Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајте величанствени Меконг

Упознајте величанствени Меконг

Упознајте величанствени Меконг

РЕКА Меконг протиче кроз шест азијских земаља и омогућује живот за око 100 милиона људи из близу 100 староседелачких и етничких скупина. Она годишње донесе улов од 1,3 милиона тона рибе — што је четири пута више од улова у Северном мору! Протеже се дуж 4 350 километара и најдужа је река у југоисточној Азији. Пошто протиче кроз више земаља, ова река има више имена. Од њих је најпознатије Меконг — скраћени облик имена на тајском Ме Нам Конг.

Река Меконг извире у Хималајима, одакле младалачки полетно хита док се у слаповима спушта низ планинске обронке и надире кроз дубоке клисуре. У тренутку када напушта Кину, у којој је позната као Ланцанг, ова река је прешла скоро половину своје укупне дужине и спустила се за невероватних 4 500 метара. Пад њеног доњег дела износи свега 500 метара. Због тога је тај ток реке знатно спорији. Након што напусти Кину, Меконг разграничава Мјанмар и Лаос и чини већи део границе између Лаоса и Тајланда. У Камбоџи се рачва и у виду два рукавца отиче у Вијетнам. Они се гранају у неколико канала који се уливају у Јужно кинеско море.

Крајем 1860-их, Французи су покушали да овом реком узводно стигну до Кине. Међутим, њихове наде су се распршиле када су у Камбоџи, близу града Краче, наишли на брзаке, а у јужном Лаосу на читав низ великих водопада познатих као Кон водопади. Низ те водопаде се стропошта више воде него низ било које друге водопаде у свету, чак двоструко више него низ Нијагарине водопаде који се налазе на граници између Канаде и Сједињених Држава.

Река од животног значаја

Меконг је од пресудне важности за привреду југоисточне Азије. Престонице Лаоса и Камбоџе, Виангчанг и Пном Пен, јесу лучки градови на тој реци. Низводно одатле Меконг је веома важан за добробит вијетнамског народа. Тамо се дели у седам канала формирајући делту која се простире на 25 000 квадратних километара с приближно 3 200 километара пловних путева. То обиље воде наводњава њиве и пиринчана поља и снабдева их драгоценим муљем омогућујући тако земљорадницима да у току једне године имају три жетве пиринча. У ствари, Вијетнам је после Тајланда највећи светски извозник те основне животне намирнице.

Процењује се да у Меконгу живи 1 200 врста риба, а неке од њих се, као и ракови, узгајају. Једна врста тамошње рибе, риел, позната је из јединственог разлога — валута Камбоџе, риел, добила је име по њој. У Меконгу живи и једна угрожена врста сома која може да нарасте скоро три метра. Године 2005, рибари су ухватили у мрежи сома од 290 килограма. То је можда највећа слатководна риба на свету која је икада била пронађена! Још једна угрожена врста, бар када је Меконг у питању, јесте Иравади делфин. Истраживачи тврде да је у реци остало вероватно мање од стотину тих делфина.

Поред тога што је извор хране за милионе људи, Меконг служи и као главна саобраћајница за бродове свих величина. Њиме плове мали путнички бродови, већи који превозе робу и теретни који плове ка океану или са њега долазе. Река је омиљена и међу туристима, од којих многи воле да путују узводно од Кон водопада̂ како би посетили Виангчанг. Чувен по својим каналима, пагодама и кућама на шиповима тај град је трговачки, политички и религиозни центар већ више од 1 000 година. Од Виангчанга се узводно може стићи до Луангпрабанга. Тај лучки град је некада био престоница огромне државе која је обухватала подручје данашњег Тајланда и Лаоса, а једно време, укључујући ту и период француске владавине, био је краљевска престоница Лаоса. У том чувеном граду још увек се може приметити утицај француског колонијализма.

Недавно је дуж реке Меконг дошло до забрињавајућих промена. Ту спадају опустошујуће методе рибарења, крчење шума и изградња огромних брана за хидроелектране. Многим посматрачима ситуација делује као да је ван контроле. Међутим, има наде.

Библија обећава да ће се наш дивни Створитељ путем свог Краљевства ускоро умешати у прилике на земљи (Данило 2:44; 7:13, 14; Матеј 6:10). Под управом те савршене светске владавине, цела планета ће бити обновљена и реке ће, фигуративно речено, ’пљескати рукама‘ од радости (Псалам 98:7-9). У томе ће учествовати и величанствени Меконг.

[Мапа на 24. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

КИНА

МЈАНМАР

ЛАОС

ТАЈЛАНД

КАМБОЏА

ВИЈЕТНАМ

Меконг

[Слика на 24. страни]

Пиринчана поља, делта Меконга

[Слика на 24. страни]

У реци Меконг живи око 1 200 врста риба

[Слика на 25. страни]

Пијаца на води, Вијетнам

[Извори слика на 24. страни]

Пиринчана поља: ©Jordi Camí/age fotostock; риболов: ©Stuart Pearce/World Pictures/age fotostock; позадина: © Chris Sattlberger/Panos Pictures

[Извори слика на 25. страни]

Пијаца: ©Lorne Resnick/age fotostock; жена: ©Stuart Pearce/World Pictures/age fotostock