Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Широм света дневно се изврши 5,7 милиона покушаја да се преваре корисници Интернета (MAGAZINE, ШПАНИЈА).

„У Јапану је 2005. била осма узастопна година у којој је број самоубистава премашио 30 000.“ Стопа самоубистава у Јапану једна је од највећих на свету (MAINICHI DAILY NEWS, ЈАПАН).

„У последњих 500 година, људска активност довела је 844 врсте до истребљења (или изумирања у природи)“ (IUCN, СВЕТСКА УНИЈА ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ, ШВАЈЦАРСКА).

Према владиним проценама, у Британији су 6 посто мушкараца и жена хомосексуалци. Закон који је донесен 2005. године „дозвољава партнерима истог пола да се ’венчавају‘“ и даје им слична права као и брачним паровима различитог пола (THE DAILY TELEGRAPH, ЕНГЛЕСКА).

Глечери се крећу брже

„Убрзава се кретање неколико великих глечера који сачињавају ледени покривач на Гренланду“, извештава часопис Science. Сателитски снимци откривају да се брзина кретања неколико гренландских глечера отприлике удвостручила у протеклих пет година, достижући више од 12 километара годишње. У последњих десет година, губитак ледене масе повећао се са 90 на 220 кубних километара годишње. Научници зато указују да су „тренутне процене будућег пораста нивоа мора и сувише мале“.

Цркве славе Дарвина

У фебруару 2006. године у Сједињеним Државама скоро 450 „хришћанских“ цркава прославило је 197. годишњицу од рођења Чарлса Дарвина. У то су били укључени „програми и проповеди осмишљене тако да се истакне како се његова теорија еволуције слаже са хришћанским веровањима и да хришћани не морају бирати између религије и науке“. Према новинама Chicago Tribune, биолог и декан Више школе књижевности и природних наука при Универзитету Висконсин-Ошкош, Мајкл Зимерман, који је организовао прославе рекао је: „Нема потребе да бирате. Можете прихватити и једно и друго.“

Грубост на радном месту

„Грубо понашање на радном месту може неку компанију коштати времена, обављеног посла и способних радника“, стоји у новинама The Wall Street Journal. Анкета у којој је учествовало скоро 3 000 особа показала је да је више од 90 посто њих „доживело непријатности на послу“. Половина испитаника рекла је да су „изгубили време бринући због те ситуације“, „четвртина је с мање ефикасности обављала свој посао“, а осмина је дала отказ. По мишљењу Кристине Порад, професора менаџмента на Универзитету јужне Калифорније „смањење радног учинка, изостајање с посла и чак поткрадање могу бити показатељи да грубо понашање представља проблем у тој компанији“, наводи се у новинама Journal.

Огромна мрља океанског отпада

Почетком 2006. године, огромна количина плутајућег океанског отпада „упловила је с југа у хавајске воде, наносећи гомиле одбачене рибарске опреме и пластичног отпада на острвске плаже“, извештава The Honolulu Advertiser. Морске струје потискују већи део плутајућег отпада на северни део Тихог океана, али под извесним атмосферским условима тај отпад стиже до Хаваја. Током 2005. године „пронађено је више од 2 000 бачених предмета“ као и више од 100 рибарских мрежа. То смеће угрожава живи свет у мору. Оснивач Завода за истраживање мора Алгалита, Чарлс Мур каже: „У океанима више нема риба које једу само природну храну. Све се хране комадићима пластике.“