Пређи на садржај

Пређи на садржај

Популарна забава у првом веку

Популарна забава у првом веку

Популарна забава у првом веку

Сукоб навијача из два суседна града у јужној Италији довео је до многих повреда и смртних случајева, међу којима је било и деце. Због ове трагедије власти су наредиле да се амфитеатар затвори на десет година.

НЕ БИ било ништа чудно да се извештај о оваквом сукобу нађе у данашњим новинама. Али овај инцидент се десио пре скоро 2 000 година, за време владавине цара Нерона. Римски историчар Тацит описао је тај сукоб који се десио у амфитеатру у Помпеји током једне гладијаторске борбе, када је дошло до обрачуна између навијача из Помпеје и суседног града Нукерије.

У првом веку забава је привлачила огроман број људи. Значајни градови у Римском царству имали су позоришта, амфитеатре или циркуске арене, а неки градови су имали све то заједно. „У тим играма“, каже Atlas of the Roman World, „било је неконтролисаног излагања опасности и узбуђењу... [и] систематског проливања крви.“ Они који су управљали двоколицама носили су одећу упадљивих боја, а сваки тим је представљао неки слој друштва, било политички било социјални. Навијачи би просто помахнитали када би се појавили њихови фаворити. Возачи двоколица су били веома популарни, зарађивали су огромне суме новца, а неки људи су чак држали њихове слике у кућама.

У градовима су приређиване и гладијаторске борбе и борбе између људи и животиња у којима људи понекад нису били наоружани. Према речима историчара Вила Дјуранта „осуђени преступници, понекад обучени у коже како би личили на животиње, били су бацани изгладнелим животињама. У таквим случајевима они су умирали у највећим могућим мукама“.

Они који су уживали у таквој безбожној забави заиста су имали ’замрачен ум‘ и ’изгубили су сваки осећај за оно што је честито‘ (Ефешанима 4:17-19). У другом веку Тертулијан је записао: „Међу [хришћанима] се никада није говорило, гледало нити слушало оно што има везе са лудилом у циркусу, бестидношћу у позоришту, [и] зверствима у арени.“ И данас прави хришћани воде рачуна да се не излажу насилној забави, без обзира на то да ли се она презентује у литератури, на телевизији или преко компјутерских игара, јер знају да Јехова мрзи „онога ко воли насиље“ (Псалам 11:5).

[Слика на 30. страни]

Мозаик на коме су приказани победници у трци двоколица

[Слика на 30. страни]

Фреска која приказује човека како се бори са лавицом

[Слика на 30. страни]

Римско позориште у првом веку

[Извор]

Ciudad de Mérida

[Извори слика на 30. страни]

Горе и доле лево: Museo Nacional de Arte Romano, Mérida