Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Да ли славиш Дан бака?“

„Да ли славиш Дан бака?“

„Да ли славиш Дан бака?“

БИЛО је хладно зимско јутро. Наталија, 16-годишња Пољакиња, чекала је воз када су јој пришла два новинара локалних новина и упитала је: „Да ли славиш Дан бака?“

У Пољској се славе Дан бака, Дан дека, Дан мајки, Дан жена, Дан учитеља, и сви се они сматрају посебним данима. Мала деца обично славе Дан бака и Дан дека тако што праве честитке, док старија деца дају бакама и декама поклоне или цвеће.

Наталија у први мах није знала како да одговори на то питање. Али након што се у себи помолила, одговорила је новинарима: „Ја сам Јеховин сведок и не славим Дан бака.“ Новинари су били изненађени. Наталија се насмешила и објаснила: „Живим са баком, тако да јој могу сваки дан поклањати цвеће, разговарати с њом и показати јој да сам захвална за њену доброту. Зашто бих јој показивала поштовање само једанпут годишње?“

Такво зрело размишљање одушевило је те новинаре, а вероватно и вас. Следећег јутра, у новинама су објављене Наталијине речи и њена фотографија.

Да ли вас је овај пример навео да се запитате да ли сте спремни да пружите разлоге за своја веровања и понашање, посебно када вам се неочекивано постави питање? Праве Божје слуге настојаће да искажу част Богу тиме што ће увек бити спремни да образложе своја веровања и то радо чинити кад год имају прилику (1. Петрова 3:15).