напредак и да ће ми набавити више информација из наше литературе. Разговарајући с њим, одлучио сам да се и даље борим — чак и ако би дошло до поновних падова.“

Попут Марија и Андреја, и ти можеш добити помоћ док се трудиш да прекинеш с мастурбацијом. Следи савете из пропратног оквира „Пређи у напад!“. Да, буди уверен да можеш победити у тој борби!

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фусноте]

a Имена у овом чланку су промењена.

b Иако су овде цитирани мушкарци, многе особе женског пола се такође боре с мастурбацијом. Стога се изнети савети односе на оба пола. Запази такође да овај чланак говори о томе када неко сам мастурбира. С друге стране, узајамно надраживање полних органа ван брачне заједнице спада у оно што се у Библији назива блуд, што је у Божјим очима веома озбиљан грех. (Видети чланак „Млади питају... Шта има лоше у предбрачном сексу?“ у издању овог часописа од 22. јула 2004, стране 12-14.)

c Девојка би могла да разговара с мајком или неком зрелом духовном сестром из скупштине.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Зашто је важно имати на уму да је Јехова ’спреман да опрости‘? (Псалам 86:5).

◼ Које кораке ћеш предузети да би прекинуо с мастурбацијом?

◼ Зашто не треба да се стидиш да потражиш помоћ?

◼ Како најбоље можеш задржати своје мисли на ономе што је чисто?

[Оквир/Слика на 19 страни]

Пад не значи пораз!

Како је лако мислити: ’Нисам успео, зато могу да се предам.‘ Борите се против таквог размишљања. Немојте дозволити да привремени неуспех, или чак учестали неуспеси, значе пораз за вас.

Размотрите следеће поређење: Ако сте дошли до врха степеништа и оклизнули се низ једну или две степенице зато што сте се спотакли, да ли ћете закључити: ’Морам сићи на почетак степеница и кренути испочетка‘? Наравно да нећете! Зашто бисте онда примењивали то погрешно закључивање на борбу с лошим навикама?

Неуспех често прати осећај кривице. Тај осећај у вама може нарасти до крајности ако закључујете да нисте добри, да сте лоше нарави и да не заслужујете ништа добро. Немојте себи дозволити препуштање таквој преувеличаној кривици. Она вам одузима снагу која вам је потребна да наставите битку. Задржите на уму и следеће: Највећи човек који је икад ходао Земљом, Исус Христ, дошао је да откупи грешнике, а не савршене људе. Зато нико од нас у овом времену неће обављати ствари савршено. (Пробудите се! од 8. јула 1991, страна 15.)

[Оквир/Слика на 20 страни]

Пређи у напад!

◼ Размишљај о нечем другом (Филипљанима 4:8).

◼ Избегавај да гледаш оно што подстиче неисправне жеље (Псалам 119:37).

◼ Моли се за ’изузетну снагу‘ (2. Коринћанима 4:7).

◼ Буди запослен хришћанским активностима (1. Коринћанима 15:58).

[Оквир/Слика на 20 страни]

Додатна помоћ

За више информација о томе како да се прекине с мастурбацијом, видети 25. и 26. поглавље књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, коју су издали Јеховини сведоци.